Публикувано на 09.02.2021 / 9:05

РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВАЛЯ АХЧИЕВА: ЗАВОЯТ НА ПРОКУРОРА. ПРОКУРАТУРАТА Е НА ПЪТ ДА АМНИСТИРА ОНЛАЙН ИЗМАМИТЕ С „ЛЕКАРСТВА“

Прокуратурата е на път да амнистира онлайн измамите с “лекарства”

Прокуратурата направи рязък завой по проверката за онлайн измамата с хранителната добавка “Гермитокс”. Вместо да търси кой с измама продава онлайн една хранителната добавка, прокурорът иска да доказва дали тя не е опасна за здравето и живота на хората.

Това е прелюбопитната развръзка след журналистическото разследването за измамата с “Гермитокс”, публикувано миналата есен. Разследването започна след публикуването на фалшиво интервю с мен (Валя Ахчиева – бел.ред.), което се ползва за реклама на хранителна добавка срещу паразити. В разследването си бях не само в ролята на журналист, но и на пострадало лице. Всички факти, до които стигнах, влязоха в кориците на проверката, образувана в Софийската районна прокуратура.

Наблюдаващ прокурор беше Михаела Тихова. Проверката бе възложена на отдел “Киберпрестъпления” в ГДБОП, където бяха подадени два сигнала. След като се разбра, че от сигналите най-вероятно няма да има няма резултат, а хората продължаваха денонощно да питат вярно ли е това във фалшивото интервю, реших да действам като разследващ журналист.

Проникнах като потребител под името Мая Тодорова в самата схема за продажба на “Гермитокс”. ГДБОП веднага откри, че основният домейн на платформата germitox.com е регистриран в САЩ от украинския гражданин Сергей Кондратук. Поръчах си онлайн “Гермитокс”. И за две шишенца платих общо 160 лева.

Открихме всички по веригата. Разкрихме кой е производител и къде живее, в кой завод в Италия се произвежда на ишлеме “Гермитокс”, кой е дистрибутор за България, кой е собственик на офшорната компания в Кипър, която продава “Гермитокс” в България. Открихме адвокатската кантора в София, която представлява в България кипърската офшорка. Открихме и че куриерът на същата адвокатска кантора е подал заявлението за продажба на “Гермитокс” в Областната дирекция по безопасност на храните в Русе като пълномощник на кипърската офшорка, но без да е представил пълномощно пред Агенцията по безопасност на храните.

Хранителната добавка е регистрирана като антиоксидант в електронната система на БАБХ, а се продава като “унищожител” на паразити в човешкото тяло. Шефът на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков, който е и паразитолог, обяви, че това е измама, защото паразити не се лекуват с билки. Проф. Желязков съобщи и че никой никъде в България не може да изследва състава на хранителната добавка. Според европейския регламент, и според Закона за храните в България хранителните добавки са на уведомителен, а не на регистрационен режим както лекарствените продукти.

Шест месеца след като всички тези факти, както и двете двете шишенца с “Гермитокс” бяха предоставени на разследващите, ГДБОП приключи проверката, че има данни, за компютърно престъпление с цел обогатяване..

В началото на тази година прокурор Тихова е образувала разследване не за компютърно престъпление, а по чл. 350, ал.2 от НК. Този текст е насочен към тези, които нарушават правилата в производството и търговията с храни и с това изложат на опасност здравето или живота на хората. Наказанието е до 3 години затвор. За компютърно престъпление наказанието е до 6 години затвор.

Тъй като е невъзможно да се направи експертиза дали която и да е хранителна добавка е опасна, няма да има извършено престъпление по чл. 350. Плюс това никой не е твърдял, че “Гермитокс” е опасен за здравето. Разбира се, прокурорът е господар на досъдебното производство, той има право да образува разследване по който си иска член от НК. После може да допълни и други членове за евентуални престъпления, за да докаже, че разследването му е задълбочено и пълно.

