« Върни се назад Публикувано на 14.05.2014 / 20:50

ПРОШКА ИЛИ НАГРАДА ЗА ОНЗИ, КОЙТО ПРЪВ ХВЪРЛИ КАМЪК ПО ПАМЕТТА НА ПОКОЙНИЯ МИТРОПОЛИТ КИРИЛ

 

Варненски журналисти влязоха в остър спор, заради присъждането на Голяма награда „Варна“ на покойния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Това се случи на днешната сесия на местния парламент. Срещу владиката „камък хвърли“ кореспондентът на „Дневник“ Спас Спасов. Той възрази, че удостояването с тази награда е противоречиво и добави, че покойният владика заслужава прошка, а не награда. Според Спасов, дядо Кирил не е достоен за приза, тъй като принадлежал към бившата ДС и скрил това. Също така имал и вина за разкола в църквата преди години.

Всъщност, покойният митрополит не позволи на един свещеник да отцепи варненски храм с цялата му енория и да го предостави на отдавна несъществуващия алтернативен синод на Инокентий. В крайна сметка днес втори православен синод няма, а прошка поискаха именно разколниците.
Колкото до ДС… ако дядо Кирил беше участвал в конспирацията в Света гора, която доведе до връщането в България на оригинала на Паисиевата „История славянобългарска“, сигурно щеше да има статут на герой. Нещо подобно на българския Джеймс Бонд, но в расо. А може и да е участвал!? Все пак от архивите на ДС стана ясно, че е бил пратен със задача в Света гора.

Каквото и да е било и с разкола, и с ДС… дядо Кирил вече го няма. Не може да отговори нито на тези, нито на други обвинения. Вероятно не е бил безгрешен, но кой е? Може би журналистът Спас Спасов? Щом пръв хвърли камъка. Дали Спасов щеше да възрази, ако за награда „Варна“ беше номиниран бившият областен управител на Варна Добрин Митев. Да, същият – печалноизвестното експротеже на Иван Костов, което избяга чак в Нова Зеландия, за да се скрие от българското правосъдие и затвора. Спасов бе част от мракобесното управление на Добрин Митев във Варна. Беше неговата медийна дясна ръка, с официален статут на пресаташе. Как бяха мачкани тогава медии и журналисти все още не е забравено.

Ако днес властта имаше същия манталитет, едва ли Спас Спасов щеше да има възможност да се изправи на сесия на местния парламент, за да протестира срещу номинацията на покойния владика. За щастие не е така! Доказателството е самият Спасов. Въпреки положените усилия навремето, както неговите така и на цялата бивша кохорта на Добрин Митев, да смачкат свободата на словото. Впрочем, същата тази кохорта днес е в ръководството на ДСБ във Варна, а представителите на партията в общинския съвет обикновено гласуват в такт с БСП. Нищо чудно някой ден и да номинират Добрин Митев.

И кой тук сега се нуждае от прошка, а не от награда? Спасов явно вярва, че е безгрешен щом пръв вдигна камъка и го запрати по паметта на покойния владика. Едва ли! По-вероятно е да вярва, че ще си получи наградата от тези, които имат интерес да очернят митрополита посмъртно. Дали ще получи прошка за това. От живите! Иначе, духът на владиката сигурно ще му прости.

Обвиненията и призивите на Спасов намериха опонент на днешната сесия в лицето на кореспондентът на БНР във Варна Даниела Стойнова. Журналистката подчерта, че е неприятно изненадана от изказването на колегата си. Тя определи действията на Спасов, като организирана акция срещу човек, който го няма. Според нея, това трябва да тежи на съвестта на тези, които го правят.

„Имала съм доста полемики с митрополит Кирил, включително и за досиетата по ДС. Мисля обаче, че един човек, който го няма вече на този свят и който е с доказано име, заслужава наградата. По време на неговата дейност, лично аз съм следила точно какво се прави. Той възстанови, ремонтира и изгради толкова храмове и манастири на митрополията и епархията, че дори и само това да беше направил, би следвало да получи награда „Варна“. Призовавам да не се ровите в паметта му и да му отдадем необходимата почит,“ заяви Стойнова.

С 32 гласа „за“, без „против“ и 6 „въздържали се“ общинските съветници подкрепиха предложението за присъждане на Голяма награда „Варна“ и награда „Варна“ на покойния митрополит.

http://dnesplus.bg

 

«