« Върни се назад Публикувано на 01.02.2022 / 12:05

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА В МИТНИЦИТЕ СЪС СТАРИТЕ ГЕРОИ ОТ ЕПОХАТА НА БРЕНДО

КОКАИН , Credit Suisse, 55 млн. франка, ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА в МИТНИЦИТЕ със старите герои от епохата на БРЕНДО.

КОЙ отговаряше за борбата с наркотрафика 2004-2008 в митниците и къде са те сега?

Една от водещите новини в момента е новината, че Федералният наказателен съд на Швейцария повдига обвинения срещу банка Креди Сюиз, в които се твърди, че българската наркомафия е депозирала във въпросната банка около 55 милиона франка в периода 2004 г. – 2008 г.

Както и в случая с единия тон кокаин заловен в Колумбия и предназначен за получаване в пристанище „Бургас“ е ясно, че подобен мащабен и организиран наркотрафик няма как да се осъществи без активното участие или неучастие на митническите власти в страната.

Ключовата дума тук е „активно“ и не напразно.

Малък обзор на това кой какъв е по това време показва доста интересни моменти свързани не само с „тогава“, но и с настоящия момент.

  1. Шеф на Агенция „митници“ по онова време е АСЕН АСЕНОВ. Към сегашен момент притежава успешен бизнес за митническо посредничество. Водещи разследващи журналисти и организации твърдят, че именно той е митичния Асен Дебелия, който активно протектира сегашното ръководство на Агенция „Митници“ и кадрува много активно там. Не напразно днешното ръководство на агенцията са наричани „синовете на Асен Асенов“.
  2. НИКОЛАЙ ШУШКОВ – в периода обхващащ обвиненията на съда в Швейцария е началник на мегамитница „Благоевград“, която отговаря за три от границите на България – тези със Сърбия, Гърция и Македония. И до днес през тези граници минават основни канали и път на кокаина и хероина. Според покойния Ваньо Танов именно той е митичния Кольо Шушумигата. Към днешна дата Николай Шушков е областен управител на Благоевград в двете последни служебни правителства и се представя пред митническата гилдия като неформален съветник по митническите въпроси на президентския кръг
  3. ПАВЕЛ ГЕРЕНСКИ – дългогодишен ръководен кадър на митниците и ученик на Николай Шушков. В периода 2004 г. – 2008 г., касаещ изследването на швейцарците е ръководил ГКПП „Кулата“ – основен пункт за трафик на наркотици от и за Европа. Днес един заместник-директорите на Агенция „Митници“ Покрай Шушков го представят приближен до Президентството, каквото и да означава това отговарящ за АКЦИЗА
  4. РУМЕН ДАНЕВ – в разследвания период е директор на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ на митниците. Именно точно под носа на въпросното „разузнаване и разследване“ Евелин Банев е разгърнал бурна дейност и наркотрафик през българските граници. Малко вероятно дирекцията да не е знаела какво се случва. Днес ръководи акцизната дейност на митниците и е заместник-директор на агенцията.
  5. И накрая, но не на последно място сегашният директор на Агенция „Митници“ ПАВЕЛ ТОНЕВ – ръковододен кадър в мегамитница „Пловдив“, към която е ГКПП „Капитан Андреево – основна врата за трафика на дрога от Турция през България към Европа. Към днешна дата ръководител на Агенция „Митници“. Към сегашните му подвизи е и отказът да предостави на екипа на БИВОЛ информация за износа на БУЛГАРТАБАК и Пеевски, въпреки съществуващо съдебно решение за предоставянето и. С това доказа, че данните за зависимостта на митниците от ДПС не са голи твърдения.

През май 2021 г. АСЕН ВАСИЛЕВ като финансов министър на първото служебно правителство връща на сцената този отбор юнаци наричани „синовете на Асен Асенов“ и  им дава възможност да разгърнат отново „големите“ си възможности демонстрирани по-преди в „успешната“ им борба с наркотрафика напълно игнорирайки скандалите и разследванията за корупция, които влачат като зестра със себе си.

Съдят Credit Suisse за пране на пари от българската наркомафия, водена от „бивш борец.

https://epicenter.bg/article/Sadyat-Credit-Suisse-za-prane-na-pari-ot-balgarskata-narkomafiya–vodena-ot-bivsh-borets/272347/3/0?fbclid=IwAR1ytNETdj9N0GImURAYVbc8r0n_fb1DVq_v6p-ceJuiRd_nzpFwrK5iaAs

Григор Здравков

Българска Легия Антимафия

 

«