« Върни се назад Публикувано на 19.03.2021 / 16:50

ПРОКУРОР СИЙКА И ГЕШЕВ ИЗВЪРШИХА НАГЛО И ОТКРИТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО НК!

Пресконференция, героизъм, оригинални мисли, гледат лошо… сал Сийчето пръска красота и мозък.

Как да се добереш до тях и да им пошепнеш поне веднъж да прочетат основния си закон – Наказателния кодекс, че пак стана една вонлива история, която обаче по посочения кодекс си е престъпление. Пише, че кака Сийче е пускала записи с информация събрана с приложените СРС. Само че ако СРС се използва с цел различна от тази по воденото разследване се извършва престъпление и за него се носи наказателна отговорност. За да не обидя някого от обвинителите няма да им посоча текста от НК, че може и да ги изненадам силно. Все пак там са Каскета, компетентната и прекрасна Сийка, както и двама военни прокурори – все един от тях трябва да е попрочел нещичко.

Тези измислени прокурори май са убедени, че някой може и е длъжен да ги уважава, въпреки че най-нагло и открито вършат престъпление. Дали това е проява на нахалство и чувство за безнаказаност или е резултат от позорно невежество няма значение. Положението отдавна не е нито смешно, нито забавно. Страшно е да си представи човек, че това са хора с неограничена власт и възможност да съсипят всеки неудобен или нарочен за враг.

Като говорим за новата реколта руски шпиони, може ли да попитам какво стана с предходните гръмки реализации? Нещо ново да е станало около Малинов? Ами с тези неизвестни българи, за които прокуратурата мълчи, но твърди че са давали поверителната информация на руските дипломати включително и срещу заплащане?

Чет нямат пресконференциите и героичните изявления на Гешев и компания. Обаче не се сещам по нито едно от великите дела да е постановена осъдителна присъда, да не говорим тя да е влязла в законна сила. А прокуратурата не може и не бива да отчита дейност с полицейските реализации, а само с проведени успешни разследвания и влезли в сила осъдителни присъди.

Когато обаче прокуратурата е превърната в неразделна част от полицията, а оттам – и в част от изпълнителната власт, логична последица е тоталното пренебрегване на основните принципи и правни норми, по които е длъжно да функционира държавното обвинение.

===

Гледам ги тези и като започнаха едни спомени….

– Преди доста години биха тъпана за това, че във Варна след голямо преследване с коли са хванали едни наркопласьори, които преди да бъдат задържани изхвърлили от прозореца на автомобила си наркотика на пътното платно. То героизъм, то чудо, то хвалби, но изведнъж всички млъкнаха. Причината-разбра се, че изхвърленото вещество всъщност е канела.Та всъщност преследваните са отклонили вниманието на родната полиция и докато ги преследвали наркотикът си отиде по предназначение.

– Помните голямата пресконференция с Гешев начело и други като него – Спиридонов, специалист от музей и др. То едни автомати, насочени към масата, едни бронежилетки… направо да ти засъхне слюнката в устата. Журналисти с микрофони, камери и в центъра – Каскета-важен, едва говори, обяснява уникалната реализация и задържаното златно съкровище, което е на „хиляди“ години. Два дни по-късно в съдебно заседание за мерките за неотклонение един от обвиняемите обясни, че той и колегите му лично са изработили „съкровищата“ и даже матрицата на „златния“ венец е била оставена на секцията в хола, ама полицаите са я обикаляли и не разбрали интерес, какво е това. Най-интересното беше, че всички си останаха без обвинение, защото няма как „измамени“ да са агентите на ДАНС, които са лапнали въдицата за голямото съкровище, “реализирали“ до припадък и даже се престорили на турски граждани -кандидати за купувачи.

Резилите са твърде много, за да си ги припомняме. Този – също. Ако не бяха вдигали пушилката, а просто си бяха свършили работата преди да се похвалят, нямаше сега да им се смее цяла България. То всъщност от пръв поглед личи, че това са фотокопия, а не-фалшификати, ама кой да си отвори очите и да включи малко разум?

Има ли някой, който да не е убеден, че фаловете ще продължат, защото това са хора, които не само не се учат от грешките си,но даже и не могат да асимилират, че са допуснали грешки.

Жалко за свестните колеги, които от години работят в прокуратурата и се срамуват от това, което става там.

А най-жалко е за хората, които ще попаднат в ръцете на Каскета и неговите последователи, защото ще бъдат унищожени безмилостно и при грубо погазване на законите.

NON BIS IN IDEM

«