« Върни се назад Публикувано на 12.01.2021 / 10:16

ПРОДАЖНИЦИТЕ ОСТАВАТ В НЕБИТИЕТО. КОМПРОМИСЪТ ИМА ГРАНИЦИ. ЛЕСНО ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ ДА ПРЕЗИРАТЕ ПРЕЗИРАЩИТЕ ВИ

„Времето е особено.  Полуграмотните са на почит. Безчестните са богати, честните – нечути. Пред Храма дъни чалга, а Св. Синод не е разбрал. Развратът иде от малките компромиси и от ежедневността на злото.

Кристиян Таков

Съжалявам, че с Кристиян се запознах твърде късно. Ние не разговаряхме на нашите случайни срещи. Той говореше, аз мълчах. Всъщност бях студент на лекции пред любим преподавател. На последната ни среща аз не го познах, оставаха му дни живот. Болестта беше променила лицето му, но духът беше същият. Весел, закачлив, с шеговита оценка за моите компромиси,  и желание за победа на разума. Исках откровената му оценка за мой голям и тъжен компромис, който си позволих с надежда за обществена промяна. Не получих подкрепа, Кристиян ми обясни кога и къде това е възможно. Беше напълно прав.

Впрочем, ползвайки и неговите тези, компромисът е нужен, но не може да бъде безкраен. Имате право и дори задължение за компромис, когато става дума за лични отношения. Когато не споделяте мнението или поведението на ваш приятел или роднина направете компромис. Направете компромис пред неукия и простоватия с надежда той да се засрами и промени. Компромисът пред управляваща диктатура може да бъде деликатен и незабележим, в името на вашето семейство и деца. Заставайки ясно и съзнателно зад управляващи уроди не е компромис. Доносникът не е компромисен тип, той унищожава съзнателно човешки съдби, той е съучастник в пожелано престъпление.

Компромисът има граници, когато носи обществено значение. Неуспехът на същия е ясен знак. Имате право на повторение, трета възможност няма, вече ще бъдете незначим и презрян. В деня на презрението е възможно да бъдете обсебен от маниакалното самочувствие за правота. В нещастието на подтиснатия ви разум ще бъдете съгласен с всички следващи компромиси и дори отказ от декларираните идеали. Ще бъдете циник, попаднал внезапно в среда на циници, ще изоставите приятели и роднини, ще намерите нови.  Ще бъдете облагодетелстван, ще бъдете разпознаваем мръсник, ще бъдете забравен.

Компромисът като стълба към небето.

Продажниците остават в небитието.

 Велислав Минеков

«