« Върни се назад Публикувано на 27.08.2014 / 14:03

Радан Кънев прилага за Хасково същата схема като в Монтана, откъдето пропищяха, заради „покупко-продажба”

РушветВ АФЕРА се получи нов сигнал, който на практика показва копиране на схемата в Монтана, заради която назрява бунт в Реформаторския блок и за за която писахме първи. В нея става ясно как Радан Кънев „лично се облагодетелствал” за да бъде набутан Борислав Великов в листата.

В Хасково схемата била идентична. Гражданският съвет в РФ са издигнали за водач на листата социолога проф. Тодор Танев, но Радан Кънев прави неистови движения да го измести, за да пробута за водач на листата синът на кмета на Хасково Георги Илиев. За втори в листата пък е готвен синът на шефа на Неохим – Димитровград.
Междуврeменно Партията на Зелените разпространиха декларация, в която потвърждават финансовите схеми за купуване на депутатски места от кръга около Радан Кънев:
„Зелените отказваме участие в покупко-продажбата на депутатски места и се явяваме самостоятелно на изборите
През последната седмица Зелените проведохме преговори за съвместно явяване на изборите с Реформаторския блок (РБ), водени от стремежа за постигане на общи действия за промяна на досегашното дискредитирано управление в страната и прекратяване на порочните практики в политиката, които самовъзпроизвеждат системата на ограбване на обществените ресурси.
Като условие за преговорите Зелените поставихме 5 принципни за нас политики, които да бъдат защитавани през мандата на 43-то Народно събрание от общите ни представители: да се отстояват забраните за ГМО в земеделието и за неконвенционалните методи за проучване и добив на нефт и газ; да не се допуска изграждането на нови ядрени мощности; да се въведе забрана за ново строителство в националните паркове и в някои защитени зони по морето; да не се допускат в кандидатски листи сътрудници на Държавна сигурност. Въпреки заявената предварително воля от страна на РБ, обаче, до подписване на меморандум за съгласие по принципните политики така и не се стигна.
След 10-дневно мълчание от страна на РБ получихме условия, които не отговарят на представата ни за справедливо отношение между партньори. Категорично отказваме да приемем за нормално обвързването на места в листите за народни представители с осигуряването на финансови ресурси от кандидатите. Търговията с места в Народното събрание противоречи на желанието на гражданите за налагане на прозрачност в политиката и управлението.
Без промяна в този тип мислене, изразеното на думи желание за реформиране на политическото статукво няма как да се реализира на практика.
През шестте години на своето съществуване Зелените доказахме, че не правим компромиси със своите принципи. Всеки предизборен съюз със Зелените трябва да гарантира присъствие и израз на политиките, които ще допринесат за възстановяване на държавността, реално участие на гражданите във взимането на решения, прекратяване ограбването на обществените ресурси, включително опазване на природата, а не защита на конюнктурни интереси и сметки. Изискванията към Зелените за съвместно участие в изборите трябва да са публични и изпълними, а условията – такива, че да гарантират адекватно политическо представителство.
Зелените влизаме самостоятелно в кампанията заредени с повече ентусиазъм от всякога. Призоваваме всеки, който желае различна политика – за прозрачно управление и справедлива съдебна система, за съхранена природа и здравословна среда, за устойчива икономика и независима енергетика, за социална отговорност и качествено образование – да участва и гласува за Зелените!
Борислав Сандов, Съпредседател на Зелените
Владислав Панев, член на НС на Зелените”
Afera.bg

«