« Върни се назад Публикувано на 05.06.2014 / 18:39

ПРОФ. КОРТЕНСКА: ХРИСТО МУТАФЧИЕВ СИ ПРАВИ PR НА ГЪРБА НА „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА”

 

Христо Мутафчиев си прави PR на гърба на „България без цензура“. Така членът на Националния съвет на регионите на ББЦ проф. Мирослава Кортенска коментира острите нападки на председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев относно номинацията й за министър на културата в правителството в сянка на ББЦ. Той се изцепи, че ще се самозапали, ако тя наистина заеме този пост.

„След като отхвърли настоящия министър на културата Стоянович, като го определи за неподходящ за поста, сега отхвърля и моята кандидатура. Не се ли надценява г-н Мутафчиев“, отвърна на удара Кортенска.
Ако изявлението на Мутафчиев е само мнение на артист или представител на гилдията на артистите, не бива да има такава омраза и агресия! Артистите не могат да застанат зад подобна кампания срещу публична личност като мен. И тук в емоциите си, заплахи и шантажи, че ще се самозапали, дали забравя, че вече 8 души се самозапалиха наистина. Нека действа тогава, след като е толкова ербап! Не мога да помогна, да се оттегля или посипя главата си с пепел. А това, че използва за аргумент срещу мен, че съм изказвала различни мнения, които не са в синхрон с неговите по театрални въпроси, че съм разкрила множество корупционни схеми на водения от него Съюз на артистите като опорочаването на програма “Култура“ на Столична община, наградите „Икар“ и други“, коментира Кортенска.
Тя подчерта, че един творец и творчески съюз не могат да налагат цензура срещу свой колега. И че в изкуството няма постулати, а различни гледни точки. Според проф. Кортенска, проблемът на Мутафчиев е, че не му приятно да има критика, за да властват и се героизират подобни самозабравили се личности като него. Тя му напомни, че в демократичния свят политическата коректност е задължението да уважаваш опонента и неговото мнение. „А щом стана дума за политика, да кажа на Мутафчиев, че моята кандидатура е подкрепена с преференциален вот на евроизборите, много по-висок от този, който той има в Съюза на артистите. Не знам освен да сипе омраза и обиди дали може да осъзнае, че това е факт и той не може да бъде подминат“, каза проф. Кортенска. Тя изрази възмущението си от опитите на Мутафчиев да разбере за кого са гласували студентите й, като ги пита с имейли дали за вота си са получили шестици, което вече е за съд.

Afera.bg

«