« Върни се назад Публикувано на 23.09.2014 / 9:25

Прокуратурата е на път да възнесе и Станимир Флоров като „ангел небесен”

Станимир ФлоровРазследването срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров за подкуп в особено големи размери тъне в мистерия. Преди година и половина Софийската градска прокуратура (СГП) шумно обяви проверката срещу високопоставения полицай, но към днешна дата запазва мълчание относно подробностите как се развива досъдебното производство и дали казусът ще стигне до съд. Говорителката на СГП Елка Ваклинова обясни лаконично, че разследването не е прекратено, още е в срок, но срещу Флоров няма повдигнато обвинение, пише в. Преса.

Скандалът избухна в средата на април м.г., след като анонимни податели изпратиха по имейла документи до прокуратурата и някои медии, уличаващи Флоров в престъпления. От разпространените документи става ясно, че името на антимафиота протича по четири секретни разработки на службите. Там се споменава, че е покровителствал наркотрафика и бил замесен в контрабанда. След гръмването на скандала по искане на главния прокурор Сотир Цацаров шефът на антимафиотите бе отстранен от длъжност. Малко след това той сам пожела да напусне системата и получи солидно обезщетение.
Очакванията бяха, че щом разследването разполага със СРС и документи, Станимир Флоров лесно ще се сдобие с обвинения, но това не се е случило и до днес. Висящото досъдебно производство засега „минира“ връщането му в МВР след изборите, и то на поста главен секретар, каквито версии се появиха напоследък. Разследването срещу Флоров неочаквано докара главоболия на неговия приятел Цветан Цветанов. Докато търсела доказателства срещу антимафиота, прокуратурата се натъкнала на извършено от бившия вътрешен министър престъпление. Според обвинението Цветанов блокирал разследване срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Той шест пъти написал „не“ върху искания за подслушване на спецполицая въпреки даденото разрешение от съдия. По това дело Цветанов получи обвинение и на първа инстанция бе осъден на 4 години затвор.
Заради Флоров през януари т.г. прокуратурата подхвана и вътрешния министър Петя Първанова от служебния кабинет „Райков“. Причината е, че заради разследването за подкуп тя го е отстранила от поста, а след това формално го възстановила, за да може със същата заповед да го пенсионира по негово искане. Така обаче Флоров получил и правото да си вземе полагащите му се по закон 20 заплати накуп, които възлизат на десетки хиляди левове. Срещу Петя Първанова също до момента няма повдигнато обвинение, но разследването продължава, увери говорителят на СГП Елка Ваклинова, информира още в. Преса.
Станимир Флоров бе назначен от Михаил Миков като шеф на ГДБОП, а впоследствие, когато бопаджиите се превърнаха в „наказателните бригади” на ГЕРБ и лично на Цветанов, бе във вихъра си.
Очевидно прокуратурата е на път да „изпере” и Флоров, който като нищо ще се върне в МВР, за да ни „зарадва” с нови потресни „акции”, от които бяхме пропищели по времето на Борисов.
Afera.bg

«