« Върни се назад Публикувано на 27.02.2024 / 9:19

„ПРОМЯНАТА“ НА ИЗМАМАТА ПОД КРИЛОТО НА ХРИСТО ИВАНОВ

Брифинг в МС за атаката в пощите – г-жа К. Константинова и г-н В.Величков – май 2022 г.

Уважаеми дами и господа, обръщаме се към Вас, за съдействие, помощ гласност и журналистическо разследване, на основните заподозрени по кражбите с помощите за украинските бежанци – Калина Константинова и Марияна Тошева, както и т.нар. експерти от промяната.

По време на правителството на г-н Кирил Петков, наред с откровените управленски грешки, пропуски, ни връхлетя и бежанската криза, кибер атаки и др. които създадоха напрежение в държавната администрация. Въпреки, че се наложи откровена цензура, за нас като служители от пощите беше ясно, че освен в Български пощи, атаки има повече от 20 структури само в София.

Лично Ние, като синдикалисти и колегите очаквахме указания, мерки, ред и организация за възстановяване на комуникациите и временно недостъпните електронни документи и архиви. Именно тогава при нас пристигна съветника от Мин.Съвет, г-н Васил Величков, упълномощен да проучи проблема и вероятно да ни информира, да сведе указания, да постави задачи. Въпреки, че тогава ресорен съветник за пощите беше г-н Иван Васков Христов. Според нас, г-н Величков си изясни доста повърхностно ситуацията, мерките които той предложи вече се изпълняваха от наши специалисти и т.н. По късно го видяхме по телевизията заедно с други експерти подробно да обяснява какво, защо и как се е случило.

Още по време на проверката, се разбра, че  Гл. Изп. Директор – Деян Дънешки е добър познат на съветника Васил Величков. И преди да стане директор в Български Пощи двамата са били съдружници в „Грамма Нет Ис“ ООД, ЕИК 131542943, а сега единия съдружник ще разследва другия. Всичко това се намира в търговския регистър със съответните документи и дати. 

Това ни даде повод да разберем, що за специалист е въпросния г-н Величков, какво е работил и т.н, разбира се открихме негови познати – които откровенно се изсмяха за експертизата му, но и подробно рзказаха за връзките му във властта и бизнес начинанията му. След като се е провалил и фалирал в частния си бизнес се добрал до г-жа Румяна Бъчварова и дори без диплом за висше образование – учил до 3-ти курс в УНСС, още през 2014 г. е неин съветник, после разработва част от системата за случайно разпределение на делата в МП – под егидата на Христо Иванов, както и Агенцията по вписванията и т.н.

Та това беше през 2022 г. съвсем наскоро разбрахме, че същия г-н Величков, отново се е пласирал, като съветник на някой от правителството, и  пренасочил знанията и уменията си за повишаване капацитета на електронни системи в МРРБ, АПИ и ТОЛ системата, дали са наясно тези управеленци какво представлява той или пак е изпратен по партийна линия.  

Участия на Величков в търговски дружества :

– Инфо Сървисис ЕООД, ЕИК 131542943, което към дата 04.11.2010 г. е заложено срещу 2,7 млн. кредит в Булбанк, а след като даже не се опитва да се издължи към банката, Величков прехвърля фирмата на Веселина Стефанова Стоянова, която по това време е в управителните органи на фирми на Васил Божков.

– Ди Джи Ем ЕООД, ЕИК 175007223 – закупено от „Мидияуайз“ Лтд, 1634064 – собственост на Васил Величков, като към  21.03.2023 г. дължи на НАП – 660 419.44 лв.

С уважение от „Будни н Неподкупни Пощенци

Съветите на един дванадесетокласник за вицепремиери и министри!

