« Върни се назад Публикувано на 18.06.2014 / 12:19

ПРОКУРАТУРАТА ОТЕГЛИ ПРОТЕСТА СИ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА „УБИЙЦИТЕ” НА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

 

Изненадващо прокуратурата е оттеглила протеста си срещу определението на съда, с което тримата обвинени за опит за убийство на депутата Делян Пеевски бяха освободени от ареста без никакви мерки за неотклонение, пише „Правен свят”. „По повод депозирания от наблюдаващия прокурор частен протест ръководството на прокуратурата възложи на прокурори от Апелативна прокуратура – София и Върховна касационна прокуратура да проучат делото. Установи се, че доводите на СГП не могат да бъдат споделени и липсват основания за поддържане на протеста, тъй като въз основа на събраните до момента доказателства не може да бъде направено обосновано предположение, че тримата обвиняеми са извършили престъплението, в което са обвинени„, се казва в специално съобщение на държавното обвинение.

Миналата седмица от прокуратурата потвърдиха, че има трима задържани души – Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев, които са обвинени в опит за убийство на депутата Делян Пеевски. Тримата бяха арестувани в четвъртък вечерта, а държавното обвинение побърза да внесе искане в Софийския градски съд за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. В събота състав на СГС гледа мярката в МВР-болница, тъй като един от обвиняемите – Красимир Методиев получи тежки сърдечни проблеми. По време на делото за мерките за неотклонение той е бил в инвалиден стол и на системи. Заседанието дори бе прекъснато за час, защото му прилошало. В събота вечерта съдът се произнесе – пусна тримата от ареста без никаква мярка, защото няма обосновано предположение, че са извършили престъплението, в което са обвинени.

„По повод появили се спекулации за евентуална предубеденост и заинтересованост по въпросното дело, ръководството на прокуратурата изразява ясно своята позиция:  Без значение на начина, по който би могъл да бъде интерпретиран конкретен казус в публичното пространство, подкрепяме безусловно и категорично действията на прокурорите, които вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото.

Прокуратурата на Република България изпълнява задълженията си по закон и всякакви внушения, че тя е фактор в политическия живот на страната са недостойни и спекулативни.“, се казва още в съобщение на прокуратурата.

Afera.bg

 

«