« Върни се назад Публикувано на 05.04.2011 / 10:08

Референдумът за АЕЦ “Белене” и мераците Гоцеви

Тези избори били всъщност крайния срок, в който трябвало да се проведе референдум за строежа на централата. Освен това – забележете! – така повече хора щели да отидат до урните. Очевидно за българският псевдопрезидент българите питаят повече интерес към ядрената централа, отколкото към това кой ще ги представлява и управлява.

Този избор ще бъде либерален и почтен, разбира се. “Ако народът каже “не”, ще се съобразим с това” – заявява Първанов със същата убеденост, с която отричаше да е имал нещо общо с ДС.

Кой ще се съобрази? Ние. Използването на множествено число е забележително. Може, разбира се, да се допусне, че се прави аналогия с монархическия етикет, в който множественото число е обичайно за речта на величеството. Но едва ли: като историк на БКП българският държавен глава би трябвало да е убеден репуликанец – и да не поставя знак за равенство между президент и монарх, визирайки при това себе си. По-скоро тук множественото число е оправдано като покритие на заинтересуваните, които със сигурност са повече от един. Може би държавният глава е имал предвид “аз и моите кремълски наставници”.

В същото интервю този руски резидент благодушно подхвърля, че него всъщност президентските избори не го интересуват – и че би запазил “неутралитет” – освен ако не го предизвикат. Ще го предизвикат, това просто е сигурно отсега: няма как който и да е кандидат да избегне изкушението да съпостави своята светла фигура с тази еманация на българското скудоумие. Но този привиден “неутралитет като че ли е необходим, за да се представи като алиби за дългия период до парламентарните избори – на които – както се закани наскоро Първанов – пак сме щели да гласуваме за него. До 2013 г. остава доста време – и трябва с нещо да бъде запълнено. С народополезна дейност, разбира се. Примерно с атомен лобизъм.

Не че е правил нещо друго досега. Правил е големи шлемове и е трепал вуци и архари. Само че сега ножът е опрал до кокала. И малкото гънки под ниското челце са се сбръчкали от напрежение: България трябва на всяка цена да бъде довлечена до портите на Кремъл, където да й нахлузят поредния енергиен оглавник. А има фактори, които пречат – и на хармоничните отношения с товаришчите, и на задкулисните далавери с бат` Бойко. Факторът “Фукушима” например. Факторът Йотингер. Факторът Меркел. Факторът Дянков, а напоследък и факторът Трайчо Трайков.

Затова – решават гънките – АЕЦ “Белене” трябва да се превърне в основната политическа интрига на предстоящите избори. И то по няколко причини.

Първо – защото от нея зависи битността на България като руски Троянски кон в ЕС.

Второ – защото във втората атомна и лобирането за нея има много пари. С тези пари могат и избори да се направят, и за джоб-парасъ да остане.

И трето, защото един такъв референдум ще притисне Бойко Борисов до стената. Той ще трябва ясно и гласно да каже – за или против. Ако каже “за”, ще изгуби и без това вече изпосталялата подкрепа на ЕС. Ако каже “против”, ще изгуби много гласове на изборите. А ние, левите сиреч, и в двата случая ще спечелим. Ще прелеем гласове от енергетиката в левицата – поради покритие на позициите, получаващо се чрез добрата комбинация от невежество, медийно притворство и силно лобиране в полза на АЕЦ-а.

Прав е другарят Първанов. АЕЦ “Белене” не само е основната политическа интрига за прииждащите избори. Този идиотски проект е основната политическа интрига от няколко години насам. Защо, ще попитате. Ами защото е родоотстъпнически. Защото работи против интересите на България – и в полза на интересите на Русия. А това е дълбоко свързано с българските политически традиции. Тъкмо такава “работа” е била в основата на българската политика от Възраждането насам.

И още – защото може да преобърне националните ни приоритети с хастра навън. Защото може да заличи националната ни независимост, да ни провеси на врата воденичен камък с тежест от милиарди долари, които не само ние, но и нашите деца и внуци – доколкото останат такива – ще изплащаме. И най-вече – защото този проект е индикатор. Точен индикатор за наглост и алчност, за продажничество и безпринципност. Можете да определите политическата порода на всяко същество, което стои пред вас и ви обещава светло бъдеще. Ако почне да ви обяснява колко важен и насъщен е този проект, оставете го – принадлежи към рода на лешоядните, вид – рубладжии.

Тъй че правилно си е направил сметката Георги Първанов, известен още и като Гоце. Само че не е домислил едно – вероятно просто защото за него то принадлежи към рода на немислимите и непредставими неща. А какво ще стане, ако успее да додрапа до референдум – и именно на референдума се провали? Доста самоуверено обяснява, че около 80% от българите имат положително отношение към този проект – само че последните изследвания – тези от след драмата във Фукушима – сочат нещо съвсем различно. Според тях само 26% подкрепят строежа на “АЕЦ “Белене”, другите биха предпочели България изобщо да блокира новите си ядрени проекти – или пък да построи още един блок в АЕЦ “Козлодуй”.

Какво ще стане, ако планирания от него референдум, вместо да прокара широка магистрала за ядрената енергетика и съпровождащата я дружба от векове за векове, вземе, че потвърди тези данни? Ами мога да предположа какво ще стане. Георги Първанов ще бъде издухан с такава сила, че дори и в нужника му в Сирищник няма да го намерите.

Едвин Сугарев
www.svobodata.com

«