« Върни се назад Публикувано на 03.10.2014 / 21:04

Разпитаха бащата на Мишо Шамара по делото Яне Янев срещу сайта АФЕРА

Мишо ШамараБащата на рапъра Мишо Шамара – Станислав Атанасов, днес се яви пред Варненския районен съд, за да свидетелства, че синът му е автор на експресивен пост във Facebook по адрес на лидера на РЗС Яне Янев. Заради обидните квалификации, които съдържа писанието, политикът съди журналистката Веселина Томова, която на 6 януари го е копирала в сайта си „Афера”, позовавайки се на източника. Самият автор на поста не се яви на съдебното заседание, тъй като е удължил престоя си в Америка.

Бащата на рапъра разказа, че Мишо му се обадил преди две седмици с молба да предаде на съда, че стои зад името и думите си по адрес на лидера на РЗС. Станислав Атанасов категорично разпозна стила на сина си. В отговор на питане на адвоката и съпартиец на ищеца – Емил Василев, бащата потвърди, че употребените нецензурни изрази присъстват в активния речник на Мишо Шамара. Защитникът се опита да зададе и други въпроси на свидетеля, но съдът прецени, че те не са пряко свързани с делото и го прекъсна.
С мотива, че доверителката й няма никакви трудови и гражданско-правни отношения с автора на статуса, който е публичен и като такъв може да се използва свободно, както и поради факта, че Веселина Томова е спазила добрите журналистически практики и се е позовала на източника, нейната адвокатка поиска от съда да отхвърли иска на Яне Янев. Тя се обоснова и с обстоятелството, че обидният пост по адрес на лидера на РЗС е бил копиран и от други онлайн издания, което води до невъзможност да се установи кой точно е причинил болките и страданията у ищеца.
Eмил ВасилевПред съда журналистката Веселина Томова също потвърди, че статусът, заради който я съдят, е на Мишо Шамара и че нееднократно е публикувала не само негови facebook постове, но и на други потребители, включително и на Емил Василев. В отговор последният заяви, че нямал профил в социалната мрежа, а преди това оспори авторството на писанието по адрес на съпартиеца си.
Съдът ще се произнесе по исканията на страните в рамките на законовоустановения срок.
www.varna.topnovini.bg
Бележка на АФЕРА: „Като адвокат с 40 годишен стаж и бивш  кадрови офицер от спецслужбите, аз нямам профил във Фейсбук”, рече пред съда адвокат Емил Василев. Само преди дни обаче, Емил Василев в профила си във Фейсбук изригна срещу съдийката, която постанови, че Румен Овчаров печели делото срещу Яне Янев, сравнявайки я с чалга певица и заявявайки, че „не ставала за съдия”. Материалът му бе публикуван първо в жълтата агенция Пик. И днес профилът на Емил Василев бе наличен и активен във Фейсбук, въпреки твърденията му, че нямал профил в социалната мрежа.

«