« Върни се назад Публикувано на 20.04.2021 / 8:49

РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВАЛЯ АХЧИЕВА: ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА НА КУПУВАНЕТО НА РОМСКИ ГЛАСОВЕ

Преди два месеца получих по пощата плик, в който имаше черно тефтерче. В тефтерчето бяха написани колони с имена на хора, повечето с прякори, а срещу тях – цифри – 50, 60, 70, 100, 150, 200…Срещу някои имена имаше по няколко цифри, свързани със знак „плюс”. Имаше и дати – от месец март до месец октомври. Не пишеше годината. Но в плика имаше и писмо до мен. Човекът не беше написал името си, но твърдеше, че ми предоставя веществено доказателство за злоупотреби на проведените в Гурково избори за Европейски парламент и местни избори през 2019-та година.

В писмото се твърдеше, че тефтерчето било на Димитър Стоилов – Чакмака. По странен начин това тефтерче попаднало в чужди ръце, след като собственикът му го бил предал на други хора за съхранение по време на общински избори в края 2019-та. В сигнала се твърдеше, че тефтерът съдържа имена предимно на хора с ромски произход. Сумите били впечатляващи.

Наистина са впечатляващи, но дали тефтерчето е на Димитър Стоилов – Чакмака от Гурково? Дали става дума за пари, които са дадени за избори?

Има такъв човек – Чакмака

В Гурково наистина живее такъв човек. Той работи в държавна институция – в Служба „Социално подпомагане”, където е шофьор. Докато търсех неговия порчерк в оригинал, за да се направи почеркова експертиза, дойде време за нови избори – за 45-тото Народно събрание.

Успях да се сдобия с писмен материал в оригинал, от лице, което само е написало ръкописен текст, написало е трите си имена и ЕГН и е положило подпис. Името е Димитър Стоилов. Консултациите, които направих със специалисти – вещи лица по почеркови експертизи в Софийски градски съд, показват, че текстовете в тефтерчето и саморъчно написаният текст в документа на лицето, са на едно и също лице. Всички експерти бяха единодушни, че при лицето има характерен почерк с индивидуални признаци на изписване на отделни букви и цифри.

Ромският квартал в Твърдица

Сега отиваме в ромския квартал на Твърдица, където  ще търсим три сестри.  След получен сигнал, разследващите полицаи са установили, че  при сестрите Йорданка, Събинка и Недка Веселинови е дошъл Сашо Сашев. В тази изборна история Сашо е посредник. Той живее в ромския квартал на Твърдица. Сашо поискал от трите сестри личните им карти срещу 20 лева.

Той им обяснил, че той ще ги даде на “Анастас”, който бил билкар в Гурково и чието действително име било Анастас Черкезов. Щели да им сменят настоящите адреси от град Твърдица в Гурково, за да могат да гласуват в Гурково за ДПС.

Сашо им казал, че по време на изборите на 4-ти април, трите сестри ще бъдат извозени безплатно за Гурково, за да гласуват за ДПС. След 3 месеца ще им бъде върната регистрацията по настоящ адрес в Твърдица. Трите сестри Йорданка, Събинка и Недка дали личните си карти на Сашо. Той се качил на бял “Форд транзит” заедно с Йордан – мъжът, който живеел на семейни начала с едната сестра Йорданка и отпътували за Гурково.

На един паркинг в Гурково Сашо и Йордан се срещнали с Анастас Черкезов и с човек на име „Юсеин”, за когото е установено, че се казва Юсеин Мехмед от село Паничерево. Сашо дал на Юсеин личните карти на сестрите Веселинови, както и други, които бил събрал в град Твърдица. Анастас  Черкезов записал данните от личните карти, а Сашо взел парите, дадени му от Юсеин и Черкезов. Връщайки се в Твърдица, Сашо раздал от дадените му пари по 20 лева на хората, от които бил взел личните карти. Всичко това е написано в прокурорското постановление.

По-късно  ние установихме кои са  тези две лица от паркинга в Гурково, за които прокурорът от Сливен пише, че са взели данните  на ромите в Твърдица и са дали парите на Сашо Сашев.

Кои са Анастас и Юсеин?

Анастас Черкезов е общински съветник на ДПС в Гурково, а Юсеин е брат на друг общински съветник от ДПС в Гурково – Смаил Стоев. В ромския квартал на Твърдица ние открихме едната сестра – Недка. Тя всичко си призна пред камера – че си е дала личната карта на Сашо, за да гласува в Гурково за „Анастас”, че после Сашо и дал 20 лева, като и върнал личната карта. Недка не си знаеше новия настоящ адрес в община Гурково, а той се намира в село Паничерево, на улица „Българка”. Тя никога не  била ходила там.

Недка ни изненада с отговора си, че не била ходила да гласува на 4-ти април в село Паничерево. И сестрите и не били ходили. Никой не  дошъл да ги вземе с бус за изборите. И никъде не били гласували трите сестри. Дали това е така?

След град Твърдица отиваме в село Паничерево. Юсеин трябваше да ни отговори на въпроса защо той е регистрирал на адреса си в село Паничерево 25 лица с постоянен адрес в град Твърдица. Домът на Юсеин не е просто къща. Там има барче и магазин за хранителни стоки.

