« Върни се назад Публикувано на 10.04.2010 / 15:13

Роман до романа, мила моя майно льо…

Мила моя майно льо,
Само дето горкият Оруел не е успял да измисли чалгата като всеобщ културен феномен, ама то това не може да му се вменява като вина – за измислянето на чалгата е необходимо да си голям тъпанар, пък той е бил умен мъж все пак.

Оказа се обаче, че греша, мила моя майно льо, поне частично греша. Оказа се, че в действителност живеем в “Параграф 22” на Джоузеф Хелър. Там вездесъщият Майлоу Майндърбайндър купува от себе си яйцата на остров Малта за 5 цента парчето, продава ги после, пак на себе си, в Пианоза за 3 цента и всички печелят. И той печели, но и всички останали, защото всички са членове на синдиката и имат дял.

Та и ние, нали божем всички сме членове на синдиката “България”, от години печелим от продажбата на електроенергия по абсолютно същата схема. Затова не е прав премиерът Борисов да се възмущава, че НЕК купува “енергийния микс” за 90 лева, а го продава на Електроразпределителните дружества /ЕРП/ за 88 лева. И да вика ядосано, че всеки ученик, завършил гимназията в Банкя ще ти направи простата сметка, че така не може да се печели, та затова НЕК от години работи на голяма загуба, вместо на голяма печалба, както работят всички подобни компании по света. Питайте шефовете на НЕК дали те лично са на загуба като работят на загуба…..

Според мен премиерът все още не е дозрял да ги разбере тия работи. Хората от НЕК очевидно не са завършили в Банкя, а по София, по Москва или пък по разните партийни школи на някогашната БКП и затова знаят точно как се печели от загубата. И Борисов вика – “питах ги да ми обяснят как става това, те мълчат”. Ами мълчат, очевидно и те смятат, че той още не е дозрял да научи как става – само от десетина месеца е премиер.

Но има и още, мила моя майно льо, има и още. Печалби, имам предвид. Токът конкретно от АЕЦ “Козлодуй” се продава всъщност на цена 66 лева, а се изнася за чужбина на цена 68 лева. Оттук очевидно се печели дори по Бойковите занижени стандарти. За вътрешна консумация обаче същият този ток влиза в “енергийния микс” и се купува от НЕК за споменатите вече 90 лева.

Така възникват разни въпроси. Защо например НЕК не изкупува целия ток от АЕЦ? По този начин той ще преобладава в енергийния “микс”, съответно българските граждани, които са вложили собствените си пари в строителството на атомната централа и имат право да берат плодовете на тези свои пари, ще плащат доста по-евтин ток отколкото плащат сега. А пък навън да се изнася каквото остане и на каквато цена излезе.

Ако се окаже, че е прекалено скъп токът от ТЕЦ-овете и другите енергийни източници и затова не може да се продава в чужбина, ами да се закрият или да фалират те, а ние да купуваме и потребяваме евтин ток отвън. В края на краищата не е ясно защо плащаме скъпо, когато можем да плащаме евтино. Само че, както умните се досещат, това не е национално-отговорно мислене. То е същото като с краставиците – безотговорно и непатриотично е да се внасят евтини турски и гръцки краставици, след като може да се произвеждат скъпи в България и всички да печелят. Така де, всички членове на синдиката.

Важно е също да се разбере как така компанията, която продава тока от АЕЦ-а навън, вмества в 2 лева всички такси и данъци, които трябва да плати, цената за пренос, плюс собствената си печалба и евентуалните подкупи на отговорни лица – а ЕРП-тата, които купуват микса от НЕК за 88 лева, продават на нас същия микс за 146 лева и пак се оплакват.

Какво точно включва надценката от 57 кинта в случая? Според мен, освен по едно златно кюлче на човек всяка година, за да е толкова голяма, тя би трябвало да включва и данък “идиотщина”, който плащаме всички ние, обикновените идиоти в държавата. На всичкото отгоре аз поне не съм си получил кюлчетата. И никой от познатите ми не си ги е получил също.

Пламен Асенов
политически коментатор за България на радио SBS, Мелбърн, Австралия,
специално за в. “Марица”, Пловдив 
 
http://asenov2007.wordpress.com/

«