« Върни се назад Публикувано на 06.03.2022 / 9:00

ПУТИН БЕШЕ ПРИНУДЕН ДА СЕ НАМЕСИ. КОГАТО НА КАРТА СЕ ПОСТАВИ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА САМАТА РУСИЯ, ТОЙ НЯМАШЕ ИЗБОР

Увод без продължение. ( 5/6 Март 01:00 2022г.)

Обстановката е същата, като акцента е направлението към Уман със сериозни боеве под Вознесенк/Первомайск. Ако се овладее този квадрант Одеска област попада в обкръжение и се контролира  трасето Киев – Одеса. Моята прогноза е че до утре/вдругиден ще се овладее и настъплението ще спре. Няма да се стига до Уман. И тогава ще се атакува Одеса, по море и суша. Но не веднага а след понеделник.

ВСУ/УКР опита контранастъпление под Харков, съобщава се за отблъскване и загуби в силите на ЛНР. Това нищо не променя в стратегически план. Върви зачистка и локални боеве, върви прегрупирване, трупа се войска. Интригата е Вознесенск до утре да се овладее. Това е важно, защото в понеделник е последния рунд от преговорите и понеже те няма да доведат до нищо, очаквам пълно мащабна атака по всички направления. След понеделник, ще се случат най-сериозните боеве в тази кампания. Тогава ще има щурм към Киев, Одеса, Мариупол и Харков ако днес не бъде превзет. И ще видим наистина мащабна  война с доста жертви. Дано страните се вразумят и не се стига дотам.

Аналитика:

  1. Днес Путин ясно каза, че слага хикс на държавата Украйна в сегашния и вид. Ако се вгледаме внимателно в линията на фронта, линията на движение на войските и основните боеве, ще видим че те удивително съвпадат с картата на Новорусия. Затова ще се спре до Вознесенск, а не до Уман, който в тази хипотеза не е оперативно интересен. Ясно се очертава бъдещето устройство, то се движи по линията на фронта. ( вж. карта 2) Приднестровието също следва да се включи към бъдещата Новорусия за да се реши и този многогодишен проблем. Така териториите ще имат логистична и структурна пълнота. Ако не се включи, ще се изтърве исторически шанс.
  2. Възможно е и разделянето на три държави: Украйна, Малорусия и Новорусия. (вж. карта 3) Това ще съответства в най-пълна степен на демографския и народо-психологически профил на населението. Геополитически е по-добрия избор, защото от регионална сила Украйна спада в ранг до група редови държави. Третия подход е да се направи федерация с голяма автономност на областите, до степен да се блокира централно вземане на решения. Отбелязвам, че и при трите варианта Новорусия ще има особен статут и ще е плътно закрепена административно и политически към Русия. Ако се приеме този вариант, Л/ДНР ще си останат републики в административните им областни граници. За мен лично това е най-малко изгодния вариант за Русия.
  3. Зеленски ще иска 10 милиарда долара от САЩ и ще получи вероятно от 5 до 8. Парите са формално за хуманитарка и сигурност, но реално са за организация на пълномащабна партизанска война. Вече се разработват планове за правителство в изгнание в Полша и се налажда логистиката за работа на Полски хъб, който да стане база за наемници. Наемниците вероятно ще се набират от Близкия изток чрез базата Ет-Танф и чрез Посолства и НПО в Европа. Остатъците от тайните служби и нацбати от ВСУ вероятно също ще отидат там както и доста от нео нацистите които излязоха вече през Молдова и Полша. Тези пари са повече от достатъчни да се формира военна сила, която би била даже по-боеспособна от сегашната армия на Украйна. Също така ще е база за непрекъснато обучение и лечение на нео нацисти и изпращането им обратно в Украйна. При такъв финансов ресурс този хъб в Полша, има оперативен простор да се превърне в център за контрол на мокри поръчки и цветни революции в цяла Европа. Там могат да се приберат всички бивши бойци от Близкия изток, които влязоха като емигранти в Европа и да се обучават бъдещи бойци. Реално се създава неизчерпаема военна сила чрез която САЩ би могъл  да  контролира Европа, без да се съобразява с правни норми. От друга страна числеността, мащаба и бойната подготовка на тази сила е достатъчна да пречупи всяка една Европейска държава. Хитро и гадно измислено. Но и  Путин ги разгада.

Важни нюанси:

Руските войски воюват против времето. Колкото повече бомби падат, повече се ожесточават настроенията срещу тези, които донесоха бомбите – т.е срещу Руснаците. Защото когато бомбата убие съседа ти или те остави без ток, колкото и да им симпатизираш, ти се изнервяш. Логическата връзка в главата на обикновения Украинец е:  Нямаше Руснаци-нямаше бомби -> дойдоха Руснаците – падат ми бомби…

На обикновения човек е безсмислено да му говориш за нео нацизъм и правда. Той иска да яде да има работа и да спи спокойно. Сега нито едно от тези неща не е налично, а като добавим и нечовешката пропаганда на националистическа основа, от ден на ден населението се обръща все повече против Руснаците, особено в градовете които са под техен контрол. Вече има доста случаи на митинги, само за днес повече от 3 срещу Руските войски. И говорим за градове населени с руско говорещо население и свързани с Русия, не говорим за бандеровци.

