« Върни се назад Публикувано на 09.02.2021 / 9:05

РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВАЛЯ АХЧИЕВА: ЗАВОЯТ НА ПРОКУРОРА. ПРОКУРАТУРАТА Е НА ПЪТ ДА АМНИСТИРА ОНЛАЙН ИЗМАМИТЕ С „ЛЕКАРСТВА“

Прокуратурата е на път да амнистира онлайн измамите с “лекарства”

Прокуратурата направи рязък завой по проверката за онлайн измамата с хранителната добавка “Гермитокс”. Вместо да търси кой с измама продава онлайн една хранителната добавка, прокурорът иска да доказва дали тя не е опасна за здравето и живота на хората.

Това е прелюбопитната развръзка след журналистическото разследването за измамата с “Гермитокс”, публикувано миналата есен. Разследването започна след публикуването на фалшиво интервю с мен (Валя Ахчиева – бел.ред.), което се ползва за реклама на хранителна добавка срещу паразити. В разследването си бях не само в ролята на журналист, но и на пострадало лице. Всички факти, до които стигнах, влязоха в кориците на проверката, образувана в Софийската районна прокуратура.

Наблюдаващ прокурор беше Михаела Тихова. Проверката бе възложена на отдел “Киберпрестъпления” в ГДБОП, където бяха подадени два сигнала. След като се разбра, че от сигналите най-вероятно няма да има няма резултат, а хората продължаваха денонощно да питат вярно ли е това във фалшивото интервю, реших да действам като разследващ журналист.

Проникнах като потребител под името Мая Тодорова в самата схема за продажба на “Гермитокс”. ГДБОП веднага откри, че основният домейн на платформата germitox.com е регистриран в САЩ от украинския гражданин Сергей Кондратук. Поръчах си онлайн “Гермитокс”. И за две шишенца платих общо 160 лева.

Открихме всички по веригата. Разкрихме кой е производител и къде живее, в кой завод в Италия се произвежда на ишлеме “Гермитокс”, кой е дистрибутор за България, кой е собственик на офшорната компания в Кипър, която продава “Гермитокс” в България. Открихме адвокатската кантора в София, която представлява в България кипърската офшорка. Открихме и че куриерът на същата адвокатска кантора е подал заявлението за продажба на “Гермитокс” в Областната дирекция по безопасност на храните в Русе като пълномощник на кипърската офшорка, но без да е представил пълномощно пред Агенцията по безопасност на храните.

Хранителната добавка е регистрирана като антиоксидант в електронната система на БАБХ, а се продава като “унищожител” на паразити в човешкото тяло. Шефът на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков, който е и паразитолог, обяви, че това е измама, защото паразити не се лекуват с билки. Проф. Желязков съобщи и че никой никъде в България не може да изследва състава на хранителната добавка. Според европейския регламент, и според Закона за храните в България хранителните добавки са на уведомителен, а не на регистрационен режим както лекарствените продукти.

Шест месеца след като всички тези факти, както и двете двете шишенца с “Гермитокс” бяха предоставени на разследващите, ГДБОП приключи проверката, че има данни, за компютърно престъпление с цел обогатяване..

В началото на тази година прокурор Тихова е образувала разследване не за компютърно престъпление, а по чл. 350, ал.2 от НК. Този текст е насочен към тези, които нарушават правилата в производството и търговията с храни и с това изложат на опасност здравето или живота на хората. Наказанието е до 3 години затвор. За компютърно престъпление наказанието е до 6 години затвор.

Тъй като е невъзможно да се направи експертиза дали която и да е хранителна добавка е опасна, няма да има извършено престъпление по чл. 350. Плюс това никой не е твърдял, че “Гермитокс” е опасен за здравето. Разбира се, прокурорът е господар на досъдебното производство, той има право да образува разследване по който си иска член от НК. После може да допълни и други членове за евентуални престъпления, за да докаже, че разследването му е задълбочено и пълно.

Но в случая заради промяната в квалификацията засегнатият вече не е пострадало лице, а обикновен свидетел. И не може да търси правата си в съда. Променя се и органът, който води разследването – вместо отдел “Киберпрестъпления” в ГДБОП, прокурор Тихова е изпратила делото в СДВР.

Оказа се, че само няколко дни, след като е образувала досъдебното производство по чл. 350, прокурор Тихова е била повишена, като е командирована в Специализираната прокуратура.

Тихова не даде съгласие телефонният разговор с нея да бъде излъчен. На всички аргументи отговори, че нейното постановление не е краен акт и може да се обжалва. Попита откъде знаем, че нямало извършено престъпление по чл. 350. Тя пренасочи питанията към районната прокуратура.