Васил Величков, с орг. секретар „Да, Бг“ – Антоанета Цонева и Константин Павлов кмет на р-н „Лозенец“

 Васил Величков Величков се появява в общественото пространство, през 2013 г. като съветник по информационни технологии и електронно управление, в екипа на служебния вицепремиер Илияна Цанова /близка до кръга „Капитал“/, като разработващ платформа за комуникация през интернет с българите в чужбина в навечерието на парламентарните избори. Представян за член на УС на „Българската асоциация по информационни технологии“, работил по оперативна програма “Добро управление”. От НПО недоволни от работата му, е имало запитвания към Цанова за компетентностите и образованието на Величков, тогава става видно, че е завършил НПМГ – „математика и информатика“, след което учи в УНСС, без да се конкретизира дали има диплома за висше образование.

 Представян от „Капитал“, като „член на мрежата на българските бизнес-ангели, ментор и член на комисията по селекция на проекти към фонда за ранно рисково инвестиране „Eleven“, който активно инвестира и подпомага стартиращи технологични компании, които се стремят към глобалния пазар на иновативни продукти и услуги“. Отново промотиран от „Капитал“, като   основател на „Sensika Technologies“, заедно с  Константин Христов, Ненко Иванов и Александър Кънчев като  „ловци“ на информация. Предоставящи медиен мониторинг в реално време на над 150 езика за публичния сектор в Близкия изток и компании, като подизпълнител на Apple Middle East и United Partners. „Сенсика“ се занимава със събирането на т. нар. „big data“ – големи потоци от публикации, идващи от медии и социални мрежи, които след това се „компресират“ до кратки анализи, помагащи на клиентите да се ориентират и да направляват бизнеса си в определена сфера.“Сенсика“ работи само с информация от външни източници, а не с анализ на вътрешния трафик.

През 2023 г. след съмнения за манипулирани резултати при машинното гласуване на местния вот в 300 столични секции, което дава основание на изборни експерти да заговорят за “IT- специалиста” Васил Величков, като човекът фалшифицирал изборите. Коментиран, като “експерт”, „съветник по киберсигурност“, неизменно присъстващ в IT управлението преди при ГЕРБ, сега на ПП. Близък до Христо Иванов, Румяна Бъчварова, Асен Василев и Калина Константинова, той е коментиран, като специалист по настройката на машините за парламентарни и местни избори през 2023 г. Схемите по манипулациите са реализирани през “ИО” ЕАД, за което Величков имал намерение да оглави на по-късен етап, както и да овладее и държавния IT сектор чрез Асен Василев.

            Васил Величков се подвизава по медиите след хакерската атака над “Български пощи”, които той наблюдавал по поръчение на Калина Константинова, атаката е станала възможна след, „като от пощите многократно не се съобразили с неговите препоръки – кои са критичните точки в кибер защитата“. Което не се потвърждава от документи изпратени от МС към пощите. Само, че пропуснал да уведоми Калина Константинова, че преди време е бил съдружник с Деян Дънешки в „Грама Нет Ис“ООД, което е видно от.

             Името на Васил Величков се появява отново при скандала със „системата за случайно разпределение на дела в съдебната система“. Системата, въведена през 2014 г. като до тогава е ползвана система внедрена от „Декстро груп“ ООД. Под натиск на тогавашния правосъден министър Христо Иванов и съветника Васил Величков, председателя на ВКС Лозан Панов и съдия Калин Калпакчиев,  които се обявяват за смяна на софтуера, се приема изготвяне на нова система и се което се възлага на „Смарт Системс 2010“ ООД.

След поредни съмнения за случайното разпределение, се извършва на одит на системата, извършен в периода 17 февруари – 9 март 2020 г. – пробни/контролни разпределения пред комисия става ясно, че „Централизираната система за случайно разпределение на делата в съдебната система“ може да бъде обект на цялостна неоторизирана манипулация. Докладът посочва данни, според които всеки, разполагащ с квалифициран електронен подпис, има възможност да влезе в системата за случайно разпределение и да изпрати конкретно интересуващо го дело на предварително определен магистрат или съдебен състав. Тази манипулация е могла да се осъществи на всички нива в съдебната система, без значение дали делото се разглежда пред районен, окръжен или дори пред върховен съд.

