« Върни се назад Публикувано на 09.05.2022 / 20:20

ПУТИН ПРЕД БАЩАТА НА ЗАГИНАЛИЯ ВЛАДИМИР ЖОГА: „АКО ИМАШЕ САМО ЕДИН ШАНС ДА РЕШИМ ПРОБЛЕМА С МИРНИ СРЕДСТВА, ТО, РАЗБИРА СЕ, ЩЯХМЕ ДА ГО ИЗПОЛЗВАМЕ. НО ТАКЪВ ШАНС НЕ НИ ОСТАВИХА! ДРУГ ИЗБОР ПРОСТО НЯМАХМЕ! ВСИЧКИ ПРЕДНАЧЕРТАНИ ПЛАНОВЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ, В РЕЗУЛТАТА НЯМАЙТЕ НИКАКВО СЪМНЕНИЕ!“/ВИДЕО!/

Президентът на Руската федерация днес се срещна с Артьом Жога, бащата на Владимир Жога, загиналият в Донбас командир на батальонът “Спарта”.

Путин връчи на Жога “Звезду Героя России”, с която награди синът му посмъртно.

— За съжаление той сега не е между нас, замина си от редиците ни, но той живя ярко, красиво.

Загина, като герой… за Родината!

Поздравявам Ви, че сте възпитали и отгледали такъв Герой!

АКО ИМАШЕ САМО ЕДИН ШАНС ДА РЕШИМ ПРОБЛЕМА С МИРНИ СРЕДСТВА, ТО, РАЗБИРА СЕ, ЩЯХМЕ ДА ГО ИЗПОЛЗВАМЕ. НО ТАКЪВ ШАНС НЕ НИ ОСТАВИХА! ДРУГ ИЗБОР ПРОСТО НЯМАХМЕ! ВСИЧКИ ПРЕДНАЧЕРТАНИ ПЛАНОВЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ, В РЕЗУЛТАТЪТ НЯМАЙТЕ НИКАКВО СЪМНЕНИЕ!

===

Днес Путин имаше среща с един изключителен баща-полковник Артьом Жога, баща на 28-годишния Владимир Жога, командир на батальона „Спарта“, който загина само преди десетина дни в село Волновка, когато се опитва да изведе всички жители на селото от обръча на неонацистите. Украински снайперист последователно се прицелва в хората и Владимир в един момент бързо закрива с тялото си майка и малкото и дете, за да не бъдат уцелени. Загива той, но в буквалния смисъл спасява два човешки живота с тялото си…

И бащата, и сина са сред създателите на батальона „Спарта“ в Донецк и воюват в него от 2014 година.

Първи командир на батальона е Арсен Павлов/Моторола/, а съвсем младият Владимир е негов личен шофьор, охрана и първи заместник.

Владимир, преди геройската си смърт е бил раняван 13 пъти…

Батальон „Спарта“ е съставен само от бойци от Донецк и околните райони, които имат славата да са  равни на руските спецназовци… Първоначално са наброявали малко над 300 души, постепенно числеността им се удвоява и даже утроява. Благодарение на „Спарта“ са много от победите на донецкото опълчение и отстояването на самата Донецка република.


Маша Кременска

Eлена Банова

«