« Върни се назад Публикувано на 07.11.2021 / 13:14

РАДЕВ С НОВО НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА С НАЗНАЧАВАНЕТО НА ЯНАКИ СТОИЛОВ ЗА КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ

Нов скандал за тежко нарушение на Конституцията се заформя в държавата.

Оказва се, че най-новият конституционен съдия – проф. Янаки Стоилов е назначен във върховния орган, който трябва да съблюдава най-стриктното спазването на Конституцията, в крещящо нарушение на нейните изисквания.

„За мен предложението да стана конституционен съдия не беше изненада. В разговори с президента Румен Радев той е давал положителна оценка за моята работа като министър и беше споменал, че предстои ротация в Конституционния съд. Разглеждам промяната като продължаване на същите усилия, но в друг план – не в оперативен, а в аналитичен”.

Това заяви в студиото на „Събуди се” по Нова тв бившият служебен правосъден министър, назначен преди седмица за конституционен съдия, Янаки Стоилов.

Той обяви, че от началото на седмицата вече не е член на БСП и партията е приела с разбиране оттеглянето му, което се налага, тъй като конституционните съдии не трябва да имат партийна принадлежност.

Това му признание веднага уличава Янаки Стоилов, че в нарушение на Конституцията е станал конституционен съдия.

Както е известно, президентът Радев обяви, че е подписал указа за проф.  Стоилов на 29 октомври, а по това време той е бил редовен член на БСП.

Справка в деловодството на „Позитано“ 20 показва, че Янаки Стоилов е подал документи за напускане на БСП три дни по-късно – на 1 ноември. Според закона за Конституционния съд той е трябвало в едноседмичен срок да се освободи от всякакви партийни и други зависимости. Янаки Стоилов не изпълнява тази законова норма, поради което в едноседмичния срок след издаване на указа (петък) той не успява да положи клетва като новоназначен конституционен съдия, което е още едно тежко нарушение на Конституцията.

За капак на целия скандал – проф. Янаки Стоилов и в момента продължава да е член на БСП, тъй като е член на националното ръководство на партията – Националния съвет. И само членовете на НС могат да го освободят от състава му. Към момента обаче са събрани само 77 подписа, а са необдими 95 – т.е. все още на Стоилов му липсват 20 подписа, за да бъде освободен като партиен ръководител. Процедурата изисква след като необходимите подписи станат факт, решението на Националния съвет трябва да отиде в съда, който да отпише официално  проф. Янаки Стоилов от структурите на БСП. Освен това и към момента проф. Стоилов е председател на Идеологическата комисия на БСП и на Идеологическия институт на партията.

Ситуацията е идентична с тази на Кирил Петков и даже още по-тежка, защото към времето на издаването на указа за назначаването на Стоилов за конституционен съдия дори няма волеизявление от него за напускане на БСП.

Всичко това Янаки Стоилов спести на зрителите.

www.epicenter.bg

«