« Върни се назад Публикувано на 29.04.2011 / 8:39

Прокуратурата и МВР – ръка за ръка срещу закона

 

 

Подобни обяснения за бруталното и рекламно полицейско насилие имаше и когато самото МВР пусна запис от ареста на бившия военен министър Николай Цонев, извършен в болница. На видеото ясно се чу как прокурорът Роман Василев се обръща към задържания с думите: "Г-н Цонев, ще бъдете арестуван и обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте абсолютен престъпник… колеги, както за всеки един престъпник, както трябва – долу на земята, на колене!".

И полицаите проснаха Цонев на колене, при това с извадено срещу него оръжие. След разразилия се скандал прокурорът се размина само с порицание от ВСС и кариерата му продължи стремглаво. Нищо че би трябвало да присъства на задържането единствено като гарант на законността.

 

Стигна се и до случая в Кърджали,

 

когато четирима цивилни полицаи влетяха в 23 часа в жилището на невинно семейство, тръшнаха бащата на пода и сцепиха главата на дъщеря му. Първоначално дори премиерът Борисов се възмути от полицейското насилие и поиска тежки наказания от вътрешния министър. Дни по-късно министър Цветанов – към онзи момент с напращял рейтинг от подобни акции, обяви от парламентарната трибуна: "Няма полицейско насилие.

Полицаите са си изпълнили своите задължения"

Но не написали рапорти и съответния протокол. И за това административно нарушение бяха наказани с "писмено предупреждение". Наказание, по-леко дори от "порицанието". Междувременно и местната прокуратура оправда полицаите. Обществеността продължи да ръкопляска. Дори и представители на международната такава. След кърджалийския случай американският посланик Джеймс Уорлик обясни: "Неправилни са обвиненията, че България е полицейска държава. КНДР е полицейска държава, България не е. Това са неправилни сентенции".

Преди два дни в съда беше показан смразяващ запис, на който ясно се вижда как при ареста на ексглавния секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов маскирани полицаи без никаква причина удрят главата му в рамка на врата, повалят го със специални хватки на земята и

 

след това ритат и настъпват ръцете му

 

Попов е подсъдим заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров по обвинение в предлагане на подкуп на следовател. Той нито е бил въоръжен, нито е оказвал съпротива. Както и бившият министър. Класически случай на бели якички. Защо ги арестуват като хиперопасни престъпници?!

Между другото както и в Кърджали, и в този случай полицията не предупреждава при влизането си. Вътрешният министър вече нареди проверка, но и дума не обелва за полицейско насилие – говори само за "грешка"?!

Истина е, че престъпността, особено организираната такава, изобщо не си поплюва – бие, стреля, убива, реже уши, чупи крака. И е тежко въоръжена. Затова и има барети, специализирани отряди, групи за проникване и задържане. Има обаче и оперативни работници, които трябва преди арест да проучат какъв отпор може да се очаква, а не навсякъде да се влиза с гръм и насочено оръжие.

 

Извън селския бабаитлък на полицаите

 

и ниската им компетентност същинският проблем е, че полицейското насилие не се преследва от държавното обвинение. И как иначе, щом прокурорът Роман Василев е присъствал и на задържането на Тенчо Попов? Дали на всеки арест изтъкнатият градски прокурор се държи така? Той изключение ли е или е пример за подражание на колегите си?

Тези арести се случиха преди година. Да върнем малко лентата – ставахме и лягахме с приказките за лошата и крадлива тройна коалиция и тежкото наследство, което се паднало на ГЕРБ и лидера му. Арестите на тримата по министерското дело дойдоха дюшеш на властта, за да покаже своята безкомпромисност. Но поради агресивната инфантилност на ръководството на МВР и няколко прокурори от демонстрацията на безкомпромисност се получи това, което сега коментираме.

Искаше ни се да не правим обобщения по принцип за държавното обвинение, но ако приемем, че Роман Василев е изключение, какво са правили останалите овластени прокурори, които знаят от 1 година за извращенията при арестите? Нищо не са правили. След като скандалните кадри станаха публични, се оказа, че тепърва държавното обвинение ще извършва проверка. Като се има предвид какво стана в Кърджали, изходът и тук е предизвестен. Да, в кърджалийския случай Върховната касационна прокуратура върна материалите обратно за повторна проверка. Но се оказа, че полицията сама ще се проверява.

А от мафиотската омерта по-страшна е единствено полицейската. Наскоро стана ясно, че по казуси, свързани с полицейско насилие, от 1998 г. досега България е била осъдена от Европейския съд в Страсбург да плати над 900 000 лв. обезщетения на пострадали. Въпреки това няма осъден полицай. Те винаги са невинни и маскирани, а за насилието, толерирано от държавата, после плащат данъкоплатците.

 

Петър Александров

В. Сега

«