« Върни се назад Публикувано на 31.08.2021 / 8:27

ПРОТЕСТЪТ БЕШЕ НАРОЧНО КОМПРОМЕТИРАН С ФИГУРИ КАТО РОСЕН МИЛЕНОВ. КОЙ ГО ИЗПОЛЗВА

Все още представящият се за агент на ДАНС не излиза от студиото на телевизията на Слави

В съзнанието на мнозина т.нар. протестни партии не успяха да извършат промяната, тъй като сред тях има личности, които като поведение са далеч от здравия разум. Такъв е примерът с Росен Миленов, който близо две години (от 14.01.2009 г. до 26.11.2010 г. според собствената му автобиография) е работил в ДАНС. Той обаче все още се представя, изтъквайки първо кратката си служба в Агенцията. Това се наби на очи особено при размириците по време на миналогодишния протест, когато Миленов провокира органите на реда още от ранни зори и някои „услужливи“ медии излязоха с гръмки заглавия от рода на „Арестуван агент на ДАНС“, първият арест е на агент на ДАНС“ и т.н.

Истината обаче е, че тогава въпросното лице се държа като психично болен човек (свидетелствата в тази посока не са едно или две), а резултатът бе дискредитиране на протеста заради глупостите на един пълен неизвестник.

Кой е обаче т.нар. агент на ДАНС, който години след като е напуснал Агенцията, не спира да я споменава като важна част от биографията си при обиколките из медиите, за да дава обширни интервюта в качеството си на експерт?!

Славата на Росен Миленов изгря по времето на т.нар. Тановгейт или Ало, Вальо, когато се оспорваше автентичността на записа на разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт. Вече покойният Танов тогава каза, че разговорът е сглобен от няколко разговора. В отговор изникна като от нищото никому неизвестният тогава Росен Миленов и с името на ДАНС отпред опроверга тезата му и обяви „експертно“ автентичността на записа, разкриващ тежката корупция в държавата. Имаше дори и медии, които в заглавие се питаха истински ли е агентът на ДАНС Миленов.

Тогавашният министър на вътрешните работи Цветлин Йончев казва пред журналисти по този повод: „Няма нищо вярно в твърденията на бившия агент Росен Миленков пред комисията за контрол на СРС във вторник, е показала проверка, направена в ДАНС. Единственото, което се потвърждава, е, че е бивш служител на ДАНС”. По думите на бившия МВР шеф, Росен Миленов е работил в ДАНС от началото на 2009 г. На 25 октомври той е подал рапорт за напускане на ДАНС, като е споделил пред колегите си, че има здравословни проблеми и иска да се развива като юрист, казва Йовчев. Длъжността на Миленов в ДАНС е била „една от най-ниските възможни”.

Според източници на медията ни, здравословните причини, поради които Миленов е подал рапорт за напускане, са свързани с психическото му здраве. Оставаме обаче тази работа на психоаналитиците. Тук само ще споделим линкове към ВИДЕО, в което и непросветен може да си направи изводи за психическата устойчивост на „експерта“.

Занятие професионален провокатор и момче за “мокри поръчки”

Миленов през последните години се оказа удобната фигура да потушава и замазва гражданското недоволство, особено когато спонтанни протести са в състояние да пометат т.нар. статукво, създадено от дългогодишното управление на Борисов. Защото вече няма съмнение, че Миленков получава предварително нарочени “жертви”, като неговата единствена задача е да дискредитира тези свои жертви пред широката публика. Да не подминаваме все пак и факта, че макар и на незначителни длъжности, Миленов 8 години е работил в системата на реда и би трябвало много добре да знае как биха реагирали бившите му колеги в дадена ситуация. От кадрите, в които е документирано задържането му по време на миналогодишния протест, много добре се вижда, че той знае какво прави, за да предизвика полицията.

За хората, участвали в протестите, е ясно, че Миленов е момчето за „мокри поръчки“ на т.нар. жълти протестъри, сред които се причисляват Румяна Ченалова и Георги Георгиев от БОЕЦ.

Анализ на действията им в дългосрочен план потвърждава, че активността на подобни личности през годините целят опорочаване на идеята за протест и на практика дискредитират протестиращите. Никак не е случайно, че Миленов е чест гост в партийната телевизия на „Има такъв народ“ – там и в студиото на Тошко Йорданов, и в студиото на Крум Савов, Росен Миленов разпалено обяснява тези, които в повечето случаи са в полза на статуквото, което уж ИТН щеше да изчегърта. Някак странно в идеите на Миленов прозира стилът и на позабравената от публичното пространство Румяна Ченалова, която преди години стана повод тогавашният френски посланик да заговори за „гнилите ябълки“ в българската правосъдна система покрай случая „Белведере“. (ВЖ повече в Синдромът „Ченалова“ от „Капитал“).

Името на Румяна Ченалова години наред се свързваше с различни скандали, от които успя да се измъкне чиста най-вече благодарение на целенасоченото бездействие на Висшия съдебен съвет (ВСС), инспектората към него и прокуратурата – все институции, в които потънаха десетките сигнали и медийни публикации за работата й като съдия. Огромна е приликата когато Ченалова говори за съдебната система – така, както и Миленов говори за ДАНС. Компрометирани хора станаха „експерти“ по тълкуването на важни институции, разчитайки на слабата осведоменост и късата памет на широката общественост. Именно такива „експерти“ и прочитът им на събитията, накараха хората да се отвратят не един и два пъти, когато някой протест „се омаскари“.  А всъщност става въпрос за умишленото опорочаване на опита за промяна.

Кой и защо организира медийните участия на Миленов?

„Експертни“ интервюта в редица медии, представящи го като бивш служител на ДАНС. Многобройни участия в телевизията на Слави Трифонов. Автор на публикации в „Гласове“, например. В тези си медийни изяви винаги спряга някакви олигарси и политици и уж говорейки за „грабежа на народа“, умело манипулира общественото мнение в защита на определени задкулисни интереси. В същото време – скандални прояви на протест – ту пред кабинета на главния прокурор, ту върху някоя полицейска кола, охраняваща протест.

По време на протестите миналата година същият този Росен Миленов е цитиран от медии да предупреждава в качеството си на „експерт“, че протестът ще се радикализира. В негово интервю във „Фрог“, той смесва антиправителствените настроения с негативното отношение към ограничителните ковид-мерки. Ето част от изказването му: „Протестът ще се радикализира, защото вече не е за върховенство на закона, а заради хляба. (…) На хората им дойде до гуша от всички простотии. Те вече са радикално настроени. Особена след като се въведоха тези ограничения. (…) Докато търсим върховенството, ние ще измрем. В случая вече говорим за борба за биологично оцеляване. (…) За интелигентните хора няма място в България.“

Ако човек проследи внимателно проявите му, може да види, че именно Миленов е един от провокаторите на протестите. Може и до ден днешен да се представя за бивш експерт от ДАНС, но краткият му престой на най-ниската длъжност в Агенцията видимо играе добър ПР пред непросветените. За сметка на това го приемат като едно от лицата на протеста – човек за поръчки; човек, злоупотребяващ с името на важни институции; човек, слагащ с лека ръка етикети на хора, институции и събития; човек, умишлено използван да ни накара да се откажем от идеята за промяна. Въпросът е кой го използва!?

www.big5.bg

«