« Върни се назад Публикувано на 05.03.2014 / 20:30

РУБЛАДЖИИ VS. ДОЛАРДЖИИ

 

Преди няколко дни лидера на ДСБ Радан Кънев за пореден път се изказа като компетентен специалист по финансово-политическа теория: „По отношението към кризата в Украйна най-лесно ще може да бъдат различени рубладжиите от българските патриоти и европейци.“

Напъните на набедения за заместник на Иван Костов невзрачен адвокат биха минали незабелязани – както цялото му политическо представяне – ако не беше една малка подробност – налагането за пореден път на думата „рубладжия“. Според Кънев вероятно рубладжия означава лош човек, който получава заплащане от Русия (която явно не може да си позволи друга валута освен рублите) за своето поведение.

Тъй като явно защитата на някакви идеали по презумпция се свързва от ръководството на Реформаторския блок с някакво заплащане е редно да определим и какви видове валути обичат те.
Явно господин Кънев би желал да е „доларджия“. Все пак опитите да се сближи със западно-европейските страни по-скоро биха го сложили в лагера на „евраджиите“. От друга страна основният източник на средства за Реформаторския блок е протурския Касим Дал – значи можем спокойно да кажем, че Кънев е „лираджия“. Това обаче би се възприело двузначно – освен Турция и Великобритания използва лирата като основна валута.
От друга страна нека не забравяме предшественика и гуру на господин Кънев – Иван Костов, който продаде „Балкан“ за жълти шекели на израелеца Гад Зееви. Значи от ДСБ си падат и малко „шекелджии“.
От другата страна на всички рубладжии, доларджии, евраджии, лираджии и шекелджии стоят обикновените българи – които като видят на телевизора Кънев, Борисов, Станишев или Доган и им теглят по една. И сменят канала. Какво да ги правиш – българи – стотинкаджии.

Михаил Рангелов

www.komentator.bg

 

 

 

«