« Върни се назад Публикувано на 26.10.2014 / 19:05

Протестър стана съветник на Йордан Бакалов

Милен ШоповПоредният представител на “Протестна мрежа“ бе назначен на държавна работа в мандата на служебното правителство“Близнашки“ . Това е юристът Милен Шопов. Неотдавна той е назначен за съветник на служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. Шопов бе сред организаторите и най-активните участници в протестите срещу правителството “Орешарски“. Това съобщиха за БГНЕС служителите на Столичната полиция, които припомниха, че Шопов многократно е влизал в остри пререкания с тях и техни колеги, които през 2013 г. саизпълнявали задълженията си по охрана на сградите на Народното събрание и на Министерския съвет.

Докато протестира, преди година, Шопов регистрира адвокатско дружество, заедно с Ася Манджукова-Стоянова и Румен Василев Петров. Адвокат Румен Петров е съпруг на Ивет Добромирова, началник на правителствената пресслужба в предишното служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев. Според фирмените регистри, преди години, настоящият съветник на вътрешния министър е имал участие във фирми свързани с недвижими имоти, онлайн-услуги и организиране на спортни състезания. На името на Милен Шопов има регистрирана и фондация. Не е ясно, дали Шопов е спазил законовото изискване и е депозирал участието си в търговски дружества, което би било в разрез със заеманата съветническа длъжност. Информация за назначаването на Шопов в МВР не е оповестявана от пресцентъра на ведомството.
За момента не е известно и дали Шопов вече разполага с достъп до класифицирана информация. В началото на мандата на служебното правителство от “Протестна мрежа“, чийто основател е Шопов, поискаха последователно от служебния министър Йордан Бакалов, а след това и от служебния премиер Георги Близнашки, информация, дали МВР е “разработвало“организаторите на демонстрациите срещу правителството“Орешарски“. След извършена справка, Йордан Бакалов обяви, че МВР не е извършвало никакви оперативни действия спрямо протестиращите и техните лидери. От “Протестна мрежа“ изразиха неудовлетворение от този отговор и настояха да получат информация и от Държавна агенция “Национална сигурност“. Други активисти на “Протестна мрежа“в правителството “Близнашки“ са Христо Иванов, служебен вицепремиер и правосъден министър и Виктор Стоянов, служебен заместник-министър на културата. Самият Георги Близнашки си назначи десет съветници, по-голямата част също активно протестирали.
Валери Теохаров

 

«