« Върни се назад Публикувано на 11.09.2017 / 19:52

ПРОКУРАТУРАТА Е ЗА ПРОКУРОР. И ЗА ПАТОЛОГ. „СВАТБАРСКОТО“ РАЗСЛЕДВАНЕ НА УБИЙСТВОТО ВЪВ ВИНОГРАДЕЦ Е КЛАСИКА В ЖАНРА „БЕЗНАКАЗАНИ ПАРТИЙЦИ“

ЛАЗАР ВЛАЙКОВОще някой да се съмнява, че прокуратурата, която издържаме щедро, е некадърна, зависима и дори вредна? И че управляващите се държат като феодали из страната?

Делото за убийството на ресторантьора Наско Тонкев от с. Виноградец ще влезе в аналите на прокурорските абсурди. Всъщност цялата случка е театър на абсурда – 6-годишно дете има рожден ден на село, в ресторант на открито. На пиршеството, което се вихри около и след полунощ, десетки хора стрелят с газови и бойни пистолети. Намерени са 126 гилзи само от газовото оръжие по данни на главния прокурор Сотир Цацаров. Чичото на рожденика – общински шеф в Септември и партиен член на ГЕРБ Лазар Влайков, вади чисто нов пистолет и се включва в пукотевицата. Патлакът обикаля цялата маса, всички желаещи го пробват, включително детето.

Селото се тресе от гърмежи, но местните жители търпят, защото  знаят, че срещу местните дерибеи нямат шанс.

Никой не би викнал полиция.

Накрая собственикът на ресторанта пада убит, а разследващите обявяват, че го е застреляло 6-годишното дете. Без експертизи, без разследване малчуганът е обявен за убиец. Никой не протестира – нито родители, нито роднини, нито държавни институции и неправителствени организации за закрила на децата. Собственикът на оръжието е задържан само за няколко часа и освободен без последствия.

Невръстното момченце е разпитано пред съдия в специална стая едва седмица по-късно. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова обявява, че показанията му са следствена тайна. Два дни след това в съдебната зала и след това пред телевизионните камери лично окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов съобщава, че на разпита детето е казало, че самият Лазар Влайков му е дал пистолет „Глок“ и то е натиснало спусъка. Не е за вярване, но и родната му майка го цитира пред „Фокус“: „Мамо, аз стрелнах.“ Защитата на Влайков посочва, че детето казало: „Дебелият чичко ми даде пистолета.“

Всичко това се случва въпреки следствената тайна, за чието издаване се носи наказателна отговорност, и след като главният прокурор е наредил делото да се премести в Пловдив заради съмнения в безпристрастността на пазарджишките прокурори.

Нищо подобно не става – в Пазарджик разследващите действат, както си знаят от години.

Малинов разказва, че има противоречия в показанията на детето как е станало убийството, кой къде е бил. Момченцето обаче дава страхотен коз на прокуратурата – поема вината, а това й е много изгодно. Първоначално то твърдяло, че оръжието му е дадено от убития. Впоследствие посочило Влайков. Малинов уточнява – пистолетът бил даден на детето от човек с кожено яке. Според прокурора единственият човек с такова облекло бил Влайков.

Цялото отношение на възрастните към детето е шокираща патология и цинизъм. И може да се каже, че след „сватбарската“ стрелба и разследването върви по „сватбарски“.

Активистът на ГЕРБ не е обвинен. Само фактът на даването на оръжието на друг, от което е последвала смърт, е тежко престъпление според Наказателния кодекс. Нарушен е и редът за ползване на пистолета – погазена е например абсолютната забрана да се вкарва в заведения. Нищо.

Обвинение е повдигнато със седмица закъснение. Съдът обаче пуска обвиняемия под домашен арест, защото е с чисто съдебно минало, няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Освен това имало много противоречия по делото – 13-те свидетели не давали еднозначен отговор как зареденото оръжие е попаднало в детските ръце. Никой от тях не бил заявил, че Влайков е стрелял, включително роднините на убития, които твърдяха обратното по телевизиите.

В съдебната зала прокуратурата съобщава, че се опасява, че сега ще се влияе на свидетелите. Освен това установява, че срещу Влайков има шест досъдебни производства – четири за кражби, две за побоища и за нанасяне на телесни повреди. Всички те са били прекратени без обвинения.

Потърпевши и техни близки се надпреварват да разказват по телевизиите за побоища, наръгани хора, нарязани лица, счупени крака. Част от тях са били обект на разследване на прокуратурата, но са били прекратявани, след като са се водили срещу неизвестен извършител.

Районният прокурор Георги Кацаров е проверен дали не е говорил по телефона с обвиняемия минути след убийството – установено е, че не е. През януари 2012 г. същият обвинител обявява, че се разследва неизвестен извършител за средна телесна повреда – тогава общинският шеф намушква с нож 40-годишен мъж от Пазарджик заради свада на пътя за дълги светлини. Партийният активист е изключен от структурите на ГЕРБ, но прокуратурата не го припознава за извършител и в крайна сметка делото е прекратено, защото „неизвестният извършител“ е действал в състояние на афект.

Абсурдите на партията ГЕРБ съперничат на прокурорските.

Тя два пъти приема в редиците си очевидно ценния кадър.

Партийците изобщо не се впечатляват, че новият им член през 2008 г. е разследван за побой над Иван Стоянов (25) от с. Виноградец (нищо, че не е обвинен). Майката на пребития – независима общинска съветничка, твърди, че тя е причината, защото не гласувала в общинския съвет „както трябва“. Обвинение няма.

За втори път Влайков влиза в редиците на ГЕРБ близо година след наръгването на мъжа на пътя. Бил приет, защото срещу него не е имало влязла в сила осъдителна присъда, обясняват от партията – представил свидетелство за съдимост, че е неосъждан.

На 2 септември – два дни след убийството във Виноградец, изпълнителната комисия на ГЕРБ прекрати членството на Влайков в партията с неохота. „Няма как да знаем за всеки конкретен случай във всяко село“, вдигна рамене пред bTV дългогодишната партийка Цецка Цачева, за да е пълна комедията.

Финалът на този фарс изглежда като дежавю – оневиняване и трети прием в партията на управляващите.

Светлана Георгиева

В. Сега

«