« Върни се назад Публикувано на 10.01.2011 / 20:20

Редколегията на Слави: Правителството е некадърно и дълбоко престъпно!

 

 

"Публична тайна е, че в България по този начин се финансираха партиите. След това същият шеф на митниците каза: „Това, дето го правиха ония, го правим и ние.“ И скандал – първо се правят, че никой не го е казал, тези тримата се правят, че не са те, а най-смешното е, че Прокуратурата разследва откъде била изтекла информацията, а не фактът, че има на държавно ниво… В една нормална държава си заминават тримата плюс главния им началник. Те говорят за контрабанда, контролирана и протекционирана от държавата и това не е скандал. При това този разговор го водят – не кой да е, а шефът на митниците, финансовият министър и неговият заместник и освен това в разговора се казва, че „той Бойко ги знае“ тия работи."
Редколегията изрази недоумението си по случващото се: "Журналистите ги питат, те казват, че това не е важно, това е смешно че няма да говорят, и журналистите спират. Никой не им казва – ти не ми даде отговор на въпроса. Защо журналистите не са непримирими, не задават правилните въпроси?"
По думите на Драгомир Петров, законът за СРС е нарушен тотално. "Записите са правени през май миналата година. В Закона е казано, че срокът за прилагане на СРС е до два месеца. В случай на необходимост срокът може да бъде продължен с още един месец, но не повече от 6 месеца общо и след този срок това нещо трябва или да се предаде на прокуратурата или да се унищожи."
Своето отношение по темата изрази и Иво Сиромахов: "Големият проблем е, че обществото не реагира. В нормалните държави, когато има проблем, те почват да псуват, да чупят, да се бият. А когато българите имат проблем, те отиват на чалга. Общо-взето е така. Няма никаква обществена нетърпимост. Би трябвало да се подслушват престъпниците, а не гражданите?! Спомнете си, че в САЩ президента Никсън си отиде, точно заради подслушване – аферата Уотъргейт. Той беше поставил подслушвателни уредби в щаба на своите конкуренти за властта. Стана голям скандал и той падна от власт. Тук това се приема за нормално."
Давайки за пример случая с подслушването на лекарите в Горна Оряховица, Тошко Йорданов изказа мнение, че не трябва да бъдем подслушвани. "Това става само с разрешение на прокуратурата. Първото, което тази власт направи, беше да си осигури свобода да ни следи, да ни ровичка в имейлите. И ние си говорим тук, и те си ровичкат. Те могат да ни направят луди през личния ни живот. Това е пълно безумие"
Накрая Иван Кулеков обобщи случващото се в типичния си стил: „Не е лошо това, което се случи, защото за три дни ни станаха ясни три неща: Първо – Бойко Борисов е направил сделка 50:50 за управлението на държавата, но не със Слави Трифонов, а с друг човек или с други хора. Цветан Цветанов е назначеният от премиера гарант по тази сделка, като повереното му министерство има задачата да закриля т. нар. от ген. Танов "2-3 фирми". Слуховете за назначение на възлови места в държавата на хора на тези фирми, вече не са слухове. Както и миризмата на петрол, цигари, алкохол и море, която се носи от различните министерства, не е парфюм.
Второ – управлението на държавата е принизено до управлението на който и да е полицейски участък. На народа се гледа като на народ от престъпници и най-важната задача на това правителство е да контролира престъпност като се опитва да я оглави.
И трето – доскоро ние си мислехме, че управлението на държавата е само некадърно, но Бойко Борисов ни казва, че то е и дълбоко престъпно. Според законите на страната, се подслушват само хора, които се подозират в извършването на тежки престъпления. По думите на премиера, това са всички министри и заместник – министри. Но тъй като премиерът се похвали, че тези подслушвания се провеждат с негова благословия, искам да попитам дали това не е нарушение не само на закона, но и на конституцията, и въпросът ми не е към премиера, а към прокуратурата на Република България."
Преход от настоящето към близкото бъдеще направи Светoслав Митев: "Всяка една дефектирала демокрация има поне два начина да контролира обществото си – чрез шантаж и чрез димни завеси. Сегашното правителство използва и двата метода на сравнително ниска цена като се има предвид, че то е само част от една може би десетилетна тенденция да се произвежда евтина работна ръка и да се стеснява хоризонтът на очакванията на отделния човек – да бъде все по-малко знаещ и все повече информиран. В този смисъл на българските властници им се разминава, защото повечето българи мислят, че ще им се размине или че им се разминава всеки път, когато се случва нещо такова. А всъщност, уважаеми приятели, не ви се разминава. След 30 години нашите деца най-вероятно ще бъдат най-евтината работна ръка в ЕС и ще бъркат френски пясък и ще пренасят немски тухли. И не мисля, че го заслужават."

afera.bg  

 

«