« Върни се назад Публикувано на 27.01.2011 / 13:11

Първанов завлича Борисов към политическото дъно

 

 

Не се ползва и с доверието на големите фигури в Русия, след като ги е заблуждавал две години, че ще мотивира Бойко Борисов да приеме руските енергийни мегапроекти в пакет.

Любопитна е тази оценка на перспективите пред Първанов от Москва. Особено ако се има пред вид, че източникът ни е особено близък с Владимир Путин и Игор Шувалов. Нещо повече. В момента той е в Давос заедно с първия вицепремиер на Русия, Игор Шувалов. Мнението на доказания експерт по събиране, анализ и оценка на чувствителна информация ще бъде подложено на единствената истинска проверка – (не)случването на прогнозираното развитие на събитията във времето.

Противно на много черни прогнози за политическата съдба на Сергей Станишев нашият руски приятел смята, че той може да разчита на рамото на влиятелни фактори в Москва. „Нашите не са се отказали от Сергей. Той има има достъп до фигури с влияние тук.”, отсече източникът. Според него политическият профил на Сергей Станишев е много близо до профила на руския президент Дмитрий Медведев. В същото време политтехнолози около Путин вече започнали да работят по „европеизиране” на неговия образ и приближаването му до приемания от Запада профил на Медведев.

В същото време у нас втора година Георги Първанов и Бойко Борисов се възприемани като „тандем”. Плахите опити на Бойко Борисов да се разграничи от Георги Първанов са крайно неубедителни. Те и не могат да бъдат други. Твърде много неща ги свързват. Твърде много задкулисни фигури са ги сближавали. Да припомняме ли разказаното от знакова фигура като Цв. Цветков преди години? Или Първанов не му се е обаждал, за да го помоли учтиво да не напада Борисов толкова ожесточено в медиите?!

Развоят на събитията ги сближава още повече. Алексей Петров-Трактора най-сетне се убеди, че не може да ги „боцка” поотделно, докато удря по Цветан Цветанов. „Галеристите” вече бият по двете мишени. Все повече хора са убедени, че Първанов и Борисов са във взаимна НЕинституционална зависимост от услугите, които са си правили зад кулисите, договаряйки взаимоизгодни публични активности.

Ако Бойко Борисов не събере кураж и не се разграничи от Георги Първанов, рискува да бъде завлечен на политическото дъно от „отиващия си президент”. Но едновременно с това Бойко Борисов трябва да се раздели с досегашните си управленски практики, в които за нормално се приема, че президентът има право да му се обажда за такъв като Мишо Бирата, а премиерът трябвало да реагира.

Това е скандално порочна управленска практика. Това е илюстрация на капитализма на „приятелските кръгове” и не е никакво „прозрачно управление”. Бойко Борисов не обеща ли, че ще бъде гарант за „прозрачно управление” на ГЕРБ, подписвайки се под „Аз гарантирам” на предизборните си портрети?! Това не го ли задължава да каже цялата истина за неформалните си разговори с Георги Първанов по казуса „Мишо Бирата”?! Не го ли задължава да каже цялата истина по скандала със СРС-тата?!

 

www.versia.bg

 

«