Питах и районния прокурор  на София Невена Зартова защо се случва това. Информацията, която получих е, че досъдебното производство вече има нов наблюдаващ прокурор – Валентин Видов.

Явно шумът покрай журналистическото разследване е стреснало някого и фалшивото ми интервю с “рекламата” на “Гермитокс” вече е свалено. Но то беше качено на друго място. Сега с него “рекламирам” друга хранителна добавка – Clean forte, която прочиствала човешкото тяло. Всичко се повтаря.

Няма кой да спре измамата.

Написах сигнал и до главния прокурор Иван Гешев.

Няма прокуратура, която да чуе гласа на публични личности, на които някой е откраднал самоличността, за да продава нещо на хората и да трупа печалби. Няма прокуратура, която да обедини всички подобни сигнали и да започне мащабно разследване. Няма прокуратура, която да разпореди най-важното – да се проследи пътят на парите! Къде са тези мои 160 лева за двете шишенца с “Гермитокс”? При кого са отишли? Сега вероятно разследващите ще търсят лаборатории, в които да изследват двете шишенца с “Гермитокс” и опасни ли са те за хората. Нещо, което никой не е твърдял и никой не може да докаже в България.

Още жертви

Сигналите за подобни фалшиви интервюта, с които се продават чудодейни продукти, не са един и два. ГДБОП винаги дава гласност на своите успехи в международната борба с киберпрестъпленията. Но при това развихрило се явление у нас остава безпомощна.

Проф. Иво Петров, който е известен инвазивен кардиолог, разказва, че няколко пъти вече е публикувал опровержения за това, че продуктите, които “рекламира”, са несъществуващи “вълшебни” средства.

По думите му е абсурдно да се мисли, че при използването им ще се прекратят сърдечно-съдовите заболявания и ще се пречистят кръвоносните съдове. Но след всяко негово опровержение, веднага се появявал нов продукт, който той отново “рекламира”.

За проф. Петров акцентът не трябва да е в спекулацията с негово име. А върху това, че някой е изградил стратегия за спекулация с продукти и трупане на огромни печалби на гърба на хората в нужда. Някой много добре е подбрал жертвите – хора със сърдечно-съдови заболявания, които в световен мащаб са огромен брой. Професорът казва на своите пациенти да не купуват капсулите, че най-вероятно в тях има нишесте и че със сигурност няма да има ефект върху заболяването им. Проф. Петров е приготвил и обръщение към прокуратурата и към ГДБОП. И е почти сигурен, че в разследването ще се включат службите и в международен мащаб.

Друг известен кардиолог – проф. Младен Григоров, заяви, че тази измама е опасна за болните със сърдечно-съдови заболявания. Защото пациентите спират да пият лекарствата си.

Във фалшивото интервю на проф. Григоров твърди, че въпросният продукт почиствал като коминочистач кръвоносните съдове от всякакви склеротични плаки. “Това дори не е медицински абсурд! Това е биологичен абсурд! Защото, ако има такъв препарат, хората ще живеят по 1000 години!”, възмущава се професорът.

Той също е писал сигнали до прокуратурата и до ГДБОП. Но не е сигурен, че фалшивото интервю е свалено отвсякъде.

Професорът недоумява, че Министерството на здравеопазването не е реагирало на това опасно явление.

Тв водещата Никол Станкулова също е подала сигнал до ГДБОП, че се злоупотребява с нейното име при продажба в Интернет на продукт за отслабване. ГДБОП ѝ отговоря, че сайтът е регистриран в държава извън обсега на Интерпол и няма как да достигнат до създателя му. А когато изтриели крайния сайт за продажба на продукта, в рамките на 24 часа се появявало копие. Така проблемът не може да бъде решен, обяснява ГДБОП. Никол твърди, че дори в публикувани нейни опровержения в сайтове за измамата с името ѝ, изведнъж под статията се появява същата фалшива нейна реклама на същия продукт за отслабване.

Доц. Атанас Мангъров, който е известен инфекционист, казва, че е спрял да чете фалшивите си интервюта за реклама на противопаразитни продукти, защото се ядосва и се чувства безпомощен. И той е писал сигнали до различни служби, но му отговаряли, че сървърът бил в САЩ и било невъзможно да се премахне фалшивата информация.

Вероятно след още 7-8 месеца, разследването на СРП ще установи, че няма извършено престъпление по чл. 350. До тогава вече някой ще си е прибрал поредните печалби от онлайн търговията на гърба на хората в нужда. А ние пак ще питаме: Това класика в жанра “смачкан случай от прокуратурата” ли е? И защо?… И докога?

«