« Върни се назад Публикувано на 10.05.2010 / 8:32

Първи сме!

Туш. Или амин. Или алилуя – както предпочитате.
Довчера знаехме, че сме най-бедните в ЕС. Днес… Е, то и днес сме, само че си имаме повод да се гордеем. Защото: “Ние действаме така, че да не се налага някой с остена да ни подръчква отвън и показваме, че сме здрава и дисциплинирана нация, която разбира, че светът е в криза и си прави икономиите”. Затова сме първите. И първи ще излезем от кризата – първи от целия ЕС, дето държавите не знаят как да си удържат ДДС-тата – за разлика от нас. (Няма да го вдигаме! Твърдо нье!)

Два примера прочее как сме първи, появили се редом с това достолепно изявление.
Има потенциален риск за страните, в които гръцките банки имат особена роля: България, Румъния и Сърбия – според президента на Европейската банка за въстановяване и развитие. За България рискът е най-голям, тъй като 28% от банките й принадлежат на гръцки банки. Ето ви още един фактор как ще излезем първи от кризата – с гръцките банкери барабар.

В същото време: според публикуваното днес проучване на Световния икономически форум, България е на последно място по конкурентност на икономиката в целия ЕС. Последно – и тази дума няма метафоричен смисъл, няма алегорични дрешки – зъзне гола като една гола истина. Пред нас са дори кандидатите за членки Хърватия и Черна гора. Изпреварени сме в класацията дори от Турция и Македония. Нищо, че иначе сме първи – в целия ЕС, като здрава и дисциплинирана нация – и прочее и тъй нататък.

Нещо май не се вързва в ликуването, че българинът пак е шампион. Може би Господ не е сварил овреме да стане българин.  Или може би този леко форсиран патос се дължи на спортен хъс – все пак Той изрича тези заветни думи не къде да е, а по време на футболен мак в Южния парк – между отборите на Европейския парламент и българското Народно събрание.

Или пък слънцето е било жежко, та знае ли човек…
Като един недисциплиниран, нездрав и най-вече неразумен българин имам към родния министър-председател следната скромна оферта: първи да бъда не ща. Искам да бъда последен. Нека бъде така добър да ми осигури битието на на-злощастните и най-закъсалите в Европейската ни общност.

На гърците например. Може даже и без 14-та заплата, и без 13-та може. Моментално ще стана добър гражданин, ще му ръкопляскам по цял ден и ще му викам “Евала!” Даже футбол ще се науча да играя – за чест и слава на първата между равните наша родина.

Едвин Сугарев
www.svobodata.com

«