« Върни се назад Публикувано на 20.10.2022 / 10:07

ПСЕВДОЕКСПЕРТЪТ ДИАНА РУСИНОВА ОБСЛУЖВА ИНТЕРЕСИ НА ПРИБЛИЖЕН НА ВАСИЛ БОЖКОВ

Раздава непоискани съвети на фирмите и променя технически спецификации и задания на обекти с цел облагодетелстване на пътностроителния картел.

Напоследък все по-често се случва лицето Диана Русинова- Мехмедали да е както се казва на всяка манджа мерудия. Поискани или непоискани съветите и оценките и бълват от знайни и незнайни медии, радиа,телевизии. Детската учителна по образование, провъзгласила се за експерт по пътна безопасност номер едно в страната дотам си е повярвала, че си позволява да се появява в строителните фирми под претекст, че иска да им разяснява наложени от нея изменения в пътните стандарти, дори да ревизира техническите спецификации на обекти предстоящи да се изпълнят и да дава оценки дали същите отговарят или не на измененията в стандарта.

АФЕРА.БГ | ПЪТНА „ЕКСПЕРТКА“ ЛОБИРА ЗА ФИРМИ, БЛИЗКИ ДО ГЕРБ, ПРОБУТВА АМЕРИКАНСКИ СТАНДАРТИ В ЕВРОПЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО (afera.bg)

За лаиците в областта, ще разясним, че всеки обект има определена техническа спесификация направена от проектантите на инвеститора и тази техническа спесификация е задължителна за изпълнение, и в повечето от случаите седи по- високо от стандарта в страната, поради причината, че е изработена спрямо определеният обект, проблемните зони в него и спецификите на участъци с по- висока концентрация на ПТП.

Русинова обаче пренабрегва мненията на проектанти и на истинските специалисти в областта и налага собствени мнения, кое е законно и кое не и едва ли не принуждава инвеститорите да променят техническите си спецификации, за да си нямат проблеми и да си спестят лошият ПР, тъй като уважаваната дама не слиза от екраните.

Това се прави с няколко определени и не дотам безкористни цели, а именно налагането на избор на подизпълнители предложени от “Г-жа Екпертшата” като например трите фирми на Г-н Иван Иванов, бивш Управител на Холдинг Пътища и приближен на Васил Божков.  Същият по случайност има дъщеря, която е управител на фирмата на Русинова, която кандидатства по процедура за усвояване на 9 000 000 лв за броене на дупки по родните пътища от космоса.

За удобство и за по голям избор Господин Иван Иванов, който по неофициални сведения е и най-сериозният спонсор на фирмата на Русинова, има регистрирани три фирми с подобна дейност, въпреки, че притежава една единствена машина за пътна маркировка. И съответно една от тези три фирми или съвкупност от тях  винаги са сред първите препоръчани от Русинова.

Но амбизиите на Г-жа Махмедали далеч не свършват с мерака да изкара тук таме по някой процент от обект за когото е пробутала свързана фирма. Тя непрестанно е наредена в редиците на АПИ и се опитва да бъде неразделна част от комисиите по оценяване и приемане на обекти. Където и мине номера, тя става важно звено и е решаващ фактор при преценка на кого да се плати и кой да отстрани. По този начин се прибират доста по- сериозни за  суми за асистенция при пренареждане на играчите  от строителния картел.

Друг сериозен спонсор на псевдоекспертката се явяват и големите застрахователни компании. Избирателните оценки на Г-жа Русинова-Мехмедали създават благоприятен фактор за завеждане на редица дела от “Жетрви на ПТП-та” и застрахователни компании към АПИ и Държавата за милиони левове. Защото е къде къде по-удобно да се обвини държавата, и да се спечелят милиони от някоя корпорация, от колкото да се поеме вина от водач или участник в ПТП и загубите да се понесат от застрахователите.

Когато говорим за Избирателни оценки и измервания е редно да уточним какво имаме предвид. Ще дадем един пример, който да разясни как Г-жа Експертът по пътна безопасност си върши работата. Примерът е от определен обект за когото Русинова изказва мнение за степента на светлоотразителност на пътната маркировка.

Тя неминуемо използва уред (мобилна измервателна лаборатория) но вместо да измери 10 точки в разстояние от 1 км. И да изчисли средно аритметично колко е общата светлоотразителност, тя хваща най- изтърканото петно от маркировката и измерва точно там, защото така е угодно за някой.

Също така от информирани разбрахме, че е имало официално предложение от Русинова към Министерството на регионалното благоустройство и развитие за използване на фирмата и за окачествяване на хоризонталната и вертикална маркировка на територията на страната. Което за една бройка станало факт, но за щастие не се осъществи поради внезапното отстраняване на Министър Караджов от длъжността му.

Едно обаче е факт. Че България има нужда от много неща, но последното от което се нуждае с Експерти като Г-жа Русинова Мехмедали, обслужващи чужди интереси пионки в ръцете на престъпници. Това, което ние можем да пожелаем на Диана Русинова е да възобнови дейността по първата си спциалност, защото определено има на какво да научи желаещите да се развиват деца. Амбицията и е несравнима.

Андрей Червенков

«