« Върни се назад Публикувано на 12.01.2014 / 12:17

РАНОБУДНИ ГРАЖДАНИ ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ РЯЗАНЕ НА ДЪРВЕТА В РЕЗИДЕНЦИЯ БОЯНА, ДРУГАТА СЕДМИЦА – ПОД ПРОЗОРЦИТЕ НА ФАНДЪКОВА

 

Ранобудни жители на столичните квартали  Бояна, Бъкстон, Манастирски ливади, Драгалевци, Горубляне  и Павлово протестираха  днес рано сутринта през вратите на Резиденцията срещу започнало ново  изсичане на дървета от парка. На мястото на парка трябва да  бъде построен стадион на Български футболен съюз със средства на УЕФА и Мишел Платини. Част от терена  принадлежи на частни собственици, които не са отчуждени и обезщетени. Само на километър е защитената природна забележителност Боянски водопад и защитената световна културна забележителност Боянска църква, които трудно са били опазени през вековете дори по време на войни, но които трудна ще издържат на напора на футболните фенове.

Столичани  не са съгласни   общинската администрация да променя жизнената им среда, без консултации с тях и  в нарушение на българските закони, на европейските директиви и на Орхуската конвенция, по която България е страна. Теренът е предоставен от спортния министър Свилен Нейков, отказът  от екооценка е осигурен от инспекцията на Нона Караджова, рязането на дърветата е одобрено от общинската комисия по околна среда начело с Лорита Радева и е процедирано от главния архитект Петър Диков.

 Жалби срещу нарушенията са внесени от Колиция за устойчиво развитие, Обединени сдружения Подвитошка яка, Сдружение за независим граждански контрол, Граждански комитет Бояна, Гражданско сдружение Хармония. Инвестиционното предложение за строеж на стадион е подписано и депозирано в българските институции за разрешение от  президента на БФС Борислав Михайлов в момент, за който съдът се е произнесъл без право на обжалване, че неправомерно е оглавявал  Българския футболен съюз. Това прави последвалите разрешения незаконни  до степен нижощност, заради което  длъжностните лица Йорданка Фандъкова, Лорита Радева, Петър Диков, Свилен Нейков и Нона Караджова в момента са проверявани от Столична градска прокуратура за издадени от техните ведомства документи. Паралелна проверка тече и в Европейската комисия след петиция на гражданите и среща на техните организации с еврокомисар Янез Поточник.

Протестът на гражданите от вратите на Резиденция Бояна ще продължи другата седмица пред прозорците на столичния кмет Йорданка Фандъкова на „Московска” 33 до спиране на незаконната сеч и незаконния строеж.

Коалиция за устойчиво развитие, [email protected], 02/988 88 01

Граждански комитет Бояна-Светла Ваташка, предс., 0885 82 54 42

Обединени сдружения „Подвитошка яка”-Здравко Младенов, предс., 0888 51 01 85

 Сдружение Независим Обществен Контрол, Иван Димитров, предс.,  0899 70 11 11

Гражданско сдружение Хармония, Дончо Иванов, предс., 0888 802 389

Снимка:

Ранобудни граждани на столичните квартали Бояна, Драгалевци, Бъкстон, Горубляне, Манастирски ливади протестираха днес срещу започнало ново изсичане на дървета в парка на Резиденция Бояна за строеж на стадион по проект на Борислав Михайлов и Мишел Платини

«