« Върни се назад Публикувано на 07.11.2023 / 7:33

РЕКОРДНО НИСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ ОТ Т.НАР. ИЗБОРИ. ОТКАЗЪТ ОТ ГЛАСУВАНЕ Е ПРОЯВА НА ПОЗИЦИЯ. И Е НАЙ-БЕЗОБИДНАТА ПРОЯВА НА ОТВРАЩЕНИЕ

За разлика от емоционалния подход и начин на мислене при повечето коментатори и пропагандатори, често подбудени от лична възможност за облагодетелстване, или невъзможност да надскочат собствените си възгледи, давам една различна гледна точка, която застъпвам.

Рекордно ниската избирателна активност е единственият положителен резултат от поредните т.нар. избори. Отказът от гласуване също е гласуване. Отказът от гласуване също е проява на позиция. И е най-безобидната проява на отвращение.

След безобидните форми идват други.

И това вече е процес, който няма как да бъде спрян от настоящата политическа прослойка. Това се вижда дори в пропукването и намалявянето на ядрата на настоящите партии, колкото и да се радват, че са „победители“. Това са криви, фалшиви усмивки, които разбират, че и първичните им партийните организации са празни, а капацитета на изпълнителите става все по-малък.

Отказът от гласуване е отнемане на легитимността от управляващите. И е отнемане от тези, които ги поставят там – управляваните. В същата група са хората, които избират „не подкрепям никого“.

Общо това е една огромна електорална маса, която е мнозинство в България.

Настоящата политическа прослойка тепърва ще става все по-хищна, все по-алчна и ще продължи да се самовъзпроизвежда, докато е възможно. Включително чрез едно и също съдържание и източник на власт, опаковано в две напълно различни опаковки. Това е част от театъра, всеки сам да си тълкува метафората.

След това са част от рисковете, дали ще се случи взрив, или ще се продължи по пътя на тихото изчезване. И това е елемента на изненадата.

Писал и говорил съм много пъти, с примери и различни процеси на различни нива, вътрешно и външно, които застрашават държавата краткосрочно и дългосрочно. В основата на най-фундаменталните проблеми, например демографската катастрофа, както и в основата на ежедневните, стои капацитета и нивото на политическата класа. Както и това на интелигенцията. В момента нито има класа, нито истинска интелигенция.

Хора като мен няма как да са част от настоящата прослойка, но можем да сме част от бъдещата класа. Има ни, даже повечето се познаваме, и всеки е позициониран някъде в различните сфери.

Бурята на световното историческо време може да предложи изненади.

Станислав Бачев

«