« Върни се назад Публикувано на 30.03.2021 / 12:08

ПУНТАМАРОСТ. КЪДЕ СЕРАТ ГЛАДНИТЕ

Каква е отходността при гладност?

Човек трудно може да дефектира, ако не е ял дълго време. По този повод народът ни казва: Там, където серат гладните. В устата на днешните политици обаче въпросът би бил: Каква е отходността при гладност.

За последно премиерът Борисов хвърли думата „заедност“ на масата по повод на поредната видеовръзка с колегите му от ЕС. Това слово обаче бе досега пласирано мощно само от ДПС и за това любимият ни Бойко може да бъде обвинен в плагиатство. Освен в неграмотен език, разбира се.

Заедността е най-силна, когато ограбения и ограбващият, окраденият и крадецът, шибащият и ошибаният са едно цяло. Както ние с Европа. Заедност, но ваксини за смотаните послушковци няма и няма да има. При тази простост в нашите управляващи, как да е другояче?

Този модерен политически лингвизъм бе въведен от коалиционната партньорка на Борисов Надежда Михайлова. Навремето тя поиска „чуваемост“. Нова дума, която бе израз на овчедушието на българските управлявани, които трябваше да слушкат като агънца.

За това предлагаме на вниманието на учените от БАН да изследват новите изразни феномени. Има в езика ни такива думи като радост, вечност, парадност, но това са отдавна съществуващи съществителни. Дали образуването по тяхно подобие на думи, производни от глаголи, наречия и прилагателни са в езиковата норма на българския?

Вече стана дума за отходността и гладността. Сега щели сме да си върнем нормалността. Трудна работа, все едно Господ да ти върне войнишкия, каквато е мечтата на легендарния рибар Агопа.

То май всичко вече е една Пунтамарост.

Цанко Цанев

«