Другият момент е, че наистина Руснаците се държат много вежливо с населението и то им се качва на главата. Обаче на днешния митинг попаднаха на милициите на ДНР и те безцеремонно ги простреляха в краката. Това може да ви изглежда лошо, но е правилния подход. Защото вече няма да създават проблеми, страха ще ги държи по къщите. Само ще ги мразят тихо, ама те и без куршуми си ги мразят вече,  така или иначе. Е, един е прострелян, за урок. Обаче от гледна точка на пропаганда е катастрофа. Западната и Украинската преса направо си режеха вените и късаха фланелките докато разправяха как ДНР разстрелва хора и бебета по митингите. А на никой не му дойде на акъла, че през военно време неподчинението и протестите се наказват със смърт, по цял свят. А тук само в крака и само един човек.

Другия важен проблем не е даже тази война и смъртта, която носи. Руската история от последните 200 години изобилства от такива войни. Червените колят белите, белите колят зелените и така нататък, и така нататък. Взаимните убийства между Руснаци и Украинци не са нещо ново и толкова страшно да не може да бъде забравено и простено.  Прочетете например „Тихия Дон“, прекрасна книга на едно ниво с „Тютюн“ като дълбочина.  А най-добре гледайте екранизирането му, с новия сериал на Сергей Урсуляк, просто е брилянтен. Може би най-добрия Руски сериал за мен. Та, съвместната история на Руските народи е болезнена тема, но тя е лечима. Трудно, но лечима.

Истинския проблем е генетичен. Той не може да бъде решен с никаква федерация или добро отношение или приемане в ЕС и НАТО. Това е образно казано базовата идея че Галицийския национализъм трябва да победи Одеското славянство. Оттук вече залитането по нео нацизма е автоматично и Москалите  са по дефолт врагове. Украинския национализъм е спойката която е държавно-образуваща. Като Македонския идентитет. Махнете тази спойка и оставате без държава. Защото за да имате държава която е съставена от различни не-еднородни групи, които нямат дълго съществуване като една общност , на вас ви трябва спойка. Без това лепило, няма да залепите парчетата в едно цяло.

Именно затова национализма винаги ще го има и този национализъм винаги ще се превръща във фашизъм, защото за да стане държава  и изгради нация той трябва да се наложи силово. Той трябва да ликвидира всякакво инакомислещи и различни, докато не шлифова хората по един калъп. И тези хора да образуват нация и държава. Но, по време на този цикъл ще умрат милиони. Това е безусловно и математически закономерно, защото имате около 50 милиона, от които поне 3-4 ще отпаднат, тоест ще бъдат избити. И историята на Украинско-Руските отношения го показва и доказва многократно този проблем.

И Путин прекрасно знае и разбира този проблем. Целта на Путин обаче не е да го реши, а да го отложи за още 100 години във времето. Защото сега имаше по-голяма опасност. Ядрена. И Путин беше просто принуден да се намеси. Красива причина  е, че войната е заради убийствата в Л/ДНР, макар че и аз съм я писал. Да, това е една от причина но не е основната. Защото ако беше основна причина можеше да се намеси още 14,15 или 16-та година. Путин обаче преглътна тези убийства, именно заради горе описания генетичен  проблем. Но, когато на карта се постави съществуването на самата Русия, тогава той нямаше избор.

Именно поради гореизложеното, считам че най-удачния вариант е да се раздели на три държави. Защото тогава имаме автохтонна държавна структура Галичина която ще е Украйна и ще притъпи национализма, заради своята еднородност. Няма да има какво да се налага на някой различен. Държавно-определящите признаци са изпълнени. А когато имаме три държави , даже и да избие този национализъм на него ще му трябва доста време да погълне равна нему като сила структура – Малорусия. Тя ще е буфера. Тоест, така можем или да решим проблема или да му създаден естествен противовес който да не му позволи развитие. Равен по сила и мащаб.

Дали може и да се направи федерация все пак? Да, може, но, винаги ще съществува проблема от идване на власт на националистическо правителство, което автоматично ще тръгне по пътя на фашизма. Защото това е най-прекия държавно-образуващ път. И пак ще се случи което и сега.

И ако някой ми възрази и каже: Ама как от 90-та години до сега си живееха мирно? Значи може? Ами не, не си живееха мирно. Затънаха в корупция и държавен разпад , именно заради разнородността и ако Русия беше слаба като през 90-те години, пак щеше закономерно да дойде националистическо правителство и да се тръгне по сегашния път, даже и без помощта на САЩ.

Разликата между България и Украйна е, че ние понеже сме  еднородни за 30 години кротко си умираме, а те стигнаха до фашизъм. След още 30 години такъв тренд ние още повече ще поизмрем а те пак ще стигнат до фашизъм. Защото национализма и фашизма се проявяват винаги когато има разпад на държавността. Затова и в момента България е радикализирана до степен хората да приемат диктатура, стига държавата да се само излекува.

Знаете ли какво ще стане ако Путин се забави още малко?

Ще получи 40 милиона партизани.

Ако се забави ще ги получи, ако реши да анексира ще ги получи, ако реши да прави федерация под Руски контрол ще ги получи.

И времето и амбициите за Руски мир работят против Русия. САЩ правилно са разчели времевата крива и стратегията им  за партизанска война с опорен пункт извън Украйна е много добре премислена. Макар и подсказана от Бжежински.

Тук трябва да се заложи на генетично лечение. И човешки пороци, като алчност и жажда за власт. Затова цепенето на три за мен парира генетичния проблем, а хвърлянето на останалите парчета на бизнеса и на сегашния управляващ Украински елит, парира разпространението. Защото сегашния елит сам ще скъса всички връзки със САЩ и всеки друг, който е заплаха да му вземе властта от новопридобитата Малорусия.

Кучетата винаги сами си ядат кокала.

Тодор Ангелов

«