« Върни се назад Публикувано на 12.06.2014 / 12:37

РПГ: Чакъра не се е самовзривил, а е взривен и запален. Борисов ще трябва да дава обяснения!

Николай Цонев и Пламен Стоянов от „Движение за справедливост –РПГ” се срещнаха със сестрата Таня и малкия син Данаил на Тодор Димов- Чакъра и обсъдиха подновеното разследване около смъртта му. След срещата, представителите на РПГ си тръгнаха с нови, неизнесени до сега данни и документи за това какво се е случило в спорната полицейска операция, ръководена от Бойко Борисов.

Убийството на Чакъра през декември 2003 г. предизвика голям публичен скандал и постави редица въпроси за стандартите в работата на МВР. Операцията по задържането му бе част от кампания за издирване на осъдени, които са на свобода – една от инициативите за създаване на имидж на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.
По време на акцията Борисов разпорежда да бъдат изстреляни 15 снаряда с гранатомети РПГ-7 и заявява: „Който стреля по полицаи, това ще му е съдбата”.
„Това някаква инквизиция ли беше, или показно убийство ли беше? Да убиваш човек пред синовете и сестра му, които стоят отстрани и не могат да направят нищо. Той ли беше най-големият терорист, че трябваше да го взривят“, реагира сестра му Таня по време на погребението на брат си.
Семейството на Чакъра завежда и печели дело в Страсбург заради отказа на МВР да разследва адекватно прекомерната и ненужна употреба на сила и с това нарушава правото на живот. В жалбата пред Евросъда е цитирано интервю на Бойко Борисов пред в. „24 часа” от 19 май 2004 г., в което той заявява: „Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация, ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз”.
След решението на съда в Страсбург Борисов вече е с друго мнение: „Това, което си спомням, е, че Тодор Димов стреля по полицаи. Той се самоуби, много добре знаете. Цял ден държа полицаи за заложници и стреля с калашник срещу тях. Като полицейски шеф никога не съм допускал да стрелят по полицаи”. На въпрос не се ли чувства отговорен, Борисов отговоря: „Не”.
„Подновеното разследване около смъртта на Чакъра показа, че той не се е самовзривил, а е бил взривен, след което и запален, за да бъдат заличени следите от убийството. Ние ще съдействаме с документите, които получихме това разследване да достигне до истината“, завършва председателят на РПГ Николай Цонев.
afera.bg

«