« Върни се назад Публикувано на 14.04.2022 / 16:02

РАДИОПРИХВАЩАНЕ ПОКАЗА, ЧЕ В „АЗОВСТАЛ“ ИМА ВИСШИ ОФИЦЕРИ ОТ НАТО! ИСКАТ ОСИГУРЯВАНЕ НА КОРИДОР, НО „АЗОВСТАЛ“ Е ОБКРЪЖЕН И ЩЕ ИМ СЕ НАЛОЖИ ДА ОБЯСНЯВАТ КАКВО ПРАВЯТ ТАМ.

В Мариупол, в района на Азовстал, войските на ДНР и подразделенията на въоръжените сили на Руската федерация прихванаха радиокомуникации на най-малко шест европейски езика.

Става дума за кадрови офицери от страни членки на НАТО.

Политологът Марат Баширов разказа пред МК за ситуацията в индустриалната зона Азовстал.

„Там наистина има радиоприхващания, на поне шест езика“, казва политологът Марат Баширов. – От страна на чуждестранните военни има искания да им се осигурят коридори за излизане от обкръжението. Но въоръжените сили на Украйна не могат да им осигурят коридори, тъй като територията около Азовстал е окупирана от народната милиция на ДНР и въоръжените сили на Руската федерация.

Има много от тези радиоприхващания. Досега те не са ни представени официално. Но поне тези наши момчета, които вече са на територията на Азовстал, ме информират, че чуват тези искания. Има високопоставени чуждестранни офицери.

Имам най-новата кореспонденция.

От друга страна е просто истерично. Те разбират, че сега ще бъдат вкарани в подземен град в магазините на Азовстал и готово – всички изходи ще бъдат запълнени, с изключение на един. Нашите бойци няма да отидат в този подземен град, защо? Всички, които седяха там, ще бъдат помолени да се предадат.

Присъствието в Мариупол на чуждестранни офицери с чин полковник е много сериозна информация, това са много високопоставени служители.

— Не могат да се нарекат наемници, нали?

– Не. Те изобщо не са „диви гъски“. Фактът, че те са кадрови офицери, които са на служба, лесно се проверява. Ще пишат ли изявления със задна дата? Ще бъдат ли уволнени? Има такава нервна история само защото са високопоставени офицери. И те изобщо не са съветници, а бойци.

– Ако попаднат в ръцете на руските военни, какво ще означава това?

– Това е пряка намеса на представители на въоръжените сили на НАТО в конфликта между въоръжените сили на Руската федерация и въоръжените сили на Украйна. На първо място, това е нарушение на хартата на НАТО. Те непрекъснато казват, че не се месят в този конфликт.

Но намесата е различна. Едно е да дойдат в мирно време и да посъветват украинската армия. Друго нещо е, когато са част от въоръжените сили на Украйна и национални батальони. Съответно, ако са щабни офицери, тоест са там с някаква мисия, ще трябва да обясняват какво са правили там.

Има военни операции, украинската страна постоянно получава разузнавателни данни на НАТО. Те не го крият. Тоест там работят поне като офицери за връзка. Или се занимават с щабно планиране на военни операции срещу войските на Руската федерация.

– Какви последствия може да има това?

— В НАТО има повече от 20 държави. За да се вземе решение за противодействие на войските на Руската федерация, трябва да се получи съгласието на всички. Други страни може да се чудят защо не са били попитани за това? Това е сериозно.

Защо чужденците не напуснаха Мариупол по-рано? Наистина ли бяха толкова сигурни, че няма да предадат града?

– До последно чакаха да им бъдат изпратени войски от Николаев за пробив. Имаха такава надежда. Второ, техните хеликоптери все още летяха до определен момент. На трето място, те разполагаха с пристанище. Надяваха се, че могат да се измъкнат по море. Не напразно там бяха задържани търговски кораби.

– Има ли възможност чужди офицери да излязат от Мариупол?

— Не, всичко вече е блокирано. На 5 април имаше последните неуспешни опити за изтеглянето им с хеликоптери. Но небето в този район е блокирано, има групи с ПЗРК. Няма да може да се излезе и по море – силите на Черноморския флот и граничните патрулни кораби са в бойна готовност. Вечерта на 8 април украинският товарен кораб „Апач“, назначен за малтийското пристанище Валета, под малтийски флаг се опита да проникне в пристанището на Мариупол, но беше спрян от артилерийски огън.

– Кога според вас ще приключи щурмът на Азовстал?

– Дават се различни прогнози. Някои казват два-три дни. Според мен най-важното е територията вече да е обградена. Филтриране не се изисква за чуждестранни служители. Няма да може да се влеят в цивилното население. Те не говорят руски. Първият въпрос е: „Кой си ти?“ ще ги издаде.

www.mk.ru

«