« Върни се назад Публикувано на 01.11.2017 / 20:13

ПРОКУРАТУРАТА ЗАЖУМЯ, ЧЕ СХЕМАТА НА ГЕН.СТОЯН ТОНЕВ Е ЦЪФТЯЛА И ПРИ НИКОЛАЙ ПЕТРОВ, И КАК ДЪЛГОВЕ НА ВМА ЗА 20 МЛН. ЛВ. СА ПОЕТИ БЕЗЛИХВЕНО ОТ ББР, ДОКАТО ДРУГИ БОЛНИЦИ С ДЪЛГОВЕ ЗАГИВАТ

николай петровКупища сълзи, сополи и хленчения се изсипаха за „моралната“ министерска глава на Николай Петров. Включително и безумния вопъл на Цветан Цветанов, че, видите ли, той, милият морален ексшеф на ВМА и последващ здравен министър от ГЕРБ правителството на „Борисов 3“ – Николай Петров, не знаел, моля ви се, с кого бил подписал договор, понеже не знаел кой стои зад фирмата, и че това било мъжът, с когото живее щерка му, от който има дете… Сестрата на Бойко Борисов и тя изрева, че и са плачело за проф. Николай Петров. И на нас ни се плаче от тая държава, още повече, че твърде подличко се прехвърля ГЕРБ пиар „опорната точка“ от мениджър и управител на болница, към това какъв лекар бил. Никой не е оспорил, нито е скандализирал Николай Петров като лекар. Скандалът е свързан с Николай Петров като шеф на ВМА!

Скандалът се фокусира /контролирано/ около договора, който бившият шеф на ВМА Николай Петров е сключил с фирмата „Ортопедие-Инвескс“ за над 1 милион лева, фирма, свързана с мъжа, с който живее дъщеря му.

ОБАЧЕ!

Както АФЕРА, която ПЪРВА разследва този скандален случай с Николай Петров, в битността му като шеф на ВМА, вече писа – в  одитния доклад има далеч по-любопитни факти, които будят тревожни въпроси, и КОИТО ПРОКУРАТУРАТА УМИШЛЕНО Е ПРОСПАЛА, така както „копи – пейст“ е намерила, че няма данни за извършено престъпление, копирайки в постановлението си обясненията на самия Николай Петров.

А „АФЕРА“ ОЩЕ ПРЕДИ МЕСЕЦ АКЦЕНТИРА ВЪРХУ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ, НА КОИТО ОТГОВОРИ ДО ТОЗИ МОМЕНТ НИКОЙ НЕ ДАВА. А и никой не пита, както е видно.

А ИМЕННО:

Изключително интересен е факта, отбелязан в одитния доклад, будещ неудобни въпроси – как така се поемат дългове за 20 млн. лв., направени от ВМА по времето на Стоян Тонев / апропо, иначе също разследван до момента в който почина/ чрез безлихвена цесия от държавната ББР?! Като в същото време други болници с дългове загиват!

Още по-знаков е момента, отбелязан пак в одитния доклад, свързан с помещенията, отдавани под наем на лекари от ВМА. На практика излиза, че схемата, за която е разследван Стоян Тонев, е продължила с пълна пара и изобщо не е била преустановена и по времето на Николай Петров!

Иначе ГЕРБ провъзгласи Николай Петров за прекрасен министър, който си отивал като „сготвен“, ама бил много морален. Впрочем, ние като чуем за държавната ББР се сещаме за една корпулентна личност, но това е … друга тема.

Ето и извадки от публикацията на АФЕРА, КОЯТО ПЪРВА ИЗНЕСЕ СКАНДАЛА НА ПОКАЗ И ТО НЕ САМО С ФИКСАЦИЯ ВЪРХУ ЩЕРКАТА, ЗЕТЯ, ТЪЩАТА, А И ЗА ФАКТИ, КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БЪДАТ ПРОСПИВАНИ ОТ ПРОКУРАТУРАТА:

„В доклада е разкрито, че:

Към 31.12. 2014 г. ВМА е имала просрочени задължения 95 823 288 лева. За одитния период са погасени голяма част от просрочените задължения, като остататъкът към края на 2016 г. е в размер на 14 100 971 лева. Просрочените задължения към дружества, доставчици на стоки и услуги в размер на 52 413 288 лева са прехвърлени чрез цесии на Българска банка за развитие. Задължението на ВМА към дружества кредитори е поето от ББР, като задължението на ВМА към банката е с падеж края на 2018 г, като за този период не се начисляват лихви и просрочие. С помощта на държавата и Постановление на МС 308 от 17.11.2016 г. на ББР са преведени 20 млн. лева, като дължим към края на 2018 г. остатък е над 32 млн лева. Одиторите изразяват съмнение за съществени рискове „ относно осигуряването на бюджетните разходи на ВМА за 2018 г.”

Други фрапиращи констатации в одитния доклад е за помещения във ВМА, дадени за частна практика на изявени лекари от същата болница. Както и за опорочени търгове за отдаване на площи на един и същи собственик на фирми, който участва с различни оферти и така се допуска манипулиране на крайната цена за отдаване под наем. Играта с различни фирми, контролирани от едно лице, в крайна сметка довежда до ощетяване на конкурентната среда, а спечелването на търга на ниската цена води до ощетяване на ВМА.

Стана дума за частната дейност на лекарите. Подтексът е ясен. Докато работят за държавната си заплата, практика и квалификация, насочват пациенти да си плащат в частните си практики в същата болница.

Одиторите са посочили примери за наематели на помещения във ВМА, медицински центрове на служители на болницата:

Например началници на отделенията в Клиника по функционална диагностика на нервната система на ВМА работят в МЦ”Неврология” ООД.

Началник на Клиника ”Обща окологична гинекология” е и управител на МЦ”Гин Арт”. Управител на „Сърце 21” е пък началник на отделение в Клиниката по кардиология на Военна болница.

Началник на отделение в Клиниката по интензивно личение работи и в МЦ ”Ангио”.

В МЦ „Артро Арт” пък са събрани на частна практика началници от катедра „Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия и началник на клиника по атроскопска травматология.

Според преценка на одиторите „съвместяването на служебните и частни дейности на лекари крие съществени рискаве” от неразграничаването на служебния и частния интерес.

Afera.bg

«