« Върни се назад Публикувано на 18.01.2011 / 9:53

Първанов в собствен SOS

Информира ни Георги Антонов, който написа за Мишо Бирата и Младен Михалев-Маджо в коментарната част на моя блог , следното:

“А някой дали знае, че единият М.М. (Михаил Михов) и другият М.М. (Младен Михалев) случайно са съученици и набори (64-ти)? от СОУ „Отец Паисий“, гр. Силистра? После единият става баскетболист, другият борец. Не е толкова ТИМ факторът за Михов, колкото е приятелят му от детинство Маджо. Има и „второ поколение“ назначени бизнесмени.”

Срещнах се с Георги Антонов лично – не е някой от дежурните анонимни “шегаджии”. Написаното от него затяга още повече обръча от доказателства за връзките на Първанов с герои от калибъра на Маджо и Мишо Бирата. Ето защо държавният глава ( на октопода) за първи път се отървава по такъв начин от едно от питалата си (за което в. “Труд” си иска част от плячката, като си приписва ” заслуги” за президентското късане с опашката на гущера, макар да е ясно, че всекидневникът е употребен за пореден път за разгласяването на кризисен SOS).

Ето за какво ни осведомява в. “Труд” в електронното си издание в късните часове на 17 януари:

“Президентът Георги Първанов изненадващо освободи шефа на правния си съвет Сашо Пенов късно вчера. Това стана след настоятелни запитвания на “Труд” дали като негов съветник г-н Пенов не е нарушил Закона за адвокатурата.

Проблемът възниква заради забраната онези, които работят на трудови договори или са държавни служители, да упражняват едновременно и свободната адвокатска професия. Изрично изключени от правилото са само депутатите, преподавателите във ВУЗ и научните сътрудници в научни институти.
Въпросът се породи покрай “бирения” мотив в скандала “Ало, Ваньо-3”. В предпоследните оповестени разговори от сагата със записите се чува нареждане на премиера Бойко Борисов към шефа на митниците Ваньо Танов да не закача Михаил Михов, шеф на пивоварната, бутилираща бирата “Леденика”.

Впоследствие Бойко Борисов заяви, че бил помолен за това от президента Георги Първанов. През февруари миналата година Танов е отнел лиценза на пивоварната.
Какви са фактите, свързани с г-н Пенов? Той е адвокатът на пивоварната на “Леденика” – “БУЛБРЮ БГ” ЕООД по делото в Софийския административен съд.

На 23 февруари 2010 г. там е оспорено отнемането на лиценза, на 7 юни 2010 г. съдът постановява решение в полза на пивоварната.

А митниците не го обжалват по-нагоре – пред Върховния административен съд (ВАС).
Какво е положението със Сашо Пенов? От една страна, той е университетски преподавател – доцент по финансово право в СУ “Св. Климент Охридски” и във Великотърновския университет. В това му качество няма проблеми да адвокатства (вписан е и в Софийската адвокатска колегия отколе). Проблемът е в какви правоотношения е с президента?

Тук ударихме на камък. Ако е в трудови или служебни правоотношения (като държавен служител), няма право да се явява като защитник по дела, това е тежко дисциплинарно нарушение, категорични бяха отговорни столични адвокати. Но не пожелаха да бъдат цитирани. Уточниха обаче – правилото важи и при няколко налични трудови договора.

“Като университетски преподавател г-н Пенов има право да е адвокат”, заявиха от президентството по-рано в понеделник. За работата му на “Дондуков” 2 казаха: назначен е с два указа на президента – за председател на правния съвет и на комисията за несъбирамите държавни вземания.”

Истерия с продължение…

Иво Инджев
www.ivo.bg

«