« Върни се назад Публикувано на 08.01.2014 / 13:23

ПРОМЕНИТЕ В НК УБИВАТ СВОБОДАТА!

 

ГЕРБ и сегашните управляващи използват чл. 146, за да прикрият престъпленията си. Гражданско сдружение „България без цензура“ осъди готвените промени в Наказателния кодекс. Замислената корекция на чл. 146 от НК е посегателство срещу свободата на граждани и медии, се казва в официалната позиция на формацията. Тя категорично заклеймява въвеждането на наказание от една година затвор за „противозаконно фотографиране, филмиране, записване и други подобни действия“. Това са задкулисни планове за налагане на цензура и ограничаване свободата на словото чрез приемането на съмнителни и неясни законодателни промени и изменения,прикрити зад фалшива загриженост за правата и личните свободи на гражданите“, се казва в декларацията.

Според сдружението промените за пореден път показват, че между старите и новите политически партии няма разлика, тъй-като членът е замислен от ГЕРБ и остава в сегашното управление. От законодателните им опити прозира страх от това да не бъдат доказани престъпленията им, твърдят от гражданската структура и настояват Народното събрание незабавно да нанесе корекции в проекта за Наказателен кодекс.

ОФИЦИАЛНО СТАНОВИЩЕ НА ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА“ ПО

ПОВОД БЪДЕЩАТА ПРОМЯНА В НК (ЧЛ.146)

Ние от Гражданско Сдружение „България без цензура“ се обявяваме против всякакви действия на отделни групи или държавни институции, които прикриват своите задкулисни планове за налагане на цензура и ограничаване свободата на словото чрез приемането на съмнителни и неясни законодателни промени и изменения, чието предназначение е да бъдат санкционирани опитите да се навреди върху основните права на гражданите.

Най-важната функция на един закон, особено на нормативен акт,инкриминиращ деяния, ползващи се с голяма степен на обществена опасност,е да бъде реално функциониращ. Ето защо смятаме, че ако текстът на чл.146 от новия Наказателен кодекс бъде приет в този му вид, няма да може да изпълни задачата си да защити в максимална степен обществения и личен интерес. Липсата на ясни, конкретни и обективни критерии по отношение на деянията „противозаконно фотографиране, филмиране,записване и други подобни действия“, визирани в състава готвената законодателна промяна, говори за напълно основателните съмнения за поредния опит от страна на управляващите политически кръгове за заглушаване и туширане на гласа гражданите.

2013 г. е поредната, в която България е на последно място по свобода насловото в ЕС и този член на НК ще затвърди тази позиция. Фактът, че текстът на члена е замислен от ГЕРБ и остава в сегашното управление запореден път доказва, че между старите политически партии няма разлика.

От законодателните им опити прозира страх от това да не бъдат доказани престъпленията им. В Гражданско Сдружение „България без цензура“ сме убедени в правото на свободно слово на всеки българин и призоваваме Народното събрание незабавно да нанесе корекции в проекта за Наказателен кодекс.

Afera.bg

«