Нищо от нашите планове не се осъществи, защото настъпи  истинска буря, след като роми от селото разбраха, че се насочваме към къщата на Юсеин Нападнаха ни с викове, обградиха ни, гонеха ни. Юсеин враждебно се нахвърли върху нас още от първия миг на появата ни на неговата улица “Язовирна”.

Питам Юсеин, който върви по улицата към къщата си: „Вие как се казвате?” А той отговаря: – „Аз се казвам ибач!” Но, аз продължавам: „ Ние чакаме кмета“. Той отговаря: “Щом го чакате, ей там ще го чакате! Не тук пред магазина!“ Гони ни от улицата. Обяснявам на Юсеин Мехмед, че тротоарът и улицата са на всички хора, защото това е общинска собственост, но той агресивно блъска ръката ми с микрофона и после изчезва. Тогава за минути бяхме заобиколени от ромите.

С всяка минута те се увеличаваха. Кметството беше заключено, а кметът ми каза по телефона, че е изолиран, защото жена му била с Covid-19. Ромите крещяха. Един от тях дойде, за да ми покаже каква хубава дъска носел на рамо. Думите му прозвучаха като заплаха. Да сме се махали от селото им. Не ни даваха да стъпваме на българска земя. Нямали сме разрешение да стоим на тяхната улица.

Тръгнахме си. Отговорността е наша да не се случи нещо по-лошо, след като бяхме на крачка от кърваво меле.

Голямото преселение в Паничерево

На улица „Язовирна”, в дома на въпросния Юсеин Мехмед, освен него и жена му са регистрирани още 25 души. Регистрациите са от 23-ти и 24-ти февруари тази година. В съседната къща има регистрирани 12 души от 15-ти февруари тази година. На улица „Българка” в село Паничерево, освен трите сестри Веселинови от Твърдица са регистрирани още 13 души в края на февруари и началото на март.

В един от имотите на тази улица, където бяха регистрирани 12 души, нямаше къща, а строеж. За този строеж няма никакви книжа в дирекцията на строрителния контрол в Стара Загора. Остава кметът Мариан Цонев да изпълни закона и да събори незаконно построената къща и да каже кой строи.

Обратно в Гурково

В Гурково ни чакаше още работа поо тефтерчето с цифрите. Оказа се, че по-голямата част от хората в прякорите живеят в ромския квартал на Гурково, който се нарича „ Лозенец – север”. Там може би са Данко, Руска, Маньо, Цанка и…Тортата. Това бил прякорът на един Божидар.  На тях ли са дадени пари и защо? Трябваше да питаме Димитър Стоилов  – Чакмака, за когото почерковата експертиза сочи, че е човекът, изписал буквите и цифрите в тефтерчето.

Потърсихме го на работното му място в служба „Социално подпомагане” в Гурково. Директорът Стоянка Стоянова го извика по телефона да дойде, за да го питаме нещо. Димитър Стоилов най-напред се съгласи. Но само след 3 минути се обади на своя шеф Стоянова и и каза, че му било станало лошо, че бил вдигнал температура и че отивал на лекар. Той нямало да дойде. Може и наистина да му е станало лошо, ако е разбрал, че ще бъде питан за тефтерчето.

В Стара Загора се срещнахме с журналиста Венелина Попова. Тя също провежда свое разследване по казуса с ромите. Попитахме я дали знае ли какво се случва в Районната прокуратура в Стара Загора, след като случаят е прехвърлен по компетентност там. Венелина Попова предполага, че топката още дълго ще се тупа в старозагорската прокуратура. Казусът е елементарен, а и всички разследващи действия са проведени от полицията в Твърдица и от прокуратурата в Сливен.

Не би трябвало да има проблем да се отиде в община Гурково и да се провери как заявленията на всички 595 роми за смяна на регистрацията им по настоящ адрес са написани с един и същи почерк. Няма никакъв проблем, но прокуратурата явно не иска да направи това.  И никой нямал право да дава информация.

Два пъти била разговаряла с окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, но той все отговарял: „Търсете Главна прокуратура – Пресцентъра! На нас ни е забранено да говорим за това!

В Районната избирателна комисия в Стара Загора, наш източник потвърди – трите сестри Веселинови наистина не са гласували на изборите на 4-ти април в село Паничерево. И никой от лицата, регистрирани на трите адреса, които ние търсехме в село Паничерево, не са гласували.

Какво означава това? Че някой много се е уплашил. Един младши прокурор от Сливен просто си е свършил работата и това безумно е уплашило схемаджиите по изборите.  Бусът не е докарал никого в изборния ден от Твърдица в Паничерево, но само по този случай. Други обаче докарани. Над 500 души са докарани в Гурково, за да гласуват на 4-ти април. И те са гласували. Изводът: при работеща прокуратура – няма бусове!

Това тефтерче с цифрите ще предам на Главния прокурор Иван Гешев. А дали Старозагорската районна прокуратура ще повдигне на някого обвинения по този казус?  Или някой ще разчита, че това ще се забрави?…Отново…

https://euractiv.bg

«