Документирано е, че в системата се е влизало дори в тъмната част на денонощието. Анализът разкрива и други уязвимости, сред които тази, че районен съдия от Варна или от Горна Оряховица би могъл да определи кое дело да се падне на негов колега от същия или всеки друг съд, като СГС, ВКС и т.н. В тази връзка през април 2020 г. прокуратурата претърсва и изземва документи и оборудване от офиса на фирма „Смарт Системс 2010“ ООД, внедрила през 2014 г. системата.  Досъдебно производство по случая, е образувано, след като ВКП е сезирана от шестима членове на ВСС. Показания дават бившият правосъден министър Христо Иванов и IT експертът Васил Величков, изиграли ключова роля по смяната система за случайно разпределение на делата. Оказва се, че след пет години, новата система „Смарт Системс 2010“ ООД не се различава от старата, с разлика, че ключът за манипулациите при разпределението на делата е в друг правилен човек.

            Същият „бизнес ангел“ се опита като съветник по електронно управление на Р. Бъчварова да пренасочи над 300 млн. лева за това, чрез т.нар. пътна карта,  която обхваща промяна в документи за самоличност, работата с електрони документи, министерства, социални служби и ведомства и др. към „фирми“ от кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев през 2015 г. Според плана на Васил Величков и „пътната карта“ до 2020 г. Целта е България да настигне Естония, която е лидер в електронното управление в европейски мащаб. Резултатът е известен. Това не пречи Величков и Константинова да плюят по „управлението на ГЕРБ през последните 12 години“, сякаш не са били част от него.

            Според публикации в медиите Васил Величков през 2008 г. е взел 5 млн.  лв. за  поддръжка на компютрите на Агенцията по вписвания, а помните какво се случи с тях през 2018 година и какво плюене падна тогава, за разлика от сегашната история с „Български пощи“.  През 2011 г., когато не успява да поднови договора си с Агенцията по вписвания, Величков обявява фалит. Той е съдружник и бизнес партньор с Димитър Чохаджиев, за кратко зам.-министър на икономиката през 2012 г.

С Величков е свързан с друг скандал. Според въпроси, зададени от  „Канал 3“ още през 2015 г. до МВР, както и от депутати през 2023 г. става ясно, че той няма диплома за висше образование. Появява се в МС, като съветник на служебния вицепремиер Илиана Цанова, а после и Румяна Бъчварова, са имали 12 – то класник за съветник. Във визитката си тогава съобщава, че е завършил НПМГ с профил „Математика и информатика“, след което учи в УНСС – Но до трети курс.

По настоящем, Васил Величков се промотира, като съветник в МРРБ и ТОЛ системата, разбира  се с тлъста заплата без да притежава нужния опит и квалификация за това. 

   Примери  –

-Инфо Сървисис ЕООД, ЕИК 131542943, което към дата 04.11.2010 г. е заложено срещу

2,7 млн. кредит в Булбанк, а след като не успява или по точно не се опитва да се издължи към банката, Величков прехвърля фирмата на Веселина Стефанова Стоянова, която по това време е в управителните органи на фирми на Васил Божков.

-Ди Джи Ем ЕООД, ЕИК 175007223 – закупено от Мидияуайз Лтд, 1634064 –

собственост на В.Величков, дружеството към  21.03.2023 г. дължи на НАП – 660 419.44 лв.

По време на проверката, ръководството се държеше спокойнно, като се разбра, че  Гл. Изп. Директор – Деян Дънешки, известен далаверджия, преди да стане директор в Български Пощи  е бил съдружник със същия този съветник Васил Величков в „Грамма Нет Ис“ ООД, ЕИК 131542943.

Всичко това се намира в търговския регистър със съответните документи и дати.

«