« Върни се назад Публикувано на 27.09.2021 / 9:26

РВД – СТРАТЕГИЧЕСКИ ОБЕКТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ ИЛИ РАЗГРАДЕН ДВОР

От 20.05.2021 г., когато България остана без радарна картина на въздушното пространство, самолетите летяха на сляпо близо час и само чистия късмет спаси страната от ужасяващи последици, МТИТС продължава да неглижира проблема.

Защо вече пет месеца няма предприети адекватни мерки за справянето със следните проблеми:

1.Докога хора с измислени дипломи ще бъдат назначавани на ключови позиции без необходимата компетенция и управленски качества, само защото са хора от семействата на висши функционери на ГЕРБ и ДПС?

Като например: Заместник-генерален директор по административните дейности, завършил НСА, Илия Манолев, Началникът на енергитиците в РВД е завършил „Климатична техника“, Заместник-генералният директор по техническата дейност е телефонист, а най-куриозния случай – шефът на радиолокационния комплекс е завършил „Двигатели с вътрешно горене“, но за сметка на това е племенник на Красимир Велчев – виден гербаджия и партньор по тенис на Генералния директор на РВД Георги Пеев и Бойко Борисов.

Назначаването на хора без нужното техническо образование и опит на ръководни позиции води до срив в системата. Но подборът, който се прави, се извършва също от некомпетентни служители, назначени в угода на ГЕРБ на тези позиции, включително и Генералния директор на РВД Георги Пеев.

За дванадесет години под управлението на ГЕРБ РВД се превърна от стратегически обект за националната сигурност в една посредствена „частна“ фирма на Георги Пеев без квалифицирани кадри, което има пряко отражение върху националната сигурност.

2.Безобразията в РВД продължават, замаскирани като поръчки по Закона за гражданското въздухоплаване (ЗГВ), като например: ултраскъпите ремонти на почивните бази в Банско и Варна по време на кризата, предизвикана от пандемията; миене на прозорци на сградата на РВД, милиони левове, хвърлени за зона за отдих с ултраскъпо обзавеждане извън сградата на РВД, както и купуване на автомобили за частно ползване от ръководния персонал, като тези автомобили вървят с новоназначени шофьори от футболния клуб на Бойко Борисов – „Бистришките тигри“.

Редно ли е Генералният директор Георги Пеев, получавайки над 50 000 лв. заплата на месец ( и да, точно така се получава, когато всеки месец си гласуваш по няколко ДМС) и целият мениджмънт на РВД да използват служебните автомобили като частни по време на почивни дни и отпуски?

Кое налага поддържането на такъв парк при положение, че естеството на работа не налага подобни разходи? Не е ли крайно време държавата да спре да плаща тези разхищения?

Наглостта на някои от заместниците достига до невиждани висоти – продажба на личните автомобили поради излишък – използват служебните като лични, а пък дъщерята на Генералния директор Георги Пеев кара служебния джип на татко, защото… защо пък не?!

До сега бившите министри на транспорта от ГЕРБ пазеха Георги Пеев, над него беше опънат политически чадър. Не е ли крайно време Георги Пеев да понесе личната отговорност вместо да се крие зад служителите си за своята герберска некадърност?

Вместо Георги Пеев да чака Министерство на финансите да му се извини за изнесената информация за разкритите „ин хаус“ поръчки, които според него са извършени по ЗГВ, по-добре новият Министър на транспорта да го уволни!

Анжелика Ангелова

«