« Върни се назад Публикувано на 17.02.2024 / 8:00

ПУТИН ВЪВ ВИДИМА САМОВРЕДА ДА УБИЕ ЧОВЕК, КОЙТО С НИЩО НЕ ГО ЗАСТРАШАВА И КОЙТО Е В КАТОРГА? ВИЕ СЕРИОЗНО ЛИ?

Да гледаш цялата тази нискотарифна порнография, официализирана лъжа, изградена около митология, която няма нищо общо с истината и реалността, поднесена със сълзлив патос и хистерични припадъци чрез най-долнопробните заготовки на Холивуд, (с професионално разписание в сценария – на коя минута публиката трябва да се разплаче, да се разгневи, да се смее и прочие банални техники) е истинско изпитание за психиката на всеки нормален човек с ума си. Истински кошмар.

Бог да прости човека, но тези бесовски изтъпления не се издържат. На всички, които обобщават и се изпускат по емоционална нужда, (по точния израз на един приятел) предлагам само за миг да си представят, че именно техният патос е една от причините за печалния край на този човек, натоварен с непосилни за него роли. Същият сценарий като с украинския телевизионен актьор. И само за миг да се замислят, че може да са от грешната страна, която с такава страст привиждат като правилна (една от типичните прояви на прелест).

Да си помислят каква морална и ментална катастрофа е това. Само за миг да си го представят и ще умрат от срам. Поради тази причина никога няма да си го признаят, а ще се ожесточават още повече. Толкова повече, колкото се отдалечават от истината. Най-банална реакция на нарцистично травмирани хора. Цял ден и цяла вечер гледам, чета и слушам едни луди хора да говорят безумия, вместо да потърсят специализирана помощ. Тия работи ги пиша не за да ги дразня, а за да си лекувам моите травми, които ми нанасят. Правя го с чисто самотерапевтична цел.

И накрая няколко очевидни изречения по конкретиката. Путин, който в продължение на два часа прави интервю за американската публика, което е гледано от половин милиард души и което е рационално от начало до край, решава две седмици по-късно най-ирационално и без причина, във видима самовреда да убие човек, който с нищо не го застрашава и който е в каторга за десетилетия. Това става в деня, в който Русия помита украинската армия и дебюта на новия ѝ главнокомандващ, сената на САЩ излиза във ваканция и пак отлага помощта за Киев, а в Мюнхен се открива конференцията за сигурност, която започва с новината за Навални и неговата вдовица, която сама съобщава, че в този момент е по-важно да бъде при Блинкен, Макрон и Фон дер Лайен, отколкото при децата си. Впрочем, на същата тази конференция през 2007 г. Путин държа първата си изключително аргументирана реч, в която описа какво ще стане, ако Западът не престане да се прави на ударен и да мачка Русия.

Вие сериозно ли?

Впрочем САЩ вече изпуснаха Украйна на цимента, ако някой не го е разбрал, значи никога нищо няма да разбере по този въпрос. Така става с всичките им съюзници, които биват употребявани и захвърляни. От босове на наркокартели и диктатори в Южна Америка, дисиденти в Европа и Азия до цели държави. Украйна и Германия – са най-пресните примери. Това е прагматичната и цинична американска политика. Да се опакова това в морални патоси и високопарни приказки за демокрация и свобода е кич, безвкусица и безнадеждна глупост.

Явор Дачков

«