« Върни се назад Публикувано на 22.02.2022 / 8:34

ПУТИН: В МОМЕНТА ВСЕКИ СЕ ОПИТВА ДА НИ ШАНТАЖИРА! ИСКАТ ДА НИ ЗАБИЯТ НОЖ В ГЪРЛОТО! РУСИЯ НИКОГА НЯМА ДА ОТСТЪПИ ОТ СВОЯ НАЦИОНАЛЕН СУВЕРЕНИТЕТ И СВОИТЕ ЦЕННОСТИ!

Владимир Путин след като подписа указите за признаването на независимостта на Донецката народна република и Луганската народна република:

Обръщам се към нацията да са готови за внезапен удар към страната ни. В стратегически американски документи е записано, че може да се очакват такива удари. В документите на НАТО Русия е посочена като основна заплаха за евроатлантическия съюз.

Не искаме да вярваме в това, но това са фактите. Искам те да са ясни за Украйна, и за Русия. Тактическата авиация на НАТО може да порази границите ни до Казахстан, а техниката на НАТО ще позволи да контролират въздушното ни пространство до Урал. С балистически ракети могат да поразят цели до 5000 километра.

Крилати ракети могат да ударят Москва за пет минути, а други ракети могат да стигнат дори за 4. Това е като да ти забият нож в гърлото.

Миналия декември дадохме на западните си партньори договор с гаранция за безопасност между САЩ, НАТО и Русия. Отговориха ни с много общи думи, с никаква конкретика. Отнесоха дискусията настрани, като казаха, че всички предложения ще се коментират в пакет. Никой не обърна внимание на основните ни три искания.

Три ключови пункта искахме: край на разширението на НАТО, спиране на разполагането на войски покрай границите ни, и връщане на състоянието на войските на НАТО в състоянието им от 1997 г.

Всяка страна има право да встъпва в каквито и да е военни съюзи и да се защитава както иска – не сме променили това искане.

В момента всеки се опитва да ни шантажира.

Украйна е поставена под управление отвън. Зестрата от имперските и съветските времена е профукана и окрадена от съвременна Украйна. Газотранспортната система на страната е дотолкова овехтяла, че експлоатацията ѝ е свързана с големи искове.

Имаме преки доказателства, че агресивните действия на Украйна срещу Крим се предприемат при подкрепата на чужди специални служби.

Имената на виновните за трагедията от 2 май 2014 г в Одеса са известни и ще бъде направено всичко, за да бъдат те открити и предадени на съд. Тогава най-малко 46 души бяха убити, а десетки други бяха ранени при обсадата на сградата на профсъюзите, по-голямата част от тях от пожар, предизвикан от коктейли „Молотов“.

Заплахата на Украйна отново да стане ядрена държава не е празнословие, Киев има възможности да направи това и Русия не може да не се почувства заплашена.

САЩ изкарват Русия враг единствено защото не им е необходима такава голяма стана.

Материалната подкрепа за т.нар. „протестен лагер“ на площада на Независимостта в Киев през 2014 г от страна на посолството на САЩ е възлизала на $1 млн на ден.

Радикалите, които се възползваха от спрадевливия гняв на хората срещу корупцията и системата в Украйна, доведоха до Майдана и държавния преврат.

При това те получаваха пряко съдействие от чужди държави.

Влизането на Украйна в НАТО е пряка заплаха за сигурността на Русия. Тя ще послужи като преден плацдарм за удар на пакта срещу Русия.

Западът шантажира Русия със санкции, но предлог за тях винаги ще бъде намерен или изфабрикуван. Русия никога няма да отстъпи от своя национален суверенитет и своите ценности.

Нашият народ призна геополитическата реалност, станала след разпада на СССР. Още от момента на обявяване на независимост на Украйна, Русия винаги й е помагала. По експертни оценки обемите на ежегодните кредити, които Русия е давала на Украйна от 1991 до 2013 г. е в размер на 250 милиарда долара. 100 милиарда долара е дала Русия по други линии на Украйна от 1991 г. насам. Русия помага и на всички бивши съветски републики.

 

 

 

Новите независими държави трябваше да се откажат от исканията си за членства в различни организации зад граница. И въпреки това Русия винаги е сътрудничила с Украйна и е уважавала нейния интерес. Така в 2011 г. двустранните ни връзки бяха в размер на 50 милиарда долара – много повече отколкото търговията й с ЕС преди пандемията. Вместо партньорство, Украйна започна да проявява безцеремонен характер. В Киев се опитаха дори да използват диалога с Русия като шантаж към Запада. С това украинските власти започнаха да трупат позитиви за себе си с абсолютно отрицание на всичко руско. Национализмът взе ръст, и украинците забравиха колко много им е помагала Русия.

Украйна в момента се опитва да направи „блицкриг на Донбас“. Не минава нито ден без обстрел. Убийствата, издевателства над деца, старци и жени не спират, както и гаврите с рускоговорещите.

Цивилизовият свят, както западните страни се наричат, предпочита да не забелязва това, геноцида, целия ужас. Колко още може това да продължава и да се търпи? Русия е направила всичко за съхраняването на териториалната цялост на Украйна.

В сложната ситуация, когато нашите предложения останаха без отговор, Русия има пълното право да действа, както намери добре, за да гарантира безопасността си. Ние чудесно разбираме нашата отговорност за сигурността в региона, отговорността за сигурността на Европа, НАТО и САЩ се опитват да шантажират Русия.

Що се отнася до санкциите, така или иначе винаги Западът ще си намери „формален повод“ да ги наложи, даже без Украйна да е причината. Целта е една – да се спира развитието на Русия.

 Влизането на Украйна в НАТО е пряка заплаха към Русия.

Припомням договореността от 1991 г., че НАТО няма да се разширява на Изток. Русия бе измамена. Всичко се получи точно обратното. Русия изпълни всички свои ангажименти.

Ние имаме доказателства, че диверсионните групи са поддържани от западни служби.

Предупреждавам, че Украйна се готви да създаде ядрено оръжие. Не можем да не реагираме на тази реална опасност.

През последната година на територията на Украйна постоянно са присъствали чужди контингенти под предлог на съвместни учения, които са насочени към Русия, а въздушното пространство на Украйна е отворено за безпилотни разузнавателни полети на САЩ.

„Епицентър“

«