« Върни се назад Публикувано на 04.10.2022 / 9:04

РЕБРАНДИРАНАТА ТВ „ЕВРОПА“ – НАЧАЛОТО НА КРАЯ?

Вълкът козината си мени, но нрава – не. Тази поговорка важи с пълна сила за медии като ребрандираната тв “Европа”, която упорити слухове свързват с ГЕРБ.

Тв “Европа” стартира през далечната 2001 година като глътка свеж въздух в тогава бедната телевизионна  среда. С качествена журналистика и под контрола на собственика и изпълнителен директор Емил Стоянов, впрочем брат на президента Петър Стоянов, телевизията жъне успех след успех и успява да създаде твърда и качествена зрителска аудитория. Отличията за качествена журналистика се трупат и въпреки очевидно занемарената програма и визия телевизията държи високо рейтингово ниво.

След отстъпването на Стоянов от длъжността на изпълнителен директор и прехвърлянето на собствеността към „Дипи“ ЕООД тв“Европа” бива бързо налазена от калинки на ГЕРБ като Георги Харизанов. Същия е известен в обществото с ареста си, с публичния побой с тръби, фалитът на “Напоителни системи” и постоянните му участия в телевизионни студия в защита на шайката.

Длъжни сме да отбележим, че в крайна сметка обвинението му за „Напоителни системи“ отпада, но съмненията остават.

Публична тайна е, че откакто Харизанов е назначен за шеф телевизия “Европа” се тресе от скандали с неизплащане на заплати, точене на бюджети, масови напускания и странни назначения на приближени хора и роднини на крайно високи заплати.

Началото на края?

През месец май тази година дойде краят на “Европа”, която взе името на световноизвестния бранд “Евронюз”. Студиото е обновено, каналът вече се излъчва HD, а телевизията си има още една шефка.

Бившата репортерка от Нова Марина Стоименова е директно назначение на Георги Харизанов. Говори се, че Стоименова е в изключително близки отношения с хора от неговия кръг, известна е и роднинската й връзка с виден кмет на ГЕРБ.

Стоименова бързо назначи всичките си близки приятелки на високи заплати в телевизията, докато други чакат с години да получат своите. Например Надежда Ганчева, бивша репортерка от НОВА, вече е главен мениджър и отговаря за цялостното съдържание на “Евронюз”. Всеки може да види колко близки са Ганчева, Стоименова и Мария Цънцарова от БТВ. И трите яростни привърженички на “Промяната”.

Според запознати с рейтингите на телевизията “Евронюз” България буквално копае дъното-въпреки хвалебствията на Георги Харизанов пред шефовете от ГЕРБ.

Разочаровани служители на телевизията споделят, че от лидер в този сегмент телевизията вече практически отсъства от хоризонта. На моменти рейтингът дори не може да бъде изчислен поради мижав интерес.

Въпреки напъните на Марина Стоименова да смени посоката на Евронюз, телевизията е много далеч ог безпристрастната журналистика. Малцината останали зрители вероятно са забелязали, че имаше опит телевизията да се „отскубне“ от имиджа си на гербаджийска медия. Същите хора вероятно са забелязали, че при първите сигнали, че “промяната” си отива редовните говорители на ГЕРБ отново се появиха на екран.

В това няма нищо лошо. В крайна сметка медиите зависят от външни средства и напълно независима медия няма. Но шизофренията, която “Европа ”/ “Евронюз България” демонстрира в редакционната си политка е видима, а рейтингът й е нищожен.

Дали Георги Харизанов и Марина Стоименова успяха наистина да унищожат тв “Европа”?

Симеон Владимиров

«