Но в случая заради промяната в квалификацията засегнатият вече не е пострадало лице, а обикновен свидетел. И не може да търси правата си в съда. Променя се и органът, който води разследването – вместо отдел “Киберпрестъпления” в ГДБОП, прокурор Тихова е изпратила делото в СДВР.

Оказа се, че само няколко дни, след като е образувала досъдебното производство по чл. 350, прокурор Тихова е била повишена, като е командирована в Специализираната прокуратура.

Тихова не даде съгласие телефонният разговор с нея да бъде излъчен. На всички аргументи отговори, че нейното постановление не е краен акт и може да се обжалва. Попита откъде знаем, че нямало извършено престъпление по чл. 350. Тя пренасочи питанията към районната прокуратура.

Питах и районния прокурор  на София Невена Зартова защо се случва това. Информацията, която получих е, че досъдебното производство вече има нов наблюдаващ прокурор – Валентин Видов.

Явно шумът покрай журналистическото разследване е стреснало някого и фалшивото ми интервю с “рекламата” на “Гермитокс” вече е свалено. Но то беше качено на друго място. Сега с него “рекламирам” друга хранителна добавка – Clean forte, която прочиствала човешкото тяло. Всичко се повтаря.

Няма кой да спре измамата.

Написах сигнал и до главния прокурор Иван Гешев.

Няма прокуратура, която да чуе гласа на публични личности, на които някой е откраднал самоличността, за да продава нещо на хората и да трупа печалби. Няма прокуратура, която да обедини всички подобни сигнали и да започне мащабно разследване. Няма прокуратура, която да разпореди най-важното – да се проследи пътят на парите! Къде са тези мои 160 лева за двете шишенца с “Гермитокс”? При кого са отишли? Сега вероятно разследващите ще търсят лаборатории, в които да изследват двете шишенца с “Гермитокс” и опасни ли са те за хората. Нещо, което никой не е твърдял и никой не може да докаже в България.

Още жертви

Сигналите за подобни фалшиви интервюта, с които се продават чудодейни продукти, не са един и два. ГДБОП винаги дава гласност на своите успехи в международната борба с киберпрестъпленията. Но при това развихрило се явление у нас остава безпомощна.

Проф. Иво Петров, който е известен инвазивен кардиолог, разказва, че няколко пъти вече е публикувал опровержения за това, че продуктите, които “рекламира”, са несъществуващи “вълшебни” средства.

По думите му е абсурдно да се мисли, че при използването им ще се прекратят сърдечно-съдовите заболявания и ще се пречистят кръвоносните съдове. Но след всяко негово опровержение, веднага се появявал нов продукт, който той отново “рекламира”.

За проф. Петров акцентът не трябва да е в спекулацията с негово име. А върху това, че някой е изградил стратегия за спекулация с продукти и трупане на огромни печалби на гърба на хората в нужда. Някой много добре е подбрал жертвите – хора със сърдечно-съдови заболявания, които в световен мащаб са огромен брой. Професорът казва на своите пациенти да не купуват капсулите, че най-вероятно в тях има нишесте и че със сигурност няма да има ефект върху заболяването им. Проф. Петров е приготвил и обръщение към прокуратурата и към ГДБОП. И е почти сигурен, че в разследването ще се включат службите и в международен мащаб.

Друг известен кардиолог – проф. Младен Григоров, заяви, че тази измама е опасна за болните със сърдечно-съдови заболявания. Защото пациентите спират да пият лекарствата си.

Във фалшивото интервю на проф. Григоров твърди, че въпросният продукт почиствал като коминочистач кръвоносните съдове от всякакви склеротични плаки. “Това дори не е медицински абсурд! Това е биологичен абсурд! Защото, ако има такъв препарат, хората ще живеят по 1000 години!”, възмущава се професорът.

Той също е писал сигнали до прокуратурата и до ГДБОП. Но не е сигурен, че фалшивото интервю е свалено отвсякъде.

