« Върни се назад Публикувано на 20.08.2014 / 21:21

Ровят шефа на варненската „Вътрешна сигурност” Тренев – „Ебати”, заради поръчков арест на спецченге

Вътрешна сигурностВ края на май т.г. във Варна бе арестуван полицаят Павел Илиев, като за „акцията” се изпъчи „Вътрешна сигурност” с местен шеф Валентин Тренев – „Ебати” и шефът на „Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов, който както първа писа вече АФЕРА, бе освободен от поста. Обвиненията срещу варненското ченге Павел Илиев бяха, че бил подбудил и помогнал на друго лице – Михаил Великов да вземе с фалшив документ два мобилни телефона от магазин „Германос“ в мол „Варна“.

На практика с „ювелирната” си акция шефа на „Вътрешна сигурност” – Варна Валентин Тренев – „Ебати” подвежда шефа на „Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов. Според източници на АФЕРА по случая е започнала проверка и на „Ебати”, и на всички надолу по веригата.
Павел Илиев първоначално е задържан за 24 часа без заповед. По-късно му пускат заповед за задържане, но в нея пише, че е задържан по досъдебно проризводство. Това е пълен абсурд – не може да е задържан по закона на МВР с 24 часов арест, а после заповедта да е заради образувано досъдебно производство.
Илиев е задържан във Второ РУП, точно във вилаета на ексшефа на ОД на МВР – Варна Чавдар Нанков – „Чавката”/ „Барби”, който една година съсипва Дирекцията под ръководството на Цветлин Йовчев.
Нанков забранява на всички колеги – полицаи да се доближават до Павел Илиев.
24 часа не му дават храна и вода.
В последствие уж го освобождават, защото са минали 24-те часа полицейско задържане, карат го да се подпише на документите, но въпреки това продължават да го държат с белезници и не му връщат личните вещи.
Така минават още 24 часа и го закарват в следствието.
Там му мерят кръвното, което е 80 на 40, изпадат в паника, но лекар така и не допускат до задържания.
Пети месец продължава дисциплинарното производство срещу Павел Илиев, който вече е под домашен арест.
Междувременно шефът на „Вътрешна сигурност” във Варна Валентин Тренев – „Ебати” в присъствието на Павел Илиев, адвокатът му и на следователката поделото, както и на още двама нейни колеги, прави опит да окаже въздействие при ареста на Илиев, но е изгонен от защитника на Илиев.
След задържането си, при гледането на мярката за неотклонение Павел Илиев директно заяви, че цялата тази инсценировка и постановка е заради близките му отношения с бившия шеф на „Вътрешна сигурност” Пламен Цолчовски, който пък е свидетел срещу Цветан Цветанов.

Скандално е и, че задържаното ченге дълго време работи и „под прикритие“, а това би могло да отвори „кутията на Пандора“, в която като свински черва корупционно са замесени „чавки“ и „ебатита“.
АФЕРА разкри, че „дуото”, назначено от Цветлин Йовчев във варненската дирекция на МВР – Чавдар Нанков и Валентин Тренев, преди задържането на Павел Илиев са искали от него неща, които не влизат в професионалните му задължения, като дори са го заплашвали, че ще бъде преместен, ако откаже, в Четвърто РУП-Варна.
Нанков продължава да притиска Павел Илиев, но междувременно е свален от поста от Цветлин Йовчев и на негово място бе назначен Николай Калчев – „Пуйчето”.
Обвинението срещу Павел Илиев се крепи на две свидетелски показания – на криминално проявено лице, което след натиск и заплашване е свидетелствал, и на жена, която уж му била любовница.
Арестът на Илиев става в дома му брутално пред осемгодишното му момиченце и онкоболната му съпруга, заради което ще съдят държавата.
Вътрешна сигурност във Варна в момента разполага едва с трима служители. Миналият месец и последният, който вършеше там работа, бе принуден да напусне.
Afera.bg

«