« Върни се назад Публикувано на 29.03.2014 / 9:49

РАЗГОВОР С НЕГО КАТО РАЗПИТ СЪС СЕБЕ СИ

 

На всеки неудобен въпрос, Бойко Борисов отговаря с … удобен въпрос. За последно, този негов досаден навик, лъсна в студиото на БНТ при Цветанка Ризова, но всъщност, часът и мястото нямат значение.Не е трудно да се досетим, че това е тактиката, чрез която лидерът на ГЕРБ прикрива празнотите в знанията си и липсата на сериозни аргументи. Нямам намерение да наричам тъп никого – само ще припомня едно друго култово интервю на Бойко Борисов в студиото на Георги Коритаров.

Общо взето, лидерът на ГЕРБ звучи като комунистически управник от 70-те години на миналия век, който пита американски класов враг за пети път в един и същи разговор “Ама вие защо биете негрите”. И понеже народа мрази американците и сто пъти да бъде зададен един тъп въпрос все ще е приемливо. Нищо, че същия този народ не обича и негрите.

Обаче при подобно папагалско бръщолевене, проблемът е за водещия в студиото – на папагала му е достатъчно да си изплюе глупостите в ефир и да покаже, че му стърчат перата. Тоест, колкото и водещият да пита какво общо има рекета, описан в тефтерчето на Златанов с хидровъзел „Цанков камък“, Борисов си знае неговата песен, която в най-добрия случай ще “разкраси” с поредното обвинение за”опорните точки”. Просто, за него не е проблем да обясни полицейщината, издигната от ГЕРБ в ранг на държавна политика, с последното решение на правителството на Станишев за увеличението на пенсиите. Може и в обратен ред – докато разказва за завещаното от Станишев увеличение на пенсиите, да бъде забъркана каша от обяснения за полицейщината, чрез опорните точки, който е открил, дълбоко заровени под “Цанков камък”.
Ами, ако вместо въпроси, бъдат задавани … готови отговори? И още – във въпросите, водещият се съгласи безусловно с цялата вселенската мъдрост, излъчвана от Борисов? Даже опорните точки могат да се впишат в графата “безспорни”.
Ето как би изглеждала подобна дискусия с Бойко Борисов:
1. Г-н Борисов, има ли въпрос, който според Вас не е опорна точка на Вашите опоненти и кой е той.
2. Хайде да оборим опорните точки на Вашите опоненти с Вашите аргументи! Съгласен ли сте?
3. Вие често цитирате хидровъзел „Цанков камък” – строителството му, описано ли е в тефтерчето на Златанов. И документирано ли е с микрофон на Цецо?
4. Увеличението на пенсиите, от което се оплаквате, че Ви е било натрапено от предишното правителство на БСП, означава ли, че Вие докато сте били на власт въобще не сте имали намерение да провеждате социална политика? И като не Ви харесва завещанието, което сте получили, не можехте ли да го оспорите? Така пенсионерите нямаше да изядат парите на данъкоплатците, които докато бяхте Премиер раздавахте в първо лице единствено число? Май!?!
5. Правителството на ГЕРБ уволни хиляди хора в десетки администрации. Бихте ли обяснил как всяко друго правителство не трябва да не уволнява никой, въз основа на Вашия собствен безценен опит.
6. Според Вас, разследването срещу Христо Бисеров се бави – трябва ли да се забави и разследването на Бисер Петното?
7. …и т.н.
При такъв подход, проблемът вече няма да е за водещия в студиото, а за Бойко Борисов. В момента, в който се съгласиш с лидера на ГЕРБ и поднесеш собствените му тези на тепсия, Борисов няма да има за какво да пита, когато трябва да отговаря.
А дали въобще ще има нещо, за което да се говори с него?
Защото Бойко Борисов даже и когато задава въпроси, не чака отговори.
Хм! А ако случайно ги дочака, дали ще ги разбере?
Я пак да попита за … хидровъзел “Цанков камък”!

Антон Луков

www.nakratko.bg

«