Професорът недоумява, че Министерството на здравеопазването не е реагирало на това опасно явление.

Тв водещата Никол Станкулова също е подала сигнал до ГДБОП, че се злоупотребява с нейното име при продажба в Интернет на продукт за отслабване. ГДБОП ѝ отговоря, че сайтът е регистриран в държава извън обсега на Интерпол и няма как да достигнат до създателя му. А когато изтриели крайния сайт за продажба на продукта, в рамките на 24 часа се появявало копие. Така проблемът не може да бъде решен, обяснява ГДБОП. Никол твърди, че дори в публикувани нейни опровержения в сайтове за измамата с името ѝ, изведнъж под статията се появява същата фалшива нейна реклама на същия продукт за отслабване.

Доц. Атанас Мангъров, който е известен инфекционист, казва, че е спрял да чете фалшивите си интервюта за реклама на противопаразитни продукти, защото се ядосва и се чувства безпомощен. И той е писал сигнали до различни служби, но му отговаряли, че сървърът бил в САЩ и било невъзможно да се премахне фалшивата информация.

Вероятно след още 7-8 месеца, разследването на СРП ще установи, че няма извършено престъпление по чл. 350. До тогава вече някой ще си е прибрал поредните печалби от онлайн търговията на гърба на хората в нужда. А ние пак ще питаме: Това класика в жанра “смачкан случай от прокуратурата” ли е? И защо?… И докога?

Коментари 7 за
“РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВАЛЯ АХЧИЕВА: ЗАВОЯТ НА ПРОКУРОРА. ПРОКУРАТУРАТА Е НА ПЪТ ДА АМНИСТИРА ОНЛАЙН ИЗМАМИТЕ С „ЛЕКАРСТВА“”

 1. Аз вече се излекувах от десетина болести – това, кръвно, ишиас, шипове, колене, стави, бъбреци, слух, диабет, простатата, размер на члена, вдигането на самолета…. благодарение на един сайт. Ноо авторитетен, щото там само професори и доценти дават акъл, „световни новини“ му викат. И едни дълги интервюта, като се зачетеш и денят отиде. И не е само той. Пък от 2-3 месеца Христо Ковачки обещава да ме направи ноо богат, само требе да му изпратя едни кинти и да се класирам, щото само избрани моат се облажат. Неговото интервю с ЦветанкаРизова ми дава кураж. Ама го търсих това интервю 2 седмици и не го открих. Мошениците са на всеи километър! Тая прокурорка няма как да не е в схемата, това лято ще се ходи на Малдивите. Дали пък Гешев нема се сети кво работи? Ма кът го гледам как е приел ролята на селски пъдар…и неам надежди.

 2. Много сте точен г–н Бакалов! Администрацията на всички нива с нокти и зъби брани тази престъпнана власт! Служи си с най – различни прийоми за да помага на високопостовените престъпници в Изпълнителната и Съдебната власт , които работят в коалиция срещу истината и интересите на обикновения човек !Аз например имам големи затруднения и невъзможност да проверявам документите , които входирам в Апелативния съд по гр. д. 285 от 2020 г. За първи път БАС ми издава справедлива присъда , че не съм психично болна , както ме обвиняват по донос и ми издават фалшиви диагнози ! ОПГ от Изпълнителната власт в Бургас обаче не е съгласна и обжалва Решението пред ВКС в София!Аз приложих и допълнителни документии тъй като преди това открих , че някой от Тях са премахнати и преработени не в моя полза , исках да проверявам всяка седмица има ли промени в документите преди да заминат за ВКС ! Вече 3 пъти / седмици / не ме допускат до деловодството и полицията в Апелативния съд най – брутално ме дърпа , обижда и прогонва … А аз съм страна по делото и имам право на достъп ! Въобще имат ли право полицаите да ме докосват , обиждат и прогонват за това , че искам да вляза в деловодството и да си прегледам документите ! Този факт говори , че им е наредено да постъпват така и сигурно пак се върши манипулация и фалшифициране на документи , за да загубя делото и да не мога да си върна ограбените имоти от полицай , прокурор и две общински служителки – участници в ОПГ в Бургас и използващи бухалките на властта !

