« Върни се назад Публикувано на 11.05.2011 / 21:07

Прокурори изземват дело от следовател, защото стига до Станишев по заменки на гори от Ковачки

 

 

Втори шокиращ случай с мачкане на следовател, който си върши съвестно работата, разкри afera.bg

Първият бе свързан с варненската следователка Илияна Асенова, която бе заплашвана от „мега” прокурорката Стефка Якимова да потули дело със скандални имоти на язовир Дебелец, свързани с първи братовчед на прокурорката – кметът на Дългопол. Делото е иззето от следователката от варненския шеф на прокуратурата Чавдаров и на всичкото отгоре и образуват дисциплинарно производство за нарушаване на етиката.

Схемата, на която се натъкна в столицата afera.bg e изумително сходна – следовател, който просто си върши работа съвестно, е смачкан, унизен и притиснат, само защото в разследването си стига до „вип” персони като експремиера Сергей Станишев.

Източници на afera.bg от столичното следствие и Софийска градска прокуратура разкриха потресаваща схема на ЛИПСА НА ПРАВОРАЗДАВАНЕ и РАЗСЛЕДВАНЕ В БЪЛГАРИЯ!

Следователят Влади Цанков разследва дело, свързано със заменки на гори на Христо Ковачки, извършени с волята на бившия министър на замеделието Нихат Кабил и Стефан Юруков.

В процеса на разследването, следователят стига до достатъчно данни за извършено престъпление и от ексминистър – председателя Сергей Станишев.

Станишев е разпитан от следователя Цанков, научи от своите източници afera.bg – първият път без никой да разбере и без дори медиите да се усетят. В процеса на разследването обаче, се стига до втори разпит и следовател Цанков привиква Станишев втори път.

И тогава настава паниката от високопоставените среди в прокуратурата!

След като разбира, че Сергей Станишев ще бъде викан втори път на разпит, наблюдаващият прокурор по делото с разтреперан глас звъни на следователя и моли: „Отложи разпита, защото Борис Велчев е бесен! Бесен е, че не си го уведомил, че ще разпитваш Станишев… Отложи разпита, ще стане страшно!”, доверяват източници от столичната прокуратура, които поискаха анонимност.

Въпреки че по никакъв начин следовател Цанков не е задължен на уведомява главния прокурор кого ще вика на разпит и защо, той е подложен на невъобразим натиск от наблюдаващия си прокурор и отлага разпита на бившия министър – председател.

Но изпраща сигнал до главния прокурор Борис Велчев с настояване да му бъдат дадени писмени указания за отмяна на разпита на експремиера Сергей Станишев.

Резултатът е като … в мафията. Следователят по заменките на Кавачки, който стига до Станишев, е отведен от делото! С убийствен мотив: „не бил избрал подходящата политическа обстановка и делото щяло да се използва с политически цели!”.

С повдигнати обвиннения по делото са Нихат Кабил и Стефан Юруков, Станишев – бива спасен, обаче. Не стига това, че делото е иззето от следователя, но и му налагат административно наказание, използвайки, че се е скарал със своя колежка. Образуваното му дисциплинарно наказание е с резултат – порицание.

Така следовател Цанков е намачкан, унизен, а делото е прехвърлено в „правилните” ръце.

Afera.bg разкри и, че по друго важно дело, водено от следовател Цанков се стига дотам, че изчезва и секретен документ. Скандалът там предстои.

Източниците на afera.bg разкриха, че натиск е имало и върху разследването по случая с покупката на сграда от бившия министър на правосъдието Тачева. Делото се разследва от същия следовател Цанков.

Скандалният втори случай със следовател, мачкан от прокуратурата в услуга на определени интереси, показва, че това очевидно е практика в българското правораздаване.

Следователите са превърнати в машинописки на прокуратурата, които на всичкото отгоре са и административно подчинени.

Предварителното производство трябва да бъде абсолютно независимо и да разследва без всякакво пристрастие и натиск, а сега се получава така – ако не слушаш и не се подчиняваш на игрите на прокурорите, те наказват, изземват ти делото, мачкат те и на финала – нищо чудно точно следователят да бъде превърнат в престъпник.

Нищо чудно няма и в това, че знаковите дела падат като круши в съда при това положение – в прокуратурата е пълно със зависими, неграмотни и нефелни прокурори, които в съвкупност с послушни следователи, които правят това, което им се нарежда, довеждат делата до два пътя – или изобщо не стигат до съда, или в съда влизат пробити и недоизкусурени от самото начало производства, което ги обрича на провал.

„Няма правосъдие, няма разследване, не може да се работи, не знаеш какво да правиш и на кого да угодиш,

а ако решиш да си вършиш работата както трябва, те смачкват и ти вземат делото, и те изкарват луд или престъпник.”, коментира за afera.bg магистрат.

И така – Сергей Станишев мина метър с протекцията на главния прокурор Борис Велчев.

Какво става в България със следователя стигнал до експремиера и решил да му повдигне обвинение?

Кучета го яли.

Afera.bg

«