« Върни се назад Публикувано на 05.05.2014 / 18:36

ПРОФЕСОР ДРАГОМИР ДРАГАНОВ, СПИРТОСАНОТО ПАМУЧЕ И ДВОЙКАТА НА ПРЕЗИДЕНТА ПЪРВАНОВ

 

Май е. Чета в. „Шоу” от 23-29 април 2014 г. – интервю с особено известния напоследък професор Драганов. Научавам, че май полицаи, наричани от Др. ченгета, са го дебнели в Бояна, измъкнали го от колата му и го накарали да го духа. Май са манипулирали резултата от белодробното му усилие, като май са напъхали в дрегера памуче, натопено в спирт. Изобщо: „една огромна, умишлена манипулация”.

Отминавам историята на „спиртосания” професор, когато подскачам от изненада: Др. имал много душмани. „Може пък Георги Първанов да си е спомнил как едно време му писах двойка”! „Едно време” се хвалел в „Шоуто на Слави”, че е късал Първанов на изпита по история. Когато ми разказаха за този Др. подвиг, махнах с ръка: малко ли е послъгвал, та да го опровергавам! Но сега Др. разказва драматични „подробности” за „напреднала бременност” на съпругата му Зорка, на която й писах четворка. Ако бил забелязал тази, май, „подробност”, нямало да я изпитва и – веднага щял да й  пише четворката, а на него, вместо двойка, да му пишел същата оценка!

Драганов „едно време” беше „присъстващ” („асистент” де!) на изпитите, на които се явяваха студентите от Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски” по съвременна история. „Присъстващият” се учеше, защото когато оценявах студента за двойка, след като го изслушвах, му обяснявах какви грешки е допуснал, а също и сериозните пропуски. Др. е „изпитвал” Георги Първанов, колкото и интервюиращия го Славей Костадинов. Славейче, да беше го попитал кога е бил изпитът, какви въпроси е изтеглила „двойката” студенти и какво е станало с Георги и Зорка сетне!

Георги Първанов съм записал в моя тетрадка под №2638, а Зорка Петрова е преди него – под №2637. Кога е била случката мога  да покажа на редакцията на „Шоу” подробности: дата, факултетните им номера и въпросите, които са си изтеглили с билетите. Последният изпитан от мен студент е под №9251 от преди няколко години!

А ето и истината – без май и без манипулация: и Георги и Зорка двойки не са получавали – те се отказаха да говорят и върнаха билетите. Двойки се пишат обаче, но в протоколите. Когато Георги стана президент, колеги ме питаха за резултата от изпита му. Тогава разбрах и защо са се отказали: явно са се стараели да имат отличен (или много добър), за да получат по-високи стипендии.

Ще издам „тайна”: на поправката (Славейче, ела да покажа и новите им билети, датата и номерата, под които си ги имам за спомен!) Георги е получил отличен (6), а Зорка – много добър!

А Др. може да продължи да дрънка. Аз съм свикнал с истории от подобен род: Станка Желева лъга в един столичен ежедневник няколко пъти, че съм я „късал”, по-точно „седем пъти”! Истината е, че тя се отказваше два пъти, и на третия получи скъпоценната тройка! И нейната епопея съответно е документирана в моите тетрадки!

Проф. Милен Семков

«