 3. Херо Мустафа се чуди какво добро да направи за Българския Народ ..пишете до нея ……..

 4. Причина да напиша този пост е невероятната симпатия къято изпитвам от дълго време към г-жа Ахчиева – една много красива,невероятно смела и обаятелна жена! Всичко е много просто – „баламите нямат край“ – и аз съм бил един от тях! Държавата има двойствено отношение към препаратите – едното е за „лекарства“ и предвижда стриктен контрол при производството, разпространението и прилагането а другото е за „хранителни добавки“ – контрол нула във всички етапи. Така се дава възможност ( изобщо не вярвам, че това е безкористно ) на тарикатите да щавят баламите – т.е нас ,колкото си искат – абсолютно безпроблемно! Защо да пласирам наркотици,когато мога да продавам добавки – никой не ме преследва, никой не ми забранява, няма данъци, няма отговорности – като извод – няма държавна воля, това да спре! Антикомунистите ще твърдят,че това е демокрацията – аз мисля, че това е краят на демокрацията. Изходът – държавата да бъде заставена да си върши работата. С едно прахче за стотина лева , „вдигаш самолета“ излекуваш си простатата и няма защо да харчиш няколко хиляди лева за операции и т.н. Нека съответните медицински центрове да спрат временно тези операции за да изпопадат самолетите. Купуваш си шишенце за сто лева, очистваш си кръвоносната система сам и се излекуваш от високото кръвно наляганве! Веднага заповед на министъра – кардиолозите да изписват само такива добавки. След петнадесет дни, всички болнави балами ще бъдат на улицата и държавата ще-неще ще се заеме с проблема! Да не се допускат до внос „хранителни добавки“ и да се третират като наркотик!

 5. Да живей умната прокуратура!
  Да живей честният българския съд!
  Вечна дружба!
  Сталин, Тито, Димитров!
  Урааааааааааа!

 6. „Нещо се случва в България, което засега минава незабелязано. Българите се разделят на нещо като нови класи – държавни служители и всички останали работещи.

  Държавният служител в сегашната епидемия почти не работи, най-много 2-3 дни от седмицата ходи до службата си, взима пълна заплата плюс помощи и ДМС (допълнително материално стимулиране), които администрацията на Борисов щедро раздава предизборно. (Разбира се, винаги има някъде изключения).

  Администрацията и техните семейства могат да решат изборите. Но не това е най-важното. Те се оформят като някаква каста, която си брани интереса, добре им е в тези епидемични мерки.

  От хората на държавна заплата само лекари и медсестри получават заслужено допълнителни помощи, дори са малки за риска, който поемат (и не се знае как ги разпределят и колко до къде стигат).

  Но в администрация, държавна, общинска, дори Гражданска защита или агенции, служби, заплатите и ДМС си вървят, работа почти нямат. Например в съдебната система прокурори и съдии взимат по няколкохиляди лева заплати и не работят. Колегите им юристи, адвокати, плащат наеми, а делата им се отлагат непрекъснато, и фирмени, и др.

  Така е с всякакъв дребен и среден бизнес – наемите си вървят, помощи не стигат до тях, обещани пари от началото на кризата миналата година още не са получили, мярката 80 на 20 за хората на заплата е бизсмислена, масово съкращават работещи, защото няма смисъл да ги държат и т. н.

  В страната се очертава партия на администрацията, която и без друго е калинкизирана, и най-дребното назначение в малък град става с политическа протекция от местните хора на ГЕРБ.

  Ако някой има наблюдения по темата, да сподели“.

  Иван Бакалов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *