« Върни се назад Публикувано на 11.08.2022 / 8:16

РЕКЕТА С ТОЛ СИСТЕМАТА. ЗА БОГА, БРАТЯ, НЕ ПЛАЩАЙТЕ!

За Бога братя, не плащайте,

Рекета, който наложи върху плещите на бедния българин ТОЛ системата, след въвеждането ѝ, напоследък придоби главозамайващи размери. Всеки дръзнал да забрави или да закъснее дори с минути да си закупи електронна винетка, бива спиран, изнудван да плаща сега и веднага или да чака в пек и дъжд и сняг, така наречените ТОЛ инспектори да му пишат акт, защото друг начин нямало.

Това сполетя и читател на  АФЕРА. На входа на Велико Търново, той е бил спрян от контролиращ автомобил на НТУ. При проведения разговор с ТОЛ инспекторите става ясно, че забележете – е закупил винетката си 5 минути след като е минал през рамка за заснемане при гр. Бяла и заради това „углавно“ престъпление, трябва задължително да внесе на ПОС Терминала при тях така наречената „компенсаторна“ такса или му пишат акт, който ако плати в рамките на 14 дена пак е 70лв., а ако ли не, наказанието му става 300лв.

Нормално е да си стресиран, спрян си на пътя от шайка нехранимайковци, те са трима, а ти сам, няма милост. Усърдните  инспектори твърдят, че няма вариант в който да те пуснат без последствия. По нареждане на началника им за всяка спряна кола, трябвало да се вземе „ОТНОШЕНИЕ“. Не пожелаха да кажат нито името на началника си, нито как може да бъде открит за да обясни къде в нормативната уредба пише това и защо всички са изнудвани да плащат на момента така наречената „компенсаторна такса“.

Но ние от АФЕРА решихме да не оставяме нещата така и все пак да разберем кой е така наречения началник на сектор Велико Търново към Националното ТОЛ управление, нека да го наречем Д.И. Завършил право във Великотърновския университет, родом от близкия Полски Тръмбеш, до тук нищо. Но има нещо друго, което го отличава, а именно това, че е бил ръководител в една от структурите на младежкия ГЕРБ.  Назначаването му като началник не е случайно, а размаха с който работи е в унисон с привичките на партията, която му е гласувала доверие. Не е тайна за никого, че НТУ е изцяло шуро-баджанашка структура на ГЕРБ в цяла България.
След пладнешкия обир на читателя ни искаме да зададем на началник сектора Велико Търново следните въпроси:

1.Защо не е запознал инспекторите си с чл. 189ж от ЗДвП, който гласи, че при нарушение, може да се издава и електронен фиш в отсъствието на контролен орган и на нарушител за налагане на глоба или имуществена санкция в размер, определен за съответното нарушение.

2.Защо водачите на спираните автомобили не са запознавани от инспекторите с тази възможност да изчакат да им бъде изпратен електронния фиш и съответно в 14-дневен срок от получаването му да заплатят таксата по чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата или така наречената компенсаторна такса.

3.Защо така наречените ТОЛ инспектори рекетират само и единствено водачите на автомобилите до 3,5 тона. Имат ли информация подчинените му какви нарушения има тежкотоварния трафик. До кога в България собствениците на леки автомобили ще плащат и за 5 минутно закъснение на закупуване на винетка, а тежкотоварния трафик няма да бъде закачан за нарушения?

4.И не на последно място, смята ли, че състоянието на пътищата в поверения му сектор заслужава заплащането от нас на каквато и да било такса, пък била тя и винетна?

За Бога, братя, не плащайте при спиране и не се съгласявайте да ви бъде съставен акт. Този 14 дневен срок (с който Ви плашат) започва да тече едва когато ви бъде връчен срещу подпис електронния фиш или след като ви напишат акта. Там е и уловката. Ако ви напишат акт, вие се подписвате че сте запознат, че имате нарушение и 14 дневния срок започва да тече. И ако не се внесете в срок, следва наказателно постановление, което вече наистина е 300лв. Освен това Вие можете да заплатите компенсаторната такса както след като си получите електронния фиш, така и онлайн на следния сайт:

https://tollpass.bg/delicts/check

Справка: ЗДвП, чл. 189е. (2) При установяване на нарушение по чл. 179, ал. 3 – 3б преди съставяне на акт за установяване на административно нарушение, контролните органи уведомяват нарушителя за възможността да заплати таксата по чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата.

(3) Таксата по чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата може да бъде заплатена по банков път или чрез картово плащане, като плащането може да бъде осъществено при извършване на проверката или в срок от 14 дни от връчване на акта за установяване на административно нарушение по чл. 179, ал. 3 – 3б.

Андрей Червенков

 

«