« Върни се назад Публикувано на 24.01.2011 / 9:44

Първанов се показа и подсече Борисов

 

 

Никак не е сигурно, че ще я спечели. Каквото и да се случи с проекта, Борисов няма да му пусне пиар-гювеч. И няма да му спести медийни мавашита. Но в неделя Първанов подсече Борисов. Президентът не отрече за разговори с Михаил Михов. Но не бил лобирал за него. Михов не му бил спонсор. Медиите скочиха – Първанов се оплитал във версиите си за скандалните „разговори” с Борисов.

Изявата на Първанов нямаше фокус. Беше разпиляна. „Гоце” стреляше напосоки. Внушението е плод на селска хитроватост – уж импровизира. С подобни похвати Първанов се опитва да прикрие завистта, обладаваща го, когато доскорошната му дружка дефилира по света, а той се крие в София. Лошо, Първанов, лошо.

Но Борисов напълно си заслужи поредните подсечки. Неговата медийна свита върти кръшни чупки. Премиерът направил показно с няколко подсечки на Мирослав Найденов. Ах, пойни птички медийни. Чуруликат с френски устнички.

Най-сетне Борисов се усети да подеме формулата за „отиващия си президент”. Когато се убеди, че посредници между него и Първанов като Валентин Златев вече не вършат работа. Даже и знакова фигура като Румен Петков повече работи да не се „подвежда” Станишев, когато Борисов му обяснява нещата за подслушването. Какво излиза – Маджо е по-успешен от Златев ли?!

Явно най-неуспешен се оказва някой като Михаил Михов. „Мишо Бирата” отнесе най-яките медийни хурки. Така се случва с всеки, който си върти бизнеса чрез властта, без да спазва елементарно приличие. На всеки се бил оплаквал, милият. За него съд няма ли. Оказа се, че има съдии-аверчета. Но бързал Мишо, бързал.

„Мишо Бирата” е ярък пример за симбиозата между властта и закриляния бизнес. Това се нарича капитализъм на „приятелските кръгове”. В САЩ четат лекции за това явление. Алан Грийнспан е сред маститите лектори. Но у нас всичко върви, всичко минава. Апропо. Лъже ли Първанов, че „Мишо Бирата” не му бил „спонсор”?!

„Мишо Бирата” да се радва, че не го е постигнала съдбата на Емил Кюлев и Манол Велев – нима Първанов е признавал, че са му били „спонсори”?! „Гоце” ли ще пропусне да се нареди до майсторите на инкяра?

Ако „Гоце” продължи да се прави на мъж и да громи с менторси патос своята доскорошна политическа дружка, ще отнесе мощни медийни атаки. Но не от Борисов. Той е гузен заради предишните си десетки и десетки уговорки с Първанов. Гузен е, защото предаде стотици хиляди десни избиратели, които гласуваха за него и влезе в „отбора на „Гоце”. Късно е да се разкайва. Но не е зле да се извини, ако намери сили за това.

Първанов може и да си отива от президентския пост. Но липсата на алтернатива може да му отвори ниша чрез генериране на нова конфигурация между БСП, ДПС и съзвездие от „олигарси”. Помръкването на харизмата на Борисов и умората на публиката от пойните медийни птички, (Ах, това копченце на Мирослав Найденов, скъсало се след подсечка на Бойко Борисов – разбиващо навеждане!) обслужващи го с лъстиво евтинджийство, може да се окаже фатално, ако дотогава икономиката не дръпне. И магистралите не грейнат.

Дотогава на „Гоце” и Борисов постоянно ще им въвират „Мишо Бирата”. Техните скандални уговорки лъснаха по отвратителен начин точно чрез такъв като него. Повече от година пишем за такива договорки. Възмездени сме. Но сме отвратени. Инкярът се превръща в политическа технология със страшна сила. В същото време Първанов реди приказка, че управление със страх не било стабилно. Управление чрез лъжа стабилно ли е, Първанов? Или чрез „добре подбрани истини”?! 

 

www.versia.bg

 

 

«