« Върни се назад Публикувано на 17.12.2019 / 10:06

„ПЪТЯТ НА БЕЗДАРИЕТО“. КАТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ПРАВИТЕ СЕРИАЛИ, КУПУВАЙТЕ РУСКИ, НЕКАДЪРНИЦИ!

„ПЪТЯ НА БЕЗДАРИЕТО“. КАТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ПРАВИТЕ СЕРИАЛИ, КУПУВАЙТЕ РУСКИ, НЕКАДЪРНИЦИ!А дали си спомняте червения килим и помпозната прожекция на българския сериал „Под прикритие“ пред тогавашния министър на МВР Цветан Цветанов и куп от неговите „топ“ ченгета? Помните ли напоителните репортажи с изявления на МВР „Особената форма на главата“ ах, ох, аху, иху, какъв страхотен сериал бил „Под прикритие“?

Помните ли потресаващия тъп финал на същия тоя „страхотен“ бг сериал „Под прикритие“? Финал – пропаганда, и то абсолютно дърварска, на ГДБОП, финал малоумен, също колкото малоумни бяха опитите на същия тоя бг сериал да възвеличи родните бопаджии и МВР, и който предизвика подигравките и потреса на зрителите.

Години след излъчването му от БНТ, българския сериал „Под прикритие“ цъфна в … Нова телевизия, която вече е собственост на … Кирил Домусчиев! Което означава, че Домусчиев е платил правата на филма и /не/случайно го пуска в праймтайма на Нова тв, за да ни пласира „великите“ времена на Цветанов „Особената форма на главата“.

Да излезем обаче от знаците на политическите задкулисни внушения.

Всъщност, от „Под прикритие“ можеше да излезе и сносен сериал, ако продуценти и сценаристи не изпълняваха откровени поръчки. Стоп, обаче на това място. Понякога и сценаристите, представили сценария на продуцентите, не могат да си познаят написаното от тях, когато го видят на екрана. Нали се сещате защо?!

Ако приемем, че в България подбраните /не/случайно сценаристи си слагат сами автоцензурата, може и да обясним лесно бозите, които на практика се възпроизвеждат на екрана. Ако задълбаем обаче, ще открием някъде там така наречени „консултанти“, които манипулативно пласират тъпня след тъпня, за да пропагандират нещо, от което са отвратени всички зрители.

И сериал за истинската реалност в МВР и службите & подземния свят в България няма как да се роди. Защото шубето и страха от Властта е голям, а и кинти няма да има, да не говорим за излъчване.

Изгледах новия бг сериал „Пътят на честта“ само за да разбера как не трябва да се прави сериал!

Дежурната сценаристка очевадно е с „подадени сламки“ от т.нар. „консултанти“, които обикновено са /не/случайни ченгета „под прикритие“. Това последното с „под прикритието“ е смешка.

Някой дърварин решил да ни покаже КЪро като … КИро Християнина. И да ни покаже „генезиса“ на българското забогатяване уж през историята на една обикновена жена.

„Главорезът“ Киро Християнина убива под път и над път, души проститутки случайно сбъркали вратата на тоалетната в къщата му, стреля като снайперист сам, като изоглавен, и разполага с двама малоумни идиота – нещо като гардове, нещо като негова „бригада“.

Плюс един наемен убиец, мотащ се напред – назад около него и една кандидат наемна убийца, обучавана в движение.

Сценарият е толкова разтеглено тъп, че и последният идиот щеше да го напише по-стегнато и по-раздвижено.

Как пък един герой не се разви, не показа широта, развитие, катарзис, душевно лутане, вътрешна битка, и каквото още се сетите!

Схематични, пластмасови, илюстративни, плакатни „герои“, които и Ал Пачино да си няма как да изиграеш талантливо.

Впрочем, трябва да се отдаде дължимото на някои от актьорите, които правят и невъзможното от тоя бездарен сценарий, за да покажат способностите си. И някои от тях го правят твърде талантливо.

Като изключим, разбира се, рецитиращите, начело с дежурния Ивайло Захариев, който кой знае защо непрекъснато избират да играе някакъв уж /екс/ ъндърграунд герой, а единственото му амплоа, ако питате нас, в сбърканата от него професия, е да „играе“ комсомолски секретар.

Киро Християнина не мърда. Като вкаменен е от първата серия в безбройни серии плява нататък. Декламира усърдно и „развитието“ на образа му стига дотам да прави опити да гледа „страшно“. Впрочем Онзи, който е „поръчвал музиката“ не го е@е тая хафа, важното е „подадените сламки“ за … КЪро да са изкривено манипулирани и внушени, нищо, че ако няКОЙ се беше напънал наистина да превъплътява КЪро, вместо идиотския КИро, щеше да направи истински бестселър.

Дежурните „добри“ бопаджии пак са на линия. Тоя път вече направо „на повикване“. Ма’а гащи един бопаджия непрекъснато в офиса на Холдинга и безропотно изпълнява задачи дадени му от Шефа на Холдинга. Че даже и не получава за това кинти.

Просто да се разплачеш от умиление.

Като не можете да правите сериали, некадърници, поне купувайте руски сериали!

В Русия иначе вилнеела диктатура, нямало никаква свобода на словото и изразяването, обаче руснаците пускат сериали след сериали, които те разтърсват не само с реалистичната картина на обществото, но и с душевното развитие на героите, и брилянтна актьорска игра!

Чудовищно талантливи актьори, как пък един декламатор не може да се види на екран!

Вместо да пръскате купища кинти за да правите бездарни бг сериали, със същите пари купете правата на руските сериали и тях показвайте!

Няма да ги изреждам – „Меч“, ама на кого му стиска да го пусне у нас, а? „Игра“ – разтърсващ с нечовешка актьорска игра и скалпелен разрез кой всъщност е „добрият“ и кой „лошият“. „Реализация“ – безпощадно показно за симбиозата между служби, полиция и ъндърграунд…

Ако някой не знае, руският сериал „Бригада“ е направен по историята на мафиотската руска групировка Солцневская.

У нас кретени „правят“ сериали уж за „прехода“, изкарвайки в сериала всички кретени, освен службите и ченгетата, разбира се… Петмез, тъпотия до шия и некадърност, примесени в микс, който те кара моментално да смениш канала.

Защото за да направиш талантлив истински сценарий за сериал в България се иска храброст, сърце, талант и ОПИТ с онези, които описваш, както и да си опериран от страх от Мафията, която управлява държавата.

И понеже на продуценти и сценаристи хич не им пука и единствено правят кинти на гърба на зрителя, стигат единствено до „пътя на бездарието“, „творейки“ боза след боза.

Преди да напиша този текст изгледах „Ирландецът“ на Скорсезе. Умопомрачаващи актьори и гениален Скорсезе. И цялата ИСТИНА през художествения прочит на показ – за мафията, политиката, профсъюзите, президента Кенеди…

Ние нямаме своя Скорсезе. За да го имаме, тоя „Скорсезе“ трябва да напише сценарий не по поръчка не за „бакалията“ на Нова домусчиева телевизия, а да го напише просто защото трябва да го напише – без очаквания, надежди и илюзии, че някой ще му го откупи за да го филмира. Все някога и талантливото слово ще пробие път и ще види бял свят.

Ако ми стигне времето, някой ден ще напиша сценарий за сериал за Истината за МАФИЯТА в България и актьорите в него ще бъдат натуршчици*.

Дотогава, купувайте руски сериали, некадърници! Белким ви светне под шапката.

Веселина Томова

*натуршчик – непрофесионален актьор

«