« Върни се назад Публикувано на 17.08.2014 / 8:01

Пуснаха варненския районен кмет Христо Христов, както прогнозира АФЕРА – дансаджийска чурук дъска

Христо ХристовЗадържаният от шумно прогласената акция на ДАНС варненски районен кмет Христо Христов е пуснат под парична гаранция от спецсъда в столицата. С мярка подписка е пуснат и задържаният Борислав Команчев.

Мартин Петров и Диана Александрова остават с мерки „задържане под стража“, а определената от прокуратурата като лидер на престъпната група Веселина Спасова е в болница.
Христо Христов и Борислав Команчев не са участвали в организираната престъпна група за имотни измами, става ясно в съда, а причината съдът да не определи най-леката мярка за районния кмет била, че при обиска в дома му на 13 август са открити монети с нумизматична стойност.
Според прокуратурата групата е действала от началото на 2010-а година, но имало оперативни данни, че тя е започнала да разгръща дейността си 6 години по-рано. Спецпрокуратурата твърди, че групата е прилагала две схеми за имотни измами, а общинският управник Христо Христов играл ролята на посредник. Той е осъществявал контакт между брокерката Веселина Спасова и служители от районните администрации във Варна, които изнасяли информация за имоти с неплатени данъци. След това подставени лица плащали налозите за последните 5 години и така, чрез нотариални обстоятелствени проверки, са придобивали имотите по давност, които били продавани на лице от групата. Впоследствие те били препродавани на действителни купувачи. Другата схема е ставала чрез декларации пред поземлената комисия във Варна, като обект на престъпна дейност са били земеделски земи.
Afera.bg

«