« Върни се назад Публикувано на 08.09.2014 / 12:45

Прокурор Борислав Сарафов, ние пък се занимаваме с неприятни прокурори!

Борислав Сарафов„Правен свят” публикува интервю със заместник – главния прокурор Борислав Сарафов. Цитираме малка част от него, поради фундаменталия принос на прокурор Борислав Сарафов към тезата за „ангелската прокуратура”, или „бият Паниковски”:

„- Как си обяснявате постоянните критики към работата на прокуратурата?
Прокуратурата не се бори за рейтинг. Нейните действия няма как да се харесват на гражданите, защото ние не се занимаваме с приятни неща. Одобрението към прокуратурата е, когато бъде обвинен някой „обществен враг“, а неодобрението е, когато се бави да го направи. Ето един пример – доскоро бяхме обвинявани за „чадър“ над Цветан Василев. Когато се събраха достатъчно данни, за да бъде привлечен той като обвиняем, веднага започнаха въпросите – ама защо той, защо сега, защо не и други и т.н. Ами защото обвинения се повдигат на базата на факти и доказателства, а не на симпатии и слухове. Не може да се повдига обвинение по обществено мнение. И не е редно да може.
Документи, свидетелски показания, експертизи, данни от други държавни органи – това е инструментариумът на прокуратурата. Когато липсват тези предпоставки, няма обвинение, което да се представи пред съда. Прокурорът не може да отиде и да заяви, че вътрешното му убеждение е, че даден човек е нарушил закона, но не може да представи доказателства за това. Нелепо е.
– А какво бихте отговорил на всички, които възприемат прокуратурата като инструмент за политически натиск?
– Тези, които възприемат прокуратурата така, може би съдят по собствената си ценностна система. Всеки е мерило за собствената си законопослушност и морал. Прокуратурата като институция няма да направи компромис със закона, за да угоди на тези, които я критикуват. Отговорност на всеки прокурор и на всеки експерт, който изготвя експертизите, е да е чист пред закона. Тези, които не се съобразяват с това, ще бъдат санкционирани. А за политически натиск – всяко действие на прокуратурата, което засяга високите етажи на властта, може да бъде тълкувано в едната или другата посока, въпрос на конкретен интерес. Друга сюжетна линия е дали е навременно. Изобщо – каквото и да направи прокуратурата, освен ако не бездейства, все е критикувана.”
Господин зам-главен прокурор, с риск да не ни се угоди, питаме: като сте толкова аджеба честен, какво направихте с онези прокурори от вашите редици, които действат точно по принципа, който описвате: „Прокурорът не може да отиде и да заяви, че вътрешното му убеждение е, че даден човек е нарушил закона, но не може да представи доказателства за това. Нелепо е.”?
Вие, който прекрасно сте наясно с откровените некадърници прокурори, които буквално с престъпен уклон сътворяват дела, кога изразихте позиция за тези „колеги”? Или се скрихте като мишка под бюрото?
Наясно ли сте, господин зам-главен прокурор, че вие може и да се занимавате с „неприятни неща”, но ние пък се занимаваме с неприятни прокурори и сме омерзени от това, че „вашата” прокуратура се прави не само, че ги няма, но и ги издига в кариерата?
Изобщо, господин зам-главен прокурор, ще спрете ли да се изживявате като Мел Гибсън на прокуратурата, който раздава пиар-интервюта, за тоя, дето клати на някои, дето не бива да им се споменават имената, ония срамни работи?
Afera.bg

 

«