« Върни се назад Публикувано на 06.01.2009 / 11:55

Пръква се нова пропрезидентска партия, заверата е да управлява с ГЕРБ

 

 

Основната цел на новата формация е да събере достатъчно гласове и да премине 4-процентния праг за влизане в парламента след изборите през лятото. Формацията щяла да влезе в коалиция с ГЕРБ на Бойко Борисов и заедно да съставят правителство. Президентската формация имала и готов вариант за премиер – сегашният съветник на Георги Първанов и ректор на УНСС проф. Борислав Борисов. Икономистът е много близък приятел на държавния глава, освен това има подкрепата на богати бизнесмени.

Вече бил съставен план за действие. Ролята на партийни структури щели да изиграят създадените преди време клубове за подкрепа на Георги Първанов. Тяхното съживяване е възложено на активистите от клуб „Съзидание", начело с издателя Иван Гранитски. Негов пръв помощник  в кампанията щял да е археологът проф. Николай Овчаров, състудент на Първанов. Идеята подскрепяло и т.нар. „ляво течение" в столетницата. Вече се пишела програма, която включвала анализ и мерки за оцеляване на страната във финансовата и икономическата криза. Най-силната й част обаче, която трябвало да спечели масите в предизборната надпревара, щяла да бъде борбата с корупцията по високите етажи на властта. Главна роля в нея се отреждала на главния прокурор Борис Велчев.

Обсъждан бил дори твърде неочакван вариант, но с висок политически ефект: Първанов се оттегля от президентския пост и се провеждат предсрочни избори за държавен глава, които със сигурност щял да спечели Бойко Борисов. Така се избягвял рискът столичния кмет да заеме поста на министър председател, с който той трудно щял да се справи, заради атаките на опозицията в лицето на ДПС и „Атака". За да бъдат държани хората на Станишев и БСП в парламента в сравнително  кротко положение, се предвиждало споразумение да не им бъде търсена отговорност – политическа и съдебна, за провалите с еврофондовете и спрените пари по някои от програмите, както и за източване на милиони от министерства и агенции. Планът давал възможност на Първанов да се спаси от сложната ситуация, в която изпадна след поредицата непридизвикани гафове, предимно ловни пише още www.frognews.bg

Тежала му и очевидната изолация, в която го поставиха „големите" в ЕС. Напускайки поста сам, той щял да спечели одобрението на българите, които през последните две години явно са разочаровани от действията му. В същото време щял да се изяви като „баща" на новата управляваща коалиция и да управлява в сянка. Не без значение за новата му роля щяла да е подкрепата на Москва. Привържениците на Първанов на „Позитано" 20 вече били в бойна готовност да се включат в новото политическо приключение.

 

Afera.bg

 

«