« Върни се назад Публикувано на 22.07.2023 / 12:28

ПУТИН Е НАЙ-РАЦИОНАЛНИЯТ ХРИСТИЯНСКИ ЛИДЕР В СВЕТА. ПУТИН БЕШЕ ПОСЛЕДНИЯ ШАНС НА ЕВРОПА И ТЯ ГО ПРОПИЛЯ БЕЗ НИКАКВО ЗАМИСЛЯНЕ. УКРАЙНА Е ВОДОДЕЛ, В КОЙТО СЕ ВИЖДА КОЙ ИМА УМ И КОЙ НЕ, КОЙ РАЗЛИЧАВА ДОБРО ОТ ЗЛО

Путин е най-рационалният християнски лидер в света. Свят, който в по-голямата си част не е рационален, нито християнски.

Моят гняв, обърнат към хората, които някога обичах, е свързан с неразбирането на този феномен. С уговорката, че не знам как ще свърши Путин и цялата тази история. Не съм сигурен дали няма да стане сакатлък като в последния сезон на „Гейм ъф троунс“ с пълно изпепеляване.

Засега обаче нещата стоят така – Путин е последното и безнадеждно удържане на старата Европа. Това не се разбира в този конфликт.

Путин е европеец до дъното на душата си. Възпитан в съветския социализъм, агент на КГБ в ГДР, пленен от Европа още в младините си и дълбоко убеден патриот на Русия. И единственият руски лидер, казал най-безпощадните и точни думи за съветския комунизъм. Екстатичните руснаци го критикуват, защото още не е приключил с Украйна и света.

Той е естественият европейски лидер, когото американците съвсем прагматично тласкат към Азия, защото нямат интерес от Европа. За тях Европа е конкуренция, а не кауза. По парадокс – за Сталин Европа се превърна в кауза по необходимост и той я спаси.

Путин е в европейската традиция на консервативния християнски дух, въпреки, че е КГБ и СССР. Това е тънко, но не сложно за разбиране. Той не затвори вратата към Европа дори и сега, след всички гаври на Меркел, Оланд, Макрон и прочие случайни идиоти, които лъгаха Русия в интерес на Обама и САЩ, защото толкова им е размерът.

Целият ми гняв срещу всички, които не разбират украинската криза е насочен срещу тяхната глупост, а не срещу избора им.

Украйна е вододел, в който за мен се вижда кой има ум и кой не, кой различава добро от зло и кой не ги различава, кой е за кинтите и властта, и кой за това, което вижда с очите си, защото прави връзка между събитията и помни какво се е случило вчера и защо се случва днес. За мен това е елементарна и очевидна картина.

Но да се върна на Путин. Той е единственият европейски, а и западен лидер, който говори много и казва онова, което ще направи, като го обосновава с аргументи.

Посочете ми един западен политик, който е по-подготвен и убедителен от него. Няма. И нямаше в последните десетилетия.

Той е феномен за политиката – от време на време се явяват такива хора, за баланс на човешките ексцесисии – кока и деменция в Белия дом, дебил за канцлер в Германия, ученик за президент на Франция и т.н.

Кой да спаси този забравил за корените си Запад, ако не Русия, която винаги е била на мястото си.

Впрочем, в началото на християнството, Рим и Константинопол винаги са се подкрепяли в беда, най-често по догматически и верови проблеми (най-важните в живота).

Неразбирането на казуса с Русия е дефицит на култура, но и на интелигентност и човечност. Украйна е морален и интелектуален крах. Много лесен за разгадаване днес, защото е мейнстрийм и тече по всички канали. Нашето поколение беше възпитано в критичност към всичко официално и затова го хващаме лесно. Извън това, Европа щеше да просперира, ако Путин беше неин лидер, което е и най-естественото му място. Това е истински реалполитик, а не фантазия и пожелателно мислене по американски.

Путин беше последният шанс на Европа и тя го пропиля без никакво замисляне, което е един от многобройните знаци за доброволната ѝ евтаназия.

Явор Дачков

«