« Върни се назад Публикувано на 19.01.2014 / 18:04

ПРОКУРАТУРАТА ДА УТОЧНИ ЗАЩО ИЗПОЛЗВА ДАНС КАТО ТЕЖКА АРТИЛЕРИЯ В СКАНДАЛА С ПЪРВАНОВ, БОРИСОВ, РУМЕН ПЕТКОВ

 

Втори ден вървят коментари дали Б.Б. ще отиде на разпит в ДАНС или няма да отиде. Втори ден той се прави на обиден герой и се фръцка като ощипана госпо’ица. И втори ден не се задава един простичък въпрос – защо прокуратурата възложи проверка именно на ДАНС? Първо, щом е назначена предварителна проверка, значи в материалите, представени от Борисов на Главния прокурор не се съдържат достатъчно данни, че е извършено престъпление от общ характер и изнесените от Б. сведения не водят до „основателно предположение“ (по Цвъ.Цвъ.) за осъществено деяние по отношение на подалия сигнала. Второ, по-важно, защо на ДАНС?

Описаното пред медиите от Б.Б. предполага деяние по чл. 339А от НК:„Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва …“. Това деяние е подсъдно на Районен съд, като първа инстанция, съгласно чл. 35 ал.2 НПК и би следвало да се разследва, съответно предварителната проверка да се води, от МВР, съгласно чл. 52 ал.1 т.2 НПК.

Въобще не е работа на ДАНС да се занимава с използването на специални технически средства, защото излизат извън рамките на дейността им, изчерпателно изброени в чл. 4 ал.1 т.1-23 от Закона за държавна агенция „Националност сигурност“.
Като се прочете този текст и описаното от Б.Б., и се абстрахираме от дейностите, свързани с разузнаване в полза на чужди сили; опасност за суверенитета, териториалната цялост на държавата и единството на нацията; противоконституционна дейност; прилагане на сила или използване на общоопасни средства с политическа цел; опасност за екологичната сигурност на държавата; застрашаване сигурността на стратегически за страната обекти и дейности и т.н., има три хипотези, които привличат внимание и евентуално биха могли да са основание за възлагане проверката на ДАНС –
т.4 – корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, т.6 – опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата и т.14 – организирана престъпна дейност на местни и транснационални престъпни структури.
Добре би било прокуратурата да уточни на някое от тези ли основания е сезирала ДАНС и ако не, защо използва тежката артилерия на държавата!

Иван Петров

Адвокат, прокурор на столична прокуратура /1998 